David Villa schrijft geschiedenis met NYCFC

Melbourne City FC Press Conference
Voor NYCFC is de kop eraf. De ploeg van trainer Jason Kreis won dinsdagavond tegen St. Mirren het allereerste oefenduel in de jonge geschiedenis van de club. David Villa schreef geschiedenis door het eerste doelpunt te scoren.

Eerste beloning
Een compleet nieuwe club. Een compleet nieuw team. New York City FC moest vanaf de bodem worden opgebouwd. Met hulp van Manchester City en de New York Yankees werd de megaklus al een paar jaar geleden begonnen. Dinsdagavond volgde tegen St. Mirren de eerste beloning.

De wedstrijd was ruim een half uur oud toen twee verdedigers van de Schotse opponent de mist ingingen, met als gevolg dat aanvoerder David Villa de bal in het zestienmetergebied voor zijn voeten kreeg. Wat volgde was historie. Het allereerste doelpunt van NYCFC.

Geen toonaangevende tegenstander
Het openingsdoelpunt was niet eens onterecht, want de mannen van Kreis speelden heel aardig voetbal. Tot ergernis van St. Mirren, dat het grootste gedeelte van de wedstrijd achter de bal aan hobbelde.

Toegegeven, het gaat hier om een vriendschappelijke wedstrijd. En St. Mirren is niet bepaald een toonaangevende tegenstander. Toch blijft het enigszins vreemd om te zien dat een club, die ruim 135 jaar ouder is dan de tegenstander, het aflegt tegen een compleet nieuw team.

Verzorgd voetbal
Noem het brutaal. Noem het frivool. Noem het hoe je wilt. New York City FC bepaalde wat er op het veld gebeurde. Ook in de tweede helft. Kreis stuurde toen een nagenoeg compleet ander team de mat van het City Football Academy op. De vele wijzigingen deden niet veel af aan het spel van de debuterende ploeg.

Met verzorgd voetbal werden behoorlijk wat kansen gecreëerd en bovendien kon St. Mirren aanvallend gezien geen vuist maken. De van New England Revolution overgekomen Tony Tayler nog een doelpuntje mee en bepaalde zo de eindstand op 2-0. De score had nog hoger kunnen uitvallen als NYCFC in het restant van de wedstrijd zorgvuldiger was omgesprongen met de mogelijkheden.

Niet helemaal foutloos
Kreis was desalniettemin erg te spreken over de prestatie van zijn team: “Dat we in de tweede helft met een nagenoeg compleet ander elftal net als in de eerste helft wisten te scoren, vond ik erg mooi om te zien. Er heeft veel tijd ingezeten om al deze jongens bij elkaar te krijgen. Dat zij deze prestatie hier neerzetten, was geweldig.”

Helemaal foutloos was het optreden nog niet, wist ook Kreis. “We maakten nog wel een paar foutjes, maar dat geeft niet. Daar gaan we de komende dagen mee aan het werk, zodat we die fouten zondag (in de wedstrijd tegen Brondby) niet weer maken.”