Rams punt return: Trick Play of Special Teams Fail?

Door

Cowboys - Giants

Éen keer in de zoveel jaar gebeurt er iets magisch in de NFL. Een trick play zo mooi, dat je het voor altijd herinnert. In week zeven van het seizoen 2014 waren het Tavon Austin en de St. Louis Rams die een trick play uitvoerden tijdens een punt return. Terwijl de bal naar de linkerkant van het veld werd geschopt door de punter waren de Rams in staat om acht van de elf leden van de Seahawks special teams te laten geloven dat de bal naar de rechterkant was geschopt. Tavon Austin gaf namelijk het signaal voor een fair catch, en ook alle blockers liepen die kant op. Uiteindelijk was het Stedman Bailey die aan de andere kant van het veld de bal ving en hem terug liep voor een touchdown.

De volgende dag waren er twee kampen, zowel onder fans als experts. Het ene kamp was van mening dat het een ‘trick play’ was die prachtig was uitgevoerd door de Rams, het andere kamp van mening dat het een instorting was van de special teams unit van de Seahawks was. Dat vraagt natuurlijk om een analyse en een kijkje in het verleden van de NFL.

Kamp A: Perfect uitgevoerde Trick Play

Het acteerwerk van Tavon Austin en zijn supporting cast was subliem. De ‘fake fair catch’, iedereen die op volle snelheid richting Austin liep, alles klopte. Vanaf Pee Wee Football wordt je aangeleerd om met je blocker mee te lopen bij punt en kick returns. Dit omdat tijdens een return elke seconde die je sneller bent dan je blocker je een extra kans geeft om je tegenstander verder in zijn eigen gebied vast te zetten. De snelheid van zo’n play zorgt er voor dat je niet omhoog kunt kijken waar de bal heen gaat, en de punter of kicker niet hoort als hij toevallig een fout maakt qua richting. Het was niet voor niets dat Devin Hester en de Chicago Bears deze play drie jaar geleden ook al een keer succesvol uitvoerden. Alleen werd hij toen door een holding call geannuleerd.
Kamp B: ‘Total collapse’ van de Seahawks

Als verdediger moet je weten waar de bal heen wordt getrapt. Dat spreek je in de huddle van te voren af. Van een punter op het niveau van de NFL mag je verwachten dat 100 van de 100 keer de bal daar ook eindigt. Zelfs als dat niet gebeurt, moet een speler zelf kunnen zien waar de bal heen gaat. Kom op zeg, als je dit soort plays uit kan voeren, moet je ook gewoon een normale punt uit kunnen voeren.
Conclusie

De Seahawks waren niet klaar voor het trucje van de Rams, maar hij was dan ook wel perfect uitgevoerd. De vraag die naar voren komt is vooral welk team dit binnenkort weer gaat proberen en hoe coaches hun special teams units er op voor kunnen bereiden, want twee uit twee pogingen zijn gelukt. Misschien moeten de regels zelfs wel veranderen als blijkt dat een ‘fake fair catch’ een te gevaarlijk wapen is tijdens een punt return. Om echter te vieren dat we er weer een hoogtepuntje bij hebben die we nog jaren lang in herhaling zullen zien hebben we nog een paar trick plays opgezocht die nog steeds in de nachtmerries van bepaalde coaches voorkomen.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Ron 8 jaar ago

    Ik ben van mening dat er geen fair catch signal is gemaakt. Ik heb Austin zijn hand niet boven zijn hoofd zien doen. Volgens de commentatoren mag ook een speler die de bal niet vangt een fair catch signal maken.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen