Preview: Nederland – Team USA

Door

klinsmann walkout

Team USA speelt begin deze maand twee oefenwedstrijden in Europa, ter voorbereiding op de Gold Cup. Op 10 juni speelt de ploeg tegen Duitsland, maar eerst is op vrijdag 5 juni het Nederlands elftal aan de beurt, in de Amsterdam ArenA. Voor Oranje een moment waarop het kan laten zien waar het toe in staat is, in aanloop naar de vervolgwedstrijden voor de kwalificatie van het EK 2016 wat in Frankrijk gehouden wordt. Maar omdat Sport Amerika nu éénmaal gek is op alles wat Amerikaans is, kijken we in deze preview vooral naar de tweeëntwintig van bondscoach Jurgen Klinsmann en het belang van het duel met Oranje.

Lees hier ook de spelers profielen van Michael Bradley en Gyasi Zardes.

Gold Cup

Volgende maand spelen de Amerikanen als organisator (samen met Canada) in de Gold Cup, die gehouden wordt van 7 tot en met 26 juli. Een toernooi waarin de beste landen uit de CONCACAF, bestaande uit landen uit Midden- en Noord-Amerika, participeren. De twee wedstrijden die vrijdag en volgende week woensdag op het programma staan, staan geheel in het teken van de voorbereiding op dit toernooi.

Geen sinecure

Dat het geen makkelijke potjes gaan worden, zoveel is bekend. Team USA neemt het op tegen de nummers één en drie van het afgelopen Wereldkampioenschap. Dat belooft dus wat. Het geeft straks in ieder geval een goed beeld van waar de Noord-Amerikanen staan in vergelijking met hun Europese rivalen.

Kijken we naar de onderlinge resultaten van de Amerikanen tegen Nederland, dan is dat overigens niet al te best. Van de vier ontmoetingen, gingen er ook vier verloren. Met slechts één gescoord doelpunt. Er valt dus de nodige eer te behalen.

De laatste keer dat de Amerikanen in actie kwamen, was op 15 april, in een wedstrijd tegen Mexico. Dat duel werd met 2-0 gewonnen. De doelpunten werden gemaakt door Jordan Morris (afwezig) en Juan Agudelo (op aangeven van Michael Bradley).

Goed WK

Hoewel het alweer bijna een zomer geleden is, toch even een korte terugblik. Team USA speelde een goed WK, waarbij men vriend en vijand verraste door in een poule met Duitsland, Portugal en Ghana, brutaal de tweede plek te veroveren om zo door te gaan naar de laatste zestien. Daarin waren de sterke Belgen de tegenstander, die alle moeite hadden om een goed resultaat te boeken. Na negentig minuten stond het nog 0-0. In de verlenging sloegen onze Zuiderburen alsnog toe: 2-1. Met een beetje meer geluk had de US zomaar in de kwart-finale gestaan.

Desalniettemin een meer dan goed resultaat, zeker als je sterk geachte teams als Portugal en Ghana achter je weet te houden. Vooral Clint Dempsey speelde een heel goed toernooi en was goed voor twee van de vijf gemaakte doelpunten.

Sterspeler Dempsey afwezig

Dat juist Dempsey, normaliter de aanvoerder en daarnaast aanjager en sterkhouder van de Amerikanen, er niet bij is, is dan ook een groot gemis. In maart viel hij geblesseerd uit (hamstring) tijdens de voorbereiding op de wedstrijden tegen Denemarken en Zwitserland. Een blessure waar hij inmiddels wèl van hersteld is. Toch maakte de Seattle Sounders-speler de reis naar het Europees continent niet, omdat hij liever (en terecht) bij de geboorte wilt zijn van zijn vierde telg.

Naast Dempsey moet Team USA nog twee belangrijke spelers missen. Ex-AZ topscorer Jozy Altidore (Toronto FC) ondervindt nog teveel hinder van een blessure aan zijn hamstring en middenvelder Alejandro Bedoya (FC Nantes) heeft last van een knie.

Tim Howard gestopt als international?

Andere afwezige is natuurlijk Everton keeper Tim Howard. De man verantwoordelijk voor een nieuw WK record, door in de verloren wedstrijd tegen België liefst vijftien reddingen te verrichten. Hij werd prompt uitgeroepen tot Man of the Match. Na het WK 2014 vond hij het voorlopig mooi geweest als international en liet aan Klinsmann weten sowieso een jaar niet beschikbaar te zijn voor de nationale ploeg.

Toch gaan er genoeg geruchten de ronde dat de 35-jarige alsnog zijn comeback maakt, in aanloop naar het WK van 2018. Hij zal dan 39 jaar zijn, een leeftijd waarop een goede keeper nog altijd kan wedijveren op mondaal niveau. Maar Team USA moet door en kunnen niet op hem wachten.

Wie wel?

Klinsmann heeft dus even moeten puzzelen om de ontbrekende schakels op een andere manier in te vullen. De selectie voor de twee wedstrijden ziet er als volgt uit:

  • DOEL (3): Brad Guzan (Aston Villa), Nick Rimando (Real Salt Lake), William Yarbrough (Club Leon);
  • VERDEDIGING (7): Ventura Alvarado (Club America), John Brooks (Hertha Berlin), Timmy Chandler (Eintracht Frankfurt), Brad Evans (Seattle Sounders FC), Michael Orozco (Puebla), Brek Shea (Orlando City SC), DeAndre Yedlin (Tottenham Hotspur);
  • MIDDENVELD (8): Kyle Beckerman (Real Salt Lake), Michael Bradley (Toronto FC), Mix Diskerud (New York City FC), Miguel Ibarra (Minnesota United FC), Fabian Johnson (Borussia Mönchengladbach), Jermaine Jones (New England Revolution), Alfredo Morales (Ingolstadt), Danny Williams (Reading);
  • AANVAL (4): Juan Agudelo (New England Revolution), Aron Johannsson (AZ Alkmaar), Bobby Wood (1860 Munich), Gyasi Zardes (LA Galaxy).

Wat opvalt is dat de selectie een mix is tussen vers bloed en meer ervaring. Van de éénentwintig hebben acht spelers minder dan tien interlands gespeeld. Negen spelers hebben twintig of meer ‘caps’.

Jermaine Jones zou opgaan voor zijn 50ste interland, maar melde zich eerder deze week af, nadat hij afgelopen zondag met een blessure moest afhaken tijdens het duel tussen zijn New England Revolution en LA Galaxy (2-2).

Klinsmann’s commentaar

De bondscoach zelf heeft er zin in. Competitief als de Duitser is, wil hij altijd winnen: “Sinds het WK bevinden we ons in een transitie periode. Met volgende maand de Gold Cup als nieuwe doel. Spelen tegen topploegen als Duitsland en Nederland geeft ons de broodnodige ervaring, zeker voor de nieuwe lichting internationals. Daardoor begrijpen ze steeds beter wat er voor nodig is om tegen dit soort tegenstanders te spelen. Uiteraard is het een beetje lastig dat we het zonder een aantal vaste waardes moeten doen, maar dat schept wel weer een mogelijkheid om onszelf te meten met de beste spelers van de wereld.”

Opvallende feiten

  • De man in vorm in de spits bij Team USA is ongetwijfeld AZ-speler Aron Johannsson. In zijn laatste drie wedstrijden van het seizoen was hij goed voor vier doelpunten en daarmee beslissend in het behalen van de derde plek in de Eredivisie. De goals zullen dan ook vooral van hem moeten komen;
  • Fabian Johnson hielp zijn Borussia Mönchengladbach aan een derde plek in de Duitse competitie. Met hem in de gelederen won Borussia tien keer en speelden twee keer gelijk;
  • Alfredo Morales speelde een belangrijke rol bij het behalen van de eerste plaats voor FC Ingolstadt en daarmee promotie naar de Duitse Bundesliga;
  • Ex-Heerenveen speler Michael Bradley speelde deze jaargang alle minuten in de vijf gespeelde wedstrijden voor Team USA.

Wil je Team USA live in actie zien? De oefenwedstrijd Nederland – Verenigde Staten wordt vrijdag 5 juni gespeeld in de Amsterdam ArenA (aanvang 20.30u). Kaarten zijn verkrijgbaar via OnsOranje.

Foto’s: ussoccer.com

Ook leuk om te lezen