Column: ING – De MVP-jacht van Kobe

Door

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse Lennart Beishuizen wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

ing600-1

New York Knicks v Chicago BullsHe Len,

Ben jij ook achter het nut van de Chicago Bulls? Thibs guys kunnen heel goed een halt toeroepen aan streaks. Eerder dit jaar zaten ze de Miami Heat dwars en afgelopen week was ’t de beurt aan de New York Knicks. Om dan vervolgens zelf weer te verliezen van de Toronto Raptors. De ploeg uit Chi-Town, nog altijd zonder D-Rose en Joakim Noah, kan zich heel goed focussen op een game. Alles in de strijd, maar zodra de ontlading komt, kunnen zelfs de Charlotte Bobcats een gevaar voor hen zijn. Wat denk jij? Bulls een eenvliegsbullie omdat ze te wisselvallig zijn of zijn ze net zoals mijn iPhone, die iedere dag in de oplader gaat en dan weer fris om te gaan?

Yo Ing!

De Bulls zijn reuzendoders! Ze doen mij een beetje denken aan een voetbalploeg die van Manchester United wint in de Champions League en dan het volgende weekend met 3-0 van het veld worden gespeeld door RKC Waalwijk. Zou het inderdaad te maken hebben met wedstrijdspanning? Jan Mulder had het gisteren in Studio Voetbal over ‘Sinterklaas-spanning’, oftewel: gespannen zijn, maar op een goede manier. Excelleren de Bulls juist dan? In dat geval kunnen ze nog gevaarlijk zijn in de play-offs.

——

Golden State Warriors v Los Angeles LakersMaar HET NBA-verhaal was en is natuurlijk Kobe. LA’s echte Superman – sorry, Dwight – heeft een ernstige blessure. Zo ongeveer voor het eerst in z’n imposante loopbaan. Wat ik ’t meest opmerkelijk vind aan z’n palmares: dat hij maar één keer MVP is geweest van de league! Persoonlijk vind ik dat hij dit jaar echt ’n gooi heeft gedaan naar die titel. Nu ik dit hardop zeg, weet ik dat alles en iedereen nu LeBron, Durant en Chris Paul begint te roepen. Ja, er zijn meer kandidaten voor deze uitverkiezing. Daar is Bryant er in mijn optiek een van.

Waarom? Kijk, het gaat niet alleen om cijfers, en die zijn overigens niet onaardig: 27,3 punten, 5,6 rebounds en 6 assists per wedstrijd. Het gaat om de impact die je hebt op het team. Dit seizoen kunnen we wel zeggen dat Kobe de Lakers was. Hij is de enige stabiele factor geweest in een waar achtbaanseizoen. Moesten de ballen enkel en alleen door het mandje, dan deed hij dat. Meer assists; ze komen er aan. Harder verdedigen; you’ve got it, Mike! En hij leverde (bijna) altijd met een ongekende verbetenheid en wil om te winnen!

Volg je mijn redenering of zit jij in de hoek van peeps die Bryant totaal niet als oprechte MVP-kandidaat zien? Ennuh, wat denk jij; komt The Black Mamba weer terug op niveau?

MVP – Meest Waardevolle Speler. Niet alleen van het team, maar ook van de league. Wat Kobe dit jaar heeft laten zien is zeer indrukwekkend. Inderdaad, hij is de reden dat de Lakers in de play-offs staan. Maar dat geldt toch wel voor meer spelers die helaas niet de naam Kobe hebben? Begrijp me niet verkeerd: als Boston Celtics fan ben ik een heel groot fan van Kobe en vind ik het ontzettend jammer dat zijn seizoen op deze manier eindigt. Maar MVP? No way, Ingmario.

En of hij op niveau terugkomt? Dat wordt koffiedik kijken. Je zou zeggen: als iemand het kan, is hij het wel. Maar dan moet zijn lichaam ook meewerken. Ik hoop dat het hem lukt, niet alleen voor hem, maar ook voor de sport. Maar je achillespees scheuren is heel ernstig.

——

Boston Red Sox v Toronto Blue JaysOm ’n beetje in Los Angels Lakers-sferen te blijven: de Toronto Blue Jays. Laten we eerlijk zijn; er zijn parallellen. In de Canadese stad wapperde de pecunia het afgelopen offseason vrij heftig. Er werd een dream team samengesteld met onder meer R.A. Dickey, Melky – nu blijf ik echt van de verboden vrucht af – Cabrera en José Reyes. Eigenlijk dacht iedereen dat er een nieuwe sheriff zou zijn in de AL East, maar vooralsnog is het wisselvalligheid troef bij de Jays. Kwestie van wennen en ingespeeld op elkaar raken?

En wat zijn ze in Atlanta aan het doen? Ziet er naar uit dat Andrelton Simmons daar ’n heerlijk seizoen tegemoet gaat.

Ach, we zijn net twee weken bezig. Laten we niet te vroeg conclusies trekken, ok? De Jays hebben heel sterk ingekocht en hadden natuurlijk al een aardig team staan. Feit blijft dat de American League East loodzwaar is. Ik denk dat ze uiteindelijk wel boven komen drijven, dus ik maar mij nog niet zo druk.

Simmons wordt de National League startende korte stop. Geen twijfel. Hij heeft een lekker team en de Braves gaan zeker in de play-offs spelen als je het mij vraagt.

——

Tot volgende week weer. Heb jij in ieder geval nog ruimschoots de tijd om met Eva te overleggen welke wijn jullie Jan Willem Zeldenrust en ondergetekende over ’n maandje ofzo kunnen gaan voorschotelen. Je weet wel; die Dallas Mavericks-weddenschap. You lost!

Groet Ing

Dus de Mavs zijn niet bij de eerste vijf in de Western Conference geëindigd? Nou, dan moeten Eva en ik binnenkort even op wijnjacht. Ik begreep dat ze ontzettend genoten had van slangenwijn op haar reis door Azië, dus dan weet je alvast wat je te wachten staat!

Tot volgende week!

Lennart

Ook leuk om te lezen