NBA Finals: match-ups Heat vs. Thunder

Door

Guard: Chalmers vs. Westbrook. Zonder twijfel is Westbrook de beste speler van de twee. Meer atletisch, meer scorend vermogen, veel sneller. De Thunder zal de match-up volledig moeten uitbuiten. Aan Chalmers de taak om het Westbrook zo moeilijk mogelijk te maken, maar zelf ook 10+ punten te scoren. Het zal echter een teamprestatie zijn om Westbrook af te stoppen, waarin Chalmers een grote rol speelt. Als de Heat, die diverse spelers zullen gebruiken om Westbrook te bedwingen, de schade die de guard van de Thunder aanricht weten te beperken hebben ze in elk geval een slag gewonnen. Winnaar: Thunder.

Shooting guard: Wade vs. Sefolosha/Harden. Wade heeft zijn driepunters dit seizoen zo goed als vaarwel gezegd en is uitermate effectief, en bijna onstopbaar, in het scoren nabij de basket. Sefolosha is de verdedigende specialist van de Thunder en zal redelijk wat tijd de taak krijgen om Wade af te houden van een drive naar de basket. Daarnaast is de Zwitser ook nog in staat om belangrijke schoten te raken, dus Wade kan verdedigend niet te veel late schieten. Dat is in het geval van Harden helemaal het geval. De derde optie van de Thunder is uiterst effectief met driepunters en heeft een ijzersterke drive naar de basket. De taak voor Wade: de hele wedstrijd aanwezig, niet alleen de tweede helft, en terugsloffen in de omschakeling omdat hij een niet gegeven fout wil is geen optie. Grote kans dat Miami dan een driepunter om de oren krijgt. Winnaar: Heat.

Small forward: James vs. Durant. De MVP tegen de runner-up. De topscorer van de league tegen de op twee na beste scorer van afgelopen seizoen. Durant is de pure scorer, op weg naar een meer all-round speler. James is misschien wel de beste all-round speler ooit in de league. Beiden kunnen in elk duel voor 30+ punten gaan, maar waar James, en de Heat, het kunnen winnen is met hun defensie. Daar ligt het grote verschil tussen Durant en James. De twee zullen niet de hele wedstrijd tegenover elkaar staan, maar de momenten dat het wel gebeurd zijn nu al de moeite waard. Winnaar: Heat.

Power forward: Battier/Haslem vs. Ibaka. Het gevecht om de rebounds is uiterst belangrijk in deze series en Battier heeft de ondankbare taak om een groot gedeelte van de tijd de strijd aan te moeten gaan met de veel grotere Ibaka. Misschien heeft Thunder hier een klein voordeel, gezien zijn kracht om offensieve rebounds te pakken. Haslem zal met zijn energieke spel moeten zorgen dat hij die rebounds wegkaapt. Daarnaast is Ibaka ook een ijzersterke schutter vanaf mid-range. Aan de andere kant heeft Battier een aardige driepunter in huis en als die valt, verdwijnt het voordeel voor OKC als sneeuw voor de zon. Winnaar: Thunder.

Center: Bosh vs. Perkins. Ooit streden ze tegen elkaar in de finale om een high school kampioenschap. Bosh won. Dat zal nu niet anders zijn. Bosh is verreweg de meest getalenteerde van de twee en heeft de kwaliteit om de opvliegende en emotionele Perkins snel in foutenlast te brengen met zijn drives. Daarnaast zal hij de verdediger uit het centrum moeten trekken met zijn jump schoten, zodat James en Wade een open weg hebben richting de basket. Deze match-up speelt een bepalende rol in de uiteindelijk uitkomst van de series. Winnaar: Heat.

Coaching: Spoelstra vs Brooks. Beiden zijn jong. Ze zijn geen Doc Rivers of Gregg Popovich, maar zullen zo hun momenten hebben in deze serie. Voor Spoelstra zal zijn veranderingen waarschijnlijk na Game 2 moeten maken en Brooks zal zijn team naar een zege moeten loodsen in de drie thuisduels van de Heat. Groot zal de rol van de coaches naar verwachting niet zijn, waarbij Brooks soms iets scherpere keuzes lijkt te kunnen maken tijdens een wedstrijd. Winaar: gelijk.

Ook leuk om te lezen