MVP Race (5): Terug bij af; KD vs LBJ

Door

Welke speler schitterde, welke speler faalde? Elke maandag belicht SportAmerika de tien beste spelers in de league op weg naar de ultieme individuele award, de Maurice Podoloff Trophy. Wie wordt de opvolger van LeBron James als nieuwe league MVP, of gaat de King er voor de vierde maal mee aan de haal? Week 5 in de MVP Race: Terug bij af; KD vs LBJ.

Was de MVP-race vorig jaar een gevecht tussen twee mensen, dit seizoen lijkt dat niet anders te zijn. Heel even mengde Carmelo Anthony zich in de strijd, maar hij zal toch vooral van de zijkant toe moeten kijken hoe Kevin Durant en LeBron James weer gaan vechten om de belangrijkste individuele award in de league. Vorig jaar was het James die in een weergaloos aan het langste eind trok, nadat hij een jaar eerder pijnlijk de NBA Finals had verloren tegen Dallas Mavericks. Nu lijkt die rol weggelegd voor Durant.

Durant heeft zich in alle opzichten fors verbeterd in vergelijking met vorig jaar. Het enige waarmee hij wat stroef is gestart, is het aantal punten die hij gemiddeld maakt. Maar ook daarin komt hij langzaam weer op het niveau van vorig jaar. Durant is gefocust op eerherstel en zal er alles aan doen om te zorgen dat zijn Thunder dit jaar als beste team naar de play-offs gaan. Ondanks dat Durant de award graag zal willen winnen, ligt de focus nu al op het hogere doel: de titel.

Voorlopig moeten er nog ruim zestig duels worden gespeeld en is er nog niets beslist. Maar we zijn weer terug bij af: het is Durantula vs. The King.

 

#1 (4) | Kevin Durant

Oklahoma City Thunder, 14-4

26.5 P ( 0.512 FG%, 0.895 FT%) / 8.7 R / 4.3 A / 1.6 S  / 1.6 B

Of zijn spel genoeg is voor de MVP-award. Een realistische vraag. De kersverse speler van de week heeft in de eerste maand in elk geval zijn visitekaartje afgegeven. Hij heeft career-highs in elke statistische categorie en is dominant aanwezig in alle facetten van het spel. Als hij de Thunder nu ook nog voor langere tijd achtereen kan laten winnen dan moet het wel heel gek lopen wil KD aan het eind van dit seizoen niet met de MVP-award in zijn handen staan.

 

#2 (2) | LeBron James

Miami Heat, 12-3 

24.7 P (0.533 FG%, 0.659 FT%) / 8.9 R / 6.5 A / 1.1 S

Het was wederom een rustige week voor James en de Heat. Tegen de tweede garnituur van de Spurs en de Brooklyn Nets was hij wel weer uitermate effectief. Het is zo gewoon dat twee bijna triple-doubles niet eens meer je ogen doen knipperen. Hij schoot 17 op 31, pakte twee keer negen rebounds en gaf 13 assists. Die vrije worpen blijven met zeven uit twaalf een probleem. Maandag werd LeBron door Sports Illustrated verkozen tot Sportman van het Jaar. James is nog 584 punten verwijderd van de 20.000 grens.

 

#3 (1) | Carmelo Anthony

New York Knicks, 12-4

26.6 P (0.464 FG%, 0.803 FT%), 6.9 R / 2.1 A

Anthony heeft zijn eerste plaats in de race na drie weken dan af moeten staan aan een man die op dit moment op een eenzaam hoog niveau speelt. Geen schande ook om plaats twee te moeten laten aan de regerend NBA-kampioen en MVP-winnaar. Anthony is verreweg de beste speler van een van de beste teams. De Knicks lijken na de eerste maand het juiste ritme te hebben gevonden en zelfs Amar’e Stoudemire schijnt te hebben gezegd dat hij best vanaf de bank wil spelen. Dat zou ‘Melo’s MVP-case wel ten goede comen.

 

#4 (3) | Tony Parker

San Antonio Spurs, 14-4

17.7 P (0.476 FG%, 0.718 FT%) / 3.3 R / 7.5 A

De enige nederlaag van de Spurs kwam tegen Miami Heat. Zonder Tony Parker (en Tim Duncan, Manu Ginobili en Danny Green). Met dit viertal hadden de Spurs de Heat best opzij kunnen zetten. Coach Popovich besloot anders en de keuze betaalde zich in het duel tegen Memphis Grizzlies direct uit. Parker scoorde in de zege in overtime dertig punten, had zes assists en pakte vier rebounds. Hij raakte 11 van zijn 20 schoten en was de drijvende kracht voor de Spurs-aanval.

 

 

#5 (5) | Kobe Bryant

Los Angeles Lakers, 8-9

26.9 P (0.510 FG%, 0.874 FT%) / 5 R / 5.1 A / 1.4 S

Een vreemde statistiek: de laatste vier wedstrijden dat Bryant 30+ punten scoorde verloren de Lakers. De laatste vier duels dat Bryant minder dan 30 punten maakte, werden gewonnen.  Tegen de Magic scoorde Bryant 34 punten. Dus? Een nederlaag. Een pijnlijke. In eigen huis. De defense was nergens tegen de 28e (!) offense in de league en dat mag Kobe zich als leider aanrekenen. Goed nieuws: Bryant gaat waarschijnlijk overmorgen tegen de Hornets de grens 30.00o punten passeren. Nog 52!

 

 

#6 (8) | Chris Paul

Los Angeles Clippers, 11-6

15.8 P (0.447 FG%, 0.879 FT%) / 3.7 R / 9.6 A / 2.7 S

Het talent van Paul is onmiskenbaar. Zijn waarde voor de Clippers ook. Maar op een of andere manier is Paul dit seizoen niet zo nadrukkelijk aanwezig als dat je graag zou willen zien van de leider van een kampioenskandidaat. Voorlopig zijn de Clippers bezig aan een uitstekende start van het seizoen en wellicht dat Paul zich wat inhoudt met het oog op de tweede seizoenshelft. Hoe dan ook, LA zal een Chris Paul nodig hebben die twee versnellingen hoger speelt dan dat hij nu doet om een kans te maken op een titel.

 

#7 (7) | Jrue Holiday

Philadelphia 76ers, 10-7 

18.5 P (0.457 FG%, 0.781 FT%) / 3.5 R / 9.3 A / 1.4 S / 4.1 T

Het was een rustige week voor Holiday. Statistisch gezien dan. De drie duels die de Sixers speelden eindigden allemaal close en tweemaal slaagden Holiday en Philly erin om de overwinning over de streep te trekken. Juist in de wedstrijd tegen de Bulls, waarin de guard lekker op dreef was, lukte het niet om de sterke verdediging van de ploeg uit Chicago (88-93) te breken, waar dat tegen Dallas (100-98) en Charlotte (104-98) eerder wel ging. Zijn 15 assists, gecombineerd met 13 punten, tegen de Bobcats waren een season-high.

 

#8 (9) | Rudy Gay

Memphis Grizzlies, 12-3

18.9 P ( 0.422 FG%, 0.787 FT%) / 5.9 R / 2.3 A / 1.4 S

We stelden het vorige week al op deze plek, coach Lionel Hollins zou Gay een groter aandeel moeten geven in de aanval van de Grizzlies. En zowaar, Gay was tegen de Spurs het belangrijkste aanspeelpunt. Jammer was dat hij de kans niet aangreep en slechts 7 van zijn 18 schoten maakte. Het duel ging vervolgens in overtime verloren. Gay is misschien nog niet constant genoeg, maar hij heeft het scorend vermogen en is atletisch. Dat zijn zaken die van doorslaggevend belang kunnen zijn in de close games.

 

#9 (10) | James Harden

Houston Rockets, 8-8

24.1 P (0.427 FG%, 0.834 FT%) / 4.1 R / 5.4 A / 1.7 S

De terugkeer in Oklahoma City zal de man met de baard erg slecht zijn bevallen. Hij had waarschijnlijk gehoopt om te kunnen laten zien dat ze in OKC toch echt de verkeerde keus hadden gemaakt om hem te laten gaan. Maar voorlopig vinden ze het bij de Thunder wel prima hoe de deal heeft uitgepakt. Harden en Houston hadden niets in te brengen. Harden raakte slechts 3 van zijn 16 schoten en was een non-factor. Tegen de Raptors liet hij dan wel weer zien wat hij kan (24pt, 12as, 6rb, 3st).

 

#10 (6) | Rajon Rondo

Boston Celtics, 9-8

12.9 P (0.506 FG%, 0.613 FT%) / 4.6 R / 12.9 A / 1.9 S

En zo kwam er dus een einde aan de assist-streak van Rajon Rondo. Een anti-climax. Na 37 wedstrijden op een rij, een evenaring van het record van John Stockton, lag de weg open om het record van Magic Johnson te verbreken. Maar in het duel tegen Brooklyn Nets liet Rondo zich even gaan en werd uitgesloten van de wedstrijd. Wat volgde was een schorsing van twee duels. Als Rondo de leider wil zijn van de Celtics moet hij dergelijke emotionele acties snel achter zich zien te laten. Nu kan hij weer vanaf nul beginnen.

 

Lees hier de MVP Race van vorige week: Tony Parker does it all.

Ook leuk om te lezen