COLUMN: KG is een miljoenendeal waard

Door

 

Eerder deze week werd bekend dat Kevin Garnett voorlopig geen afscheid zal nemen van de NBA. Garnett, in mei 36 jaar geworden, tekent voor nog eens drie jaar bij de Boston Celtics, voor het ogenschijnlijk gigantische bedrag van 34 miljoen dollar. Er wordt veelal met verbazing gereageerd op het nieuwe topcontract van de sterspeler. Een contract van 34 miljoen voor een speler van 36 jaar. Waar beginnen ze aan in Boston? De deal die de Celtics sluiten met KG is echter minder slecht dan hij lijkt.

Sportieve waarde
De sportieve waarde van Garnett was afgelopen seizoen onverminderd groot. Zijn gemiddelde van bijna zestien punten en ruim acht rebounds per game laat zien dat hij na vijf seizoenen in Boston sportief nog altijd van grote waarde is. De latere NBA-winnaar Miami Heat had mede door het spel van Garnett een Game 7 nodig om de finale te bereiken. Een Game 7 waarin, eerlijk is eerlijk, het beste er bij Garnett wel een beetje af was.

Garnett‘s waarde zit hem niet alleen in zijn basketbalkwaliteiten. Garnett is een leider en motivator in de kleedkamer. Wanneer hij niet meer in staat is een heel seizoen te presteren, blijft hij wel een mentor voor jonge spelers, rookies als Sullinger en Melo. Zij kunnen dankzij de coaching van Garnett uitgroeien tot meer waardevolle spelers voor de Celtics. In Boston zullen ze hopen dat de investering in Garnett zich uitbetaalt in de prestaties van de spelers die hij de komende jaren begeleidt.

Cash cow
In de kritiek op de deal van 34 miljoen dollar wordt ook het commerciële gewin van een speler als Garnett over het hoofd gezien. Dat is gigantisch. Fans kopen over het algemeen merchandise van sporters die ze idoliseren, met wie ze zich kunnen identificeren of sporters die ze als voorbeeld zien. Garnett heeft het allemaal. Hij is de sportieve held, een toegewijde, loyale, harde werker en altijd gemotiveerd tot op het bot. De Celtic fan draagt de naam Garnett met trots op zijn rug. Het shirt van de Big Ticket staat sinds zijn debuut bij de Celtics onafgebroken in de top 15 van meest verkochte NBA-jerseys (met uitzondering van afgelopen seizoen).

De miljoenen die gemoeid zijn met Kevin Garnett’s nieuwe contract lijken dus wel te verantwoorden. Het meest opvallende onderdeel van de deal is de looptijd. Hij tekent voor twee jaar met een optie voor nog een jaar. Dat betekent dat hij bij het aflopen van zijn contract 39 jaar oud is. De Celtics nemen hiermee het risico dat Garnett ruim voor het einde van zijn contract fysiek niet meer in staat is om te spelen. Garnett is de miljoenen waard, maar de tijd zal leren of de investering zich daadwerkelijk uitbetaalt.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen