De val van Nowitzki & de Mavs

Door

Miami Heat v Dallas MavericksDaar sta je dan met je goeie gedrag. Dirk Nowitzki speelde zondag tegen de Lakers een ijzersterke wedstrijd, noteerde een season high met dertig punten en pakte dertien rebounds. Dankzij slordig spel in de laatste minuten en een fenomenale Kobe Bryant verloren de Mavs van een directe conccurent om de playoffs met vier punten verschil. Twee dagen later tegen Milwaukee Bucks, Nowitzki met 21 punten en 20 rebounds. Weer verliest Dallas de wedstrijd in de slotminuten.

Twee thuiswedstrijden, twee -onnodige- nederlagen. Woensdag verspeelden de Mavs tegen de Grizzlies een voorsprong van 25 punten en leden de derde verliespartij op rij. De Mavericks dreigen dankzij deze negatieve reeks voor de eerste keer in twaalf jaar de playoffs te missen, toen het tweede NBA-seizoen van een 22-jarige Dirk Nowitzki.

Hoe anders zag het leven in Dallas er uit in juni twee jaar geleden. De Mavericks hadden net de Miami Heat verslagen in de NBA Finals. Nowitzki, de enige Europese speler die de MVP-award won, had eindelijk zijn ring, samen met strijdmakker Jason Kidd. Verder waren Tyson Chandler en J.J. Barea van groot belang, schoot Jason Terry aan de lopende band driepunters en had je Shawn Marion voor de nodige punten en rebounds.

D-Will & D12

In plaats van voort te borduren op dit team­, koos eigenaar Mark Cuban ervoor om na de titel all-in te gaan voor Deron Williams en/of Dwight Howard. Hij wilde geen lange termijn verplichtingen en daarmee de flexibiliteit verliezen voor de zomer erop. Cuban slaagde er echter niet in de gewenste sterspelers aan te trekken en in twee jaar tijd viel de hele kampioensploeg uit elkaar, buiten Nowitzki en Marion.

In een poging het seizoen te redden trok Cuban nog een rits free agents aan, maar de gevreesde, en verwachte, teloorgang van dit vreemdelingenlegioen is nog groter dan van te voren gedacht. Ergens tussen plaats vijf en acht, dat zou de positie van de Mavs worden. Nu verdwijnen de playoffs vanaf plek elf langzaam uit het zicht. Van een van de topteams in de league, zijn de Mavericks veranderd in een middelmatige ploeg zonder duidelijke identiteit.

Dallas Mavericks Victory ParadeGefrustreerd

De gefrustreerde Cuban probeert zichzelf ondertussen te rechtvaardigen voor zijn keuzes. Eerst viel hij onder het mom van een hypothetische stelling rivaal de Lakers en Kobe Bryant aan. Zij moesten volgens hem nu ook een keuze maken gezien de enorme luxury tax die er volgend seizoen aankomt. Weg met Kobe, aldus Cuban.

Vervolgens ging Cuban een beetje zielig lopen doen over het feit dat Derek Fisher zijn Mavs in december verliet en nu in februari een contract tekende bij de Thunder. Tsja, als je gewoon nog een titelkandidaat was geweest, had Fisher hoogstwaarschijnlijk nog koffie met jou gedronken, Mark. Maar de Mavs hebben nul waarde voor een veteraan die nog eenmaal voor de titel wil gaan.

Wellicht komt het allemaal nog goed voor Nowitzki, Cuban en de Mavericks en slaan ze deze zomer hun slag op de free agency markt. Maar het lijkt er steeds meer op dat Cuban heeft gegokt en verloren. Iets wat de Mavs nog wel weer te boven komen gezien de flexibiliteit die ze de komende jaren hebben, zeker als het contract van Nowitzki volgend jaar zomer afloopt. Voor de Duitse nummer 41 is elk jaar echter een gemiste kans.

De herinnering aan die mooie zomer van 2011 neemt niemand hem echter meer af. Een grote, fijne pleister op de wonde.

Ook leuk om te lezen