Standbeeld Joe Paterno

Penn State weer toegelaten tot postseason

Door

Standbeeld Joe Paterno

De straf die Penn State in 2012 kreeg voor het misbruikschandaal rond defensive coordinator Jerry Sandusky is voor een belangrijk deel per direct komen te vervallen. Met ingang van dit seizoen mag Penn State weer mee doen aan bowlwedstrijden en eventueel aan de kampioenschapswedstrijd in de Big Ten. Oorspronkelijk was Penn State tot 2016 uitgesloten van bowlgames.

Beloning voor goed gedrag
Het verminderen van de straf heeft Penn State te danken aan de maatregelen die door de universiteit genomen zijn om de integriteit van haar athletics department te verbeteren. Naast het weer deel kunnen nemen aan bowlgames is ook het aantal scholarships dat Penn State aan spelers mag geven weer op het normale niveau terug.

Hiermee volgt de NCAA het advies van George Mitchell, de toezichthouder die na het schandaal in 2012 aangesteld was om te controleren of Penn State zich wel aan de gemaakte afspraken zou houden. Het verscherpte toezicht dat tot en met 2017 zou duren blijft overigens nog wel bestaan, maar kan volgens Mitchell mogelijk eerder afgeschaft worden.

Boete blijft staan
Met de beslissing van de NCAA vervallen per direct de gevolgen van de straf voor Penn State. De in 2012 opgelegde boete van 60 miljoen dollar blijft wel gehandhaafd. Deze boete, opgelegd door de NCAA, zal overigens niet naar de NCAA zelf gaan werd eerder vandaag bekend.

De staat van Pennsylvania had een wet aangenomen om te zorgen dat de boete ten goede moest komen aan de staat zelf en niet aan de NCAA. In eerste instantie vocht de NCAA deze wet bij de rechter aan, maar dat verzet is vandaag gestaakt. De 60 miljoen dollar zal nu gebruikt worden om slachtoffers van kindermisbruik in Pennsylvania bij te staan.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen