Dagenlang was het vorige week voer voor de Nederlandse sportpers. De aanstelling van Billy Beane als adviseur bij de Alkmaarse voetbalclub AZ. De man die wereldwijd bekend werd door de film Moneyball, is door algemeen directeur Robert Eenhoorn binnengehaald om AZ vanuit Amerika van advies te voorzien. En af en toe zal hij ook naar Alkmaar komen.
AZ heeft het eerste succes in ieder geval al binnen: de publiciteit rond de komst van Beane was immers gigantisch. Voor de buitenwereld is dit de eerste zichtbare beslissing van Robert Eenhoorn als opvolger van Toon Gerbrands. Dat wil zeggen: het persbericht en de interviews. De rest moet nu gaan volgen. Want Eenhoorn schept met het groots presenteren van Billy Beane namelijk direct verwachtingen. Waarom zou je anders zo openlijk pronken met de komst van een adviseur? Die zijn er namelijk al in vele soorten en maten, lang niet altijd even succesvol. Kijk maar naar FC Utrecht.
Data in de voetballerij is allang niet meer nieuw. Iedere weldenkende trainer en voetbalclub maakt allang gebruik van de mogelijkheden om te meten en te weten. Hetgeen alleen constant verandert, is de manier waarop je naar cijfers kunt kijken en hoe ze tot stand komen. Dat maakt de komst van Beane interessant. Voetbal is veel meer dan honkbal een sport waar nog altijd allerlei nieuwe inzichten rond data tot stand zouden kunnen komen. En dan heb je mensen nodig die anders denken. Het verleden heeft uitgewezen dat de general manager van de A’s dat als geen ander kan.
De komst van mogelijke vernieuwers in de doorgaans conservatieve voetbalwereld moet standaard worden toegejuicht. Maar aanstellingen als die van Beane bij AZ moeten ook kritisch worden bekeken, op het moment dat de Alkmaarders dit zo trots naar buiten brengen. Want in hoeverre gaat de adviesrol van Beane straks echt resultaten opleveren , zolang deze honkballegende niet ter plekke een enorme vinger in de pap krijgt? Het volledig varen op statistieken zoals Beane in het honkbal deed, zou in de voetbalwereld voor een club als AZ namelijk best risicovol kunnen zijn. En wie neemt dan de verantwoordelijkheid als het mislukt? Niet een adviseur, lijkt mij zo.
Beane heeft er zelf over gesproken in The Guardian, dat hem vorig jaar al sprak vanwege zijn banden met Arsenal. ‘Het zal moeilijk zijn Moneyball in voetbal in te voeren. Om meerdere redenen. Het spel is zo anders dat het lastiger is om je data te analyseren. Ook is het verschil tussen arm en rijk veel groter. Bovendien is het vertrouwen houden in data voor een manager die het principe toepast risicovoller, omdat hij te maken kan hebben met degradatie. Omdat de tijd kort is moet je wel heel zeker zijn van je inzicht in data.’
Billy Beane, adviseur van AZ, zegt nog iets dat eruit springt in hetzelfde artikel. Dat hij best geïnteresseerd is in een baan als algemeen directeur van een voetbalclub in Engeland. Zijn contract in Oakland loopt in 2019 af. En laten we eerlijk zijn, wat is nou een betere opstap voor de Premier League dan de Eredivisie? In 2019 komt Billy vast pas echt naar Alkmaar!
Reacties