De EK-variant: OKC Thunder (1)

Door

De NBA Finals staan op het punt van beginnen en het EK voetbal is al bezig aan zijn tweede ronde poule-wedstrijden. Sport Amerika wil het EK niet zomaar voorbij laten gaan en bekijkt de spelers van de Oklahoma City Thunder en de Miami Heat stuk voor stuk aan de hand van landen die actief zijn in Polen en Oekraïne. Deel 1: Oklahoma City Thunder. 

Kevin Durant / Spanje

De machines. La Roja en Durant spelen allebei een spel dat vrijwel niet te verdedigen is. Daarnaast zijn zowel Durant als Spanje sluipmoordenaars met engelengezichten. Door de zichtbare makkelijkheid waarmee ze je op de pijnbank leggen lijkt hun spel bijna onaantastbaar. Wie even niet oplet en in de laatste minuten van de wedstrijd, wanneer de wedstrijd gespeeld lijkt, het hoofd er niet bij houdt is gezien. Schot. Raak. Zowel voor Durant als Spanje geldt: als het loopt, loopt het. Of dat nu tik-tik-tik, of dribbel-jumper-swish is, niemand kan ze stoppen als ze op stoom komen. Niemand.

Russell Westbrook / Frankrijk

Russell Westbrook en Frankrijk hebben iets te bewijzen. De Fransen werden tijdens het laatste EK én WK namelijk al in de eerste ronde uitgeschakeld. Er werd zelfs muiterij gepleegd door een aantal spelers die het trainer Domenech niet meer zagen zitten. Westbrook wordt al jaren achtervolgd door indianenverhalen van muiterij binnen de Thunder, en misschien dacht Westbrook vorig jaar ook wel eventjes dat hij wel de leider van het team moest zijn. De Franse revolutie werd bezworen en Westbrook lijkt zich te schikken in de eervolle Scottie Pippen–rol. Ook Frankrijk baadt in de schaduw van de topfavorieten, wachtend op hun moment om toe te slaan. Frankrijk is al 21 duels ongeslagen en Westbrook domineerde de laatste twee wedstrijden de beste spelverdeler van de play-offs in Tony Parker. Zowel Westbrook als Frankrijk zijn sterk, snel, atletisch en wispelturig. Wanneer ze in topvorm zijn, kan niemand ze tegenhouden.

Thabo Sefolosha / Denemarken

De small forward en de Denen: niemand heeft het over ze, en ineens blijken ze de sleutel te hebben tot de winst. Sefolosha is in de Finals belast met de loodzware taak om een lading supersterrenzweet op te vangen. De Zwitser zal namelijk een groot gedeelte van zijn speeltijd James en Wade moeten verdedigen. De Denen krijgen ook ineens een lading aandacht over zich heen. Na de overwinning op Oranje krijgen de Denen  een extra scheutje belangstelling over zich heen en de vraag is maar net of dat werkt. Voor beide zou druk en aandacht ook een omgekeerd effect kunnen hebben. David tegen Goliath, daar zijn Sefolosha en Danish Dynamite veel beter in.

Serge Ibaka / Italië

De Azzuri is niet meer het verdedigende beest van de vroeger. Slachters als Chiellini heeft de ploeg nog steeds, maar vooral aanvallend doen de Italianen nu mee. Wanneer Pirlo en rotjeskind Balotelli hun dag hebben, kunnen ze van iedereen winnen. Ibaka had het op zijn heupen in de derde wedstrijd tegen de Spurs. Ineens schoot hij daar 11 op 11 schoten. Hij gaat het absoluut moeilijker krijgen tegen Bosh en James. Doordat Bosh en LeBron veel naar buiten trekken zullen er gaten vallen in de verdediging van de Thunder, zeker als Perkins niet speelt. Dat is het rare van de komende wedstrijden. Ibaka zal het net als Italië tegen de Heat meer moeten hebben van de aanval, dan van de verdediging.

Kendrick Perkins/ Engeland

Perkins is de harde en vieze verdediger en voor niemand bang. Engeland heeft een aantal verdedigers, denk aan John Terry en Ashley Cole, met dezelfde eigenschappen. Beide spelers hebben met Chelsea dit seizoen de Champions League gewonnen en als er een team weet hoe het frivoliteit moet afstraffen, dan zijn het die Londenaren. Een ploeg als Spanje zou daarom zomaar eens problemen kunnen hebben tegen de Engelsen. Perkins is daarin hetzelfde, Dwyane Wade moet niet te vaak proberen om een belachelijk acrobatische lay-up langs de center te werken, want de keer erop ligt hij op de grond.

James Harden / Rusland

Een jaar lang werd GM Sam Presti raar aangekeken omdat hij koos voor de man met de baard boven de man zonder baardgroei (Stephen Curry), maar niemand heeft het daar nog over. Zoals James Harden speelt zo speelt nog slechts één ander iemand in de NBA: Manu Ginobili. Op hun speelstijl is geen pijl te trekken. Er zijn namelijk weinig spelers bij wie je ziet dat ze zesde zintuig hebben voor het spel, alsof ze weten wat de tegenstander gaat doen. Harden is zo’n speler.Rusland zit in hetzelfde bootje. Je weet niet precies wat je er van moet denken, maar in een aanblik zie je dat het goed is. Met uitblinkers Andrei Arsjavin, die blijkbaar alleen maar kan voetballen in juni, en de kwikzilverige Alan Dzagoev, zijn de haargellozen een van de leukste teams om naar te kijken op dit moment. De groep zullen ze wel doorkomen, maar de vraag is net als bij Harden wat ze doen als het écht belangrijk wordt.

Nick Collison / Ierland

De noeste arbeiders bij wie je het idee hebt alsof ze de avond ervoor in de kroeg hebben doorgebracht en de alcohol er even uit willen zweten door zwaar werk te verrichten. Die rol vervullen zowel Nick Collison als Ierland met verve. Niemand zal zich sneller opofferen door voor James te gaan staan dan Collison en niemand zal hem daardoor meer aanvallende fouten aansmeren. Niemand zal ook de Ieren ook maar durven wijs te maken dat de wedstrijd is gespeeld als ze met 1-3 achterstaan in de 88e minuut. Altijd doorgaan en daarmee ploeggenoten inspireren.

Derek Fisher / Griekenland

Iedere keer denk je dat ze niets meer hebben te zoeken op het hoogste niveau. En iedere keer doen ze weer mee.

Artikel geschreven door Pieter Horstman.

Ook leuk om te lezen