Touchdowns & Fumbles – De Slechtste Contracten

Door

In de serie Touchdowns & Fumbles zal ik wekelijks mijn visie geven over gebeurtenissen van de afgelopen week in de NFL. We gaan kijken wie of wat er de afgelopen week op positieve wijze opviel, maar kijken daarnaast ook naar de minpunten, zowel op als naast het veld. Niemand wordt gespaard!

Kansas City Chiefs v Pittsburgh Steelers

Vorige week besprak ik de contracten die in mijn ogen de beste van het afgelopen offseason waren. Nu wenden we onze aandacht naar de minder goede deals waarbij ik mijn wenkbrauwen wat frons en mij afvraag wat sommige GM’s in de NFL eigenlijk bezield. Hier zijn de vijf slechtste deals van het afgelopen offseason, en zoals elk jaar waren er genoeg om uit te kiezen.

Greg Jennings -> Minnesota Vikings (Vijfjarig contract t.w.v. 47,5 miljoen dollar)

Greg Jennings maakte afgelopen offseason een pikante overgang, van de Green Bay Packers naar NFC North-rivaal Minnesota. En hoewel Jennings direct de meest getalenteerde receiver is van zijn nieuwe werkgever vind ik dat de Vikings teveel hebben betaald.

Jennings is weliswaar 29 en zou nu op zijn best moeten zijn, maar de afgelopen twee jaar hinderden blessures hem en afgelopen jaar speelde de Western Michigan alumnus slechts 8 wedstrijden. Dit was daarnaast ook op het veld te zien, de explosiviteit was er niet meer en het is dus maar de vraag of dit tijdelijk was of dat Jennings zijn oude vorm zal hervinden. Desalniettemin is het een risico dat Minnesota neemt met Jennings.

Wie daarnaast dieper de statistieken induikt ziet het volgende, vorig jaar rende Jennings 285 routes, hiervan waren er 22 voor een first down en/of een touchdown. Hiermee kwam hij op een percentage van 7.82% en stond hij 47e op deze ranglijst onder de NFL wide receivers. Het is te hopen voor Minnesota dat dit te wijten viel aan Jennings’ blessure, zo niet, dan kunnen de Vikings hier weleens flink spijt van krijgen en lachen de Packers zich rot.

Dannell Ellerbe -> Miami Dolphins (Vijfjarig contract t.w.v. 35 miljoen dollar)

Het is een bekend patroon, spelers die in hun laatste contractjaar de Super Bowl winnen en vervolgens flink cashen. Paul Kruger, Ellerbe’s teamgenoot deed hetzelfde en is nu grootverdiener in Cleveland. Ellerbe verving vorig jaar Ray Lewis gedurende zijn blessure en hield er een flink contract aan over in South Beach. Goed voor Ellerbe, maar slecht voor Miami.

Het is namelijk veelzeggend dat de Ravens niet bereid waren mee te gaan met Miami’s aanbod. Baltimore had met het afscheid van Lewis geen enkele speler achter de hand naast Ellerbe om zijn verlies op te vangen. Het is in de NFL dan een bekend patroon dat wanhopige teams al snel teveel geld op tafel leggen, maar Ravens GM Ozzie Newsome wist wat hij had in Ellerbe en zag in hem geen speler die 35 miljoen over vijf jaar waard was.

En hierin geef ik hem meer dan gelijk, Ellerbe had een solide seizoen, en was in de playoffs zelfs beter dan Ray Lewis, maar was geen steunpilaar. Volgens ProFootballFocus zou Ellerbe gezien zijn prestaties een jaarsalaris van rond de 3,2 miljoen moeten hebben. Vijf keer 3,2 is zestien miljoen, en dus heeft Dolphins GM Jeff Ireland statistisch gezien negentien miljoen teveel betaald voor zijn nieuwe inside linebacker. En het zou niet het enige kunststukje van Ireland zijn dit offseason…

Jermon Bushrod -> Chicago Bears (Vijfjarig contract t.w.v. 36 miljoen)

Eerder had ik het over wanhopige teams, teams die zo nodig een versterking nodig hebben dat ze teveel betalen. Zie hier de Chicago Bears, al meer dan twee jaar moet Jay Cutler rennen voor zijn leven, en nog steeds is de offensive line van Chicago een van de slechtste in de NFL.

Om dit op te lossen trokken ze Jermon Bushrod aan als de nieuwe left tackle, voor heel veel geld, en dat terwijl hij kwalitatief gezien niet veel beter is dan de left tackle van afgelopen seizoen: J’Marcus Webb.

Ondanks dat de offensive line van de Saints, waar Bushrod vorig jaar speelde, vorig jaar nog een lichtpuntje was, kwam dit niet dankzij Bushrod. Maarliefst 58 keer was Bushrod er voor verantwoordelijk dat Brees gesacked werd of onder hevige druk werd gezet. Hiermee was hij statistisch gezien de zwakste schakel in New Orleans en gezien zijn prestaties zou hij volgens ProFootballFocus niet meer dan twee miljoen per jaar moeten verdienen.

Ik neem aan dat ik niet nogmaals door middel van een berekening hoef te laten zien dat dit geen goede deal is. En ik wens Jay Cutler alvast veel succes, hij zal het nodig hebben.

Jared Cook -> St. Louis Rams (Vijfjarig contract t.w.v. 35,1 miljoen dollar)

Een typisch gevalletje van betalen voor potentie. Want als de Rams gametape hadden bekeken en meer in de statistieken waren gedoken hadden ze Cook niet dusdanig veel geld aangeboden. Hij is namelijk zonder enige twijfel zeer atletisch, maar tot op heden heeft dit tot geen enkel resultaat geleden.

2011 was het beste jaar van Cook met 49 recepties en drie touchdowns, vorig jaar had de tight end 44 recepties en vier touchdowns. Met andere woorden, een gemiddelde tight end maar nu gaat Cook betaald worden als een van de beste in de NFL. Gemiddeld gaan enkel Jason Witten en Vernon Davis meer verdienen, volgens de Rams hoort Jared Cook in dit rijtje ook thuis.

En om nog verder te gaan, de zogeheten catch rate van Cook lag vorig jaar op 61,1%, hiermee was hij 25e onder tight ends in de NFL. Bekijken we het aantal plays waarbij hij een positieve bijdrage leverde, dan komen we uit op 46,8%…30 tight ends deden het vorig jaar beter in dit opzicht.

Maar ondanks dit alles besloten de Rams veel geld neer te leggen voor Jared Cook, ik kan alleen maar zeggen: goed gedaan zaakwaarnemer!

Mike Wallace -> Miami Dolphins (Vijfjarig contract t.w.v. 65 miljoen dollar)

Daar is Miami weer! Mike Wallace kreeg ondanks zijn wisselvallige spel een megacontract van Jeff Ireland. En als de foto hierboven al niet genoeg illustreert hoe wisselvallig Wallace wel niet is hebben we nog altijd statistieken om dit te laten zien!

Ten eerste dezelfde rekensom als die bij Jennings werd toegepast: Wallace had 547 routes afgelopen jaar, in 35 gevallen was er een first down en/of een touchdown. Een percentage van 6,40%…goed voor de 70e plaats onder wide receivers. Ter vergelijking, Wallace zijn nieuwe teamgenoten deden het beter: Brian Hartline had een percentage van 9,42% (49 van 520) en Brandon Gibson had 9,07% (47 van 474).

En als we de heren van ProFootballFocus mogen geloven past een jaarsalaris van één miljoen meer bij Mike Wallace na zijn prestaties van vorig jaar.

Alles wijst er dus op dat Miami hier gruwelijk overbetaald heeft, wederom moet ik toegeven dat Wallace zeer atletisch is en zonder enige twijfel Tannehill meer mogelijkheden zal geven in aanvallend opzicht. Maar 65 miljoen dollar over vijf jaar? Way. Too. Much.

Ook leuk om te lezen