De geslaagde comeback van Michael Vick

Door

Je kan hem haten of juist liefhebben, maar hoe je het ook went of keert: Michael Vick was de meest opzienbarende speler van het afgelopen seizoen in de National Football League. De quarterback van de Philadelphia Eagles heeft er een lange weg opzitten, met meer downs dan ups, maar kon zich dit seizoen profileren als een echte leider.

Door de nederlaag van afgelopen week met zijn Eagles tegen de Green Bay Packers zit het seizoen er nu op voor Vick. Hij maakt eind deze maand nog wel zijn opwachting in de Pro Bowl, maar daar blijft het dan bij. Tijd om even terug te kijken op zijn turbulente comeback.

In 2007 werd Vick schuldig bevonden aan het houden van hondengevechten en zelfs aan het afmaken van gewonde dieren. Naast de straffen opgelegd door de rechtbank moest Vick ook nog eens een kleine 20 miljoen dollar terugbetalen aan zijn toenmalige werkgever, de Atlanta Falcons. Door hoge schulden (waaronder advocatenkosten, onderhoud van zijn zes huizen) werd hij zelfs federaal bankroet verklaard. De rechtbank legde hem een gevangenisstraf van achttien maanden en die verliep op 20 juli 2009.

Op het moment dat hij weer een vrij mens was nam ex-Indianapolis Colts-coach Tony Dungy hem onder zijn vleugels. Dungy wist Eagles-eigenaar Jeff Lurie ervan te overtuigen Vick nog een kans te geven. Zodoende tekende Vick in de zomer van 2009 een contract van 1 jaar, met optie voor een tweede seizoen. Na een zeer matig seizoen als back-up, beslisten de Eagles toch om hem te houden als tweede quaterback.

Doordat deze zomer Donovan McNabb Philly verliet voor de Washington Redskins kreeg quarterback Kevin Kolb dit seizoen de kans zich te profileren bij de Eagles. Hij kreeg daarbij de voorkeur boven Vick.

Maar al in de eerste competitiewedstrijd tegen de Green Bay Packers liep Kolb een hersenschudding op. Hierdoor Vick toch de kans kreeg om te spelen en deed dat uitstekend. Hij startte hier vervolgens in 12 wedstrijden en deed uitmuntend.

Hij leidde Philadephia naar de play-offs door voor 3018 yards te passen met 21 touchdownpassen en amper 6 interceptions. Daarnaast liet hij ook zien dat hij nog steeds uitstekend zich kan bewegen met een bal: hij liep voor 676 yards en 9 touchdowns.

Het sprookje van de comeback eindigde dit jaar in de wildcard play-off ronde thuis tegen de Green Bay Packers, maar al bij al kunnen we toch spreken van het jaar van Michael Vick, een van de meest opwindende spelers in de geschiedenis van de NFL.

Zie hieronder een compilatie van de comeback van Michael Vick in de NFL.

Foto: blogs.ajc.com

Ook leuk om te lezen