MLS Play-offs: New York, Montréal en Seattle nemen optie op Conference Finals

MSL-Playoff-Seeds

Afgelopen nacht stonden de heenwedstrijden van de Conference Semifinals op het programma. Topfavoriet New York Red Bulls ging op bezoek in de hoofdstad bij DC United naar een goed resultaat. Portland Timbers ontvingen de Vancouver Whitecaps in wat je de play-off editie van de Cascadia Cup kan noemen. Montréal hoopte hun goede reeks verder te zetten tegen Columbus Crew en tenslotte was er ook nog de topper SeattleFC Dallas.

DC United – New York Red Bulls

98E36DA6AB19DE7202D8D8F2E24A1D9D
De opener van de conference semifinals werd er eentje om snel te vergeten. Goed voetbal was er amper te zien. Stond er te veel op het spel? Volgend statistiekje zegt veel: DC United kon als thuisploeg geen enkel schot op doel noteren. Ze waren nochtans goed aan de wedstrijd begonnen, hadden lichtjes veldoverwicht, maar tot echt grote kansen kwamen ze dus niet. Rond het half uur kantelde de wedstrijd. New York Red Bulls kreeg een reuzenkans, maar Grella wachtte te lang om af te werken en schoot de bal uiteindelijk op het hoofd van Hamid.

Na de rust schakelden de Red Bulls een versnelling hoger en hadden de wedstrijd nu volledig in handen. In eerste instantie hield Bill Hamid zijn ploeg nog recht of stond de paal bijvoorbeeld in de weg zoals het geval was bij de poging van Kemar Lawrence. In minuut 71 was het dan toch raak: Dax McCarty kon de corner van Kljestan in doel verlengen en zette zijn ploeg op een verdiende voorsprong.

Daarna was het aftellen naar het laatste fluitsignaal, veel gebeurde er niet meer. DC United had zich hoogtwaarschijnlijk veel meer van deze wedstrijd voorgesteld, maar eigenlijk verloren ze kansloos met 0-1 van New York. De thuisploeg kan zich volgende week herpakken in New York, maar dat zal een heel moeilijke klus worden.

Portland Timbers – Vancouver Whitecaps

5F9CFC30DF6FB24894C15419E442AAC9

Ook deze wedstrijd werd een teleurstelling. Er was amper wat te zien en de wedstrijd was op het randje om het te catalogeren onder saai. De beste kans van Portland in de eerste helft kwam er al na acht minuten, Wallace kon na enkele mooie bewegingen de bal voor doel brengen waar Lucas Melano zich bevond, maar zijn poging werd gekeerd door Ousted.

Vancouver rekende op de counter en op het einde van de eerste helft kwamen ze er enkele keren gevaarlijk uit. Kekuta Manneh had twee kansjes. Eerst vond hij Rivero in de box, maar diens schot werd gekraakt. Twee minuten later werd het schot van Manneh geblokt waardoor Gleeson de bal nog kan pakken. In de tweede helft had Portland de wedstrijd helemaal onder controle en in minuut 72 leidde dit bijna tot een doelpunt. Diego Valeri draaide een vrije trap schitterend naar doel, maar de redding van Ousted was zo mogelijk nog mooier.

In de laatste minuten was er nog een grote kans voor Portland en daar had Ousted zelf geen reactie op, maar Vancouver mocht geluk spreken dat de paal in de weg stond. Zo eindigde deze wedstrijd op 0-0. Een verraderlijke uitgangspositie voor beide ploegen toch wel.

Montréal Impact – Columbus Crew

9323527867B89340B2106F78BC909524

De supporters en liefhebbers van de MLS werden eindelijk een beetje verwend in deze wedstrijd. We kregen kansen, doelpunten en spanning te zien. Een eerste doelpunt werd gemaakt door Drogba na 14 minuten, maar deze werd afgekeurd na een handsbal van Drogba. Op het half uur werd er dan wel een doelpunt goedgekeurd. Na slecht wegwerken van Drogba – hij kopte de bal gewoon in de voeten van de tegenstander – kon Higuain de bal simpel naast Bush plaatsen. Een foutje die je niet verwacht van een speler met zoveel ervaring.

Montréal kan snel terug reageren, vier minuten later kon Bernier een corner van Donadel heerlijk in doel koppen. Na 45 minuten gingen we gaan rusten bij een 1-1 tussenstand.

In de tweede helft had Montréal (lichtjes) de bovenhand. Columbus had ook wel zijn momenten, maar de kansen van Montréal waren gevaarlijker. Drogba en Piatti lagen continu op de loer en hoopten op een fout van de verdediging van Columbus. Dat foutje kwam er wel, maar het was Venegas die er met de bal van door ging. Oog in oog met Clark faalde hij niet en bracht hij de thuisploeg op 2-1.

In het laatste kwartier waren er nog kansen om de score op te drijven, maar Clark liet geen bal meer binnen. Zo bleef het 2-1 en mag Montréal deze score volgende week gaan verdedigen in Columbus. Deze score is zeker niet slecht voor Columbus, met bijvoorbeeld een 1-0 hebben ze volgende zondag genoeg.

Seattle Sounders – FC Dallas

26497E99D8F6F36538E9064E69D28B2D

We kregen een open wedstrijd met kansen aan beide zijden. Na een kwartier spelen kregen we ook al een doelpunt te zien, het was eerst Dempsey die een kans kreeg – maar miste -, waarop FC Dallas meteen op de counter ging en Castillo deze wel kon afwerken.

Voor de rust kregen we nog goede kansen te zien voor beide ploegen. Voor Dallas kregen Diaz en nog eens Castillo hun kans, maar Frei liet niets meer binnen. Voor Seattle kregen Dempsey en Martins hun mogelijkheid, maar Gonzalez verontrusten zat er niet in. Na twintig minuten spelen in de tweede helft was het wel raak voor Seattle. FC Dallas kon een lange bal van Frei niet wegwerken en Ivanschitz profiteerde hier optimaal van, hij nam de bal mee en schoot deze heerlijk in de rechterbenedenhoek.

De fans in Centurylink Field gingen nu volledig achter hun ploeg staan en Seattle ging op zoek naar de 2-1. Deze kwam er ook in de laatste minuten toen Dempsey achter de bal ging staan om een vrije trap te nemen. Een betere afwerking bestaat er haast niet. Vandaag kregen we nog eens de echte Dempsey te zien, niet enkel de speler die alleen maar kan afwerken, maar ook terug de spelverdeler in hem van enkele jaren terug. Wil Seattle ver geraken in de play-offs dan zullen ze deze versie van Dempsey nog zeker nodig hebben. Te beginnen volgende week wanneer Seattle een 2-1 voorsprong verdedigt in Dallas.

Volgende week zondag staan de terugwedstrijden op het programma. Ook deze zijn alle vier te bekijken op Eurosport HD.
Zondag 21u00: New York Red Bulls (1) – (0) DC United
Zondag 23u00: Columbus Crew (1) – (2) Montréal Impact
Zondag 01u30: FC Dallas (1) – (2) Seattle Sounders
Zondag 04u00: Vancouver Whitecaps (0) – (0) Portland Timbers