Timbers profiteren van ‘gebrek aan vertrouwen’ bij Red Bulls

Portland Timbers v New York Red Bulls

De New York Red Bulls leden vannacht voor de derde keer op rij een pijnlijk verlies en zakken hierdoor naar de zesde plaats in de Eastern Conference. De Portland Timbers waren in de Red Bull Arena met 2-1 te sterk voor de mannen van Mike Petke. Laatstgenoemde wijdt de tegenvallende resultaten aan een heersend ‘gebrek aan vertrouwen’ bij zijn ploeg.

1-0
De New York Red Bulls begonnen sterk aan de wedstrijd, hadden het meeste balbezit en de beste kansen. In de 8e minuut belandde de inzet van Wright-Phillips na een knappe individuele actie op de paal. De uiteindelijke rebound door Lloyd Sam werd onvoldoende gepareerd door de keeper waarna Wright-Phillips leek te profiteren. Hij schoot de bal in het doel maar er werd gevlagd voor buitenspel.

In de 35ste minuut werd een penalty toegekend aan de thuisploeg. Ex-Roda JC speler Pa Modou Kah legde Red Bull middenvelder Lloyd Sam onreglementair neer in de zestien meter. Wright-Phillips wist zijn ploeg vanaf de stip alsnog op voorsprong te zetten en schoot daarmee zijn tiende van het seizoen binnen. Hij komt hiermee weer op gelijke hoogte met Dwyer die gisteren twee keer wist te scoren voor Sporting Kansas City.

1-1
De Red Bulls mochten niet lang genieten van de voorsprong. Letterlijk een paar seconden voor rust kreeg Maximiliano Urruti de ruimte en schoot vanaf twintig meter op het doel van Robles. De bal was niet onhoudbaar, maar een verkeerde inschatting van de keeper leidde tot de gelijkmaker voor de Portland Timbers.

Tot twee keer toe leken de Red Bulls opnieuw op voorsprong te komen. De eerste keer kwam een voorzet van Steele terecht bij Henry die de bal direct naar Wright-Phillips stak. Hij probeerde de bal over de keeper te lobben, maar de poging bleek te opzichtig. De tweede mogelijkheid kwam uit een vrije trap van Henry die uit de rebound door Wright-Phillips in de goal werd gewerkt, maar evenals in de eerste helft werd er gefloten voor buitenspel.

Urruti
De gemiste kansen kwamen New York uiteindelijk duur te staan toen Urruti met zijn tweede van de avond de Portland Timbers op een 2-1 voorsprong zette. Een voorzet vanaf de linkerflank werd onvoldoende weggewerkt door de Red Bull verdediging waarna de bal bij de tweede paal in de voeten kwam van Urruti. De Argentijn schoot de bal vervolgens snoeihard diagonaal langs Robles en bezorgde zijn ploeg de drie punten.

“Gebrek aan vertrouwen”
Red Bull coach Mike Petke wijdt de tegenvallende resultaten aan een mogelijk gebrek aan vertouwen bij zijn spelers:

“Ik loop al erg lang rond in deze competitie en in die tijd heb ik al veel meer en langere rotsituaties meegemaakt vergeleken met waar we nu in zitten. Natuurlijk, een gedeelte is mentaal, maar kijk naar Portland. Ook al zijn ze erg goed, ze hebben maar twee overwinningen behaald. Dat is de MLS.”

“Ik ben van mening dat wij zelfverzekerde spelers hebben, maar misschien is dit toch iets mentaals. Wellicht is het een klein gebrek aan vertrouwen. Maar het antwoord daarop kan ik niet geven. Ik kan proberen dat antwoord te vinden als coach, maar ik kan niet in hun hoofd kijken. Aan het einde van de dag hebben we vandaag genoeg gedaan om deze wedstrijd te winnen, maar het wilde gewoon niet lukken.”