Gentry nieuwe hoofdcoach Pelicans

Door

Alvin Gentry
Huidig Golden State Warriors-assistent Alvin Gentry (60) is de nieuwe hoofdcoach van de New Orleans Pelicans, waar hij de ontslagen Monty Williams opvolgt. De zeer begeerde klus bij de Pelicans begint voor Gentry echter pas over een week of drie, omdat hij eerst met de Warriors in de NBA Finals strijdt.

De veelgeprezen assistent van Steve Kerr wordt geroemd op zijn offensieve kwaliteiten waarin op hoog tempo wordt gespeeld. Iets wat er bij de Pelicans aan ontbrak. Met superster Anthony Davis ziet de franchise in Gentry de juiste man om het beter te doen dan alleen de play-offs halen. Vandaar dat de Pelicans hem een vierjarig contract hebben aangeboden.

Eerder al hoofdcoach
Gentry (zelf nooit in de NBA gespeeld) is dit seizoen bezig aan zijn eerste jaar als assistent bij de Warriors. Vorig jaar was hij assistent van Doc Rivers bij de Los Angeles Clippers. Hij heeft de nodige hoofdcoachervaring, al was hij de eerste veertien jaar van zijn loopbaan assistent bij verschillende universiteiten en de Miami Heat. In 1994 had hij zijn eerste (interim)trainerklus bij Miami Heat. Dat duurt slechts een half seizoen, alvorens hij van 1997 tot begin 2000 de Detroit Pistons onder zijn hoede had. Daar behaalde hij slechts één keer de play-offs, waar hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Vervolgens was hij 2,5 jaar coach bij de Los Angeles Clippers, maar ook dat was geen groot succes. Begin 2003 mocht hij ook daar vertrekken. Vanaf 2008 kende hij het meeste succes bij de Phoenix Suns. Echter, in 4,5 jaar Phoenix behaalde hij slechts één keer de play-offs, al was dat wel meteen de Western Conference Finals. Daarin moest het het onderspit delven tegen de Los Angeles Lakers met 2-4. Begin 2013 mocht Gentry na een zeer teleurstellende seizoensstart vertrekken. Een half jaar later was hij dus alweer assistent bij Doc River.

Pelicans
De Pelicans behaalden dit seizoen ternauwernood, maar zeer verrassend, de play-offs onder Monty Williams. Toch werd hij na de kansloze 4-0 nederlaag tegen de Warriors ontslagen. Williams heeft een geweldige relatie met Anthony Davis, maar kende de afgelopen jaar enorm veel tegenslag met blessures. Dit seizoen moest hij lange tijd spelverdeler Jrue Holiday en scherpschutter Ryan Anderson missen. Vorig seizoen misten beide toppers al een groot deel van het seizoen, evenals Davis. Het is voor Gentry te hopen dat zijn sterren komend seizoen wel fit blijven. Nu nog even de Warriors en volgend seizoen proberen dit spel -mede gecreëerd door Gentry- zo veel mogelijk te imiteren.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen