Column: Diving in de NHL, verbannen of accepteren?

Door

PK Subban

In de voetballerij is het een geaccepteerd onderdeel van het spel geworden: de schwalbe. De Engelsen noemen het ‘diving’ en in Nederland heet het de ‘fopduik’. Het Duitse woord schwalbe is gebaseerd op het gedrag van zwaluwen (schwalben), die zich tijdens hun vlucht soms opeens een heel stuk laten vallen om daarna weer door te vliegen. Waar voorheen het alleenrecht nog aan onze oosterburen werd gegund is tegenwoordig ook de Nederlandse Eredivisie hiermee besmet.

Nee, aan ‘diving’ hebben ze in de NHL gelukkig een broertje dood. De fans vinden het helemaal niks, maar ook de spelers onderling vinden dit ‘not done’. Een speler die betrapt wordt op diving mag tegenwoordig direct twee minuten op de strafbank zitten én een boete betalen aan de NHL. Het geld van de boetes gaat in de grote boetepot van het NHL Players’ Emergency Assistance Fund. Een fonds dat oud NHL spelers helpt die in de (financiële) problemen zijn geraakt. Niet alleen de speler krijgt een boete. Ook de coach krijgt een geldstraf aan zijn broek, maar dan wel pas als een speler meerdere malen over de schreef is gegaan. Die boetes kunnen overigens cash uit de kontzak van de spelers worden betaald, want USD 2.000,- is natuurlijk peanuts gezien de megasalarissen die in de NHL worden betaald. Het zal daarom de pot van het NHL Players Emergency Fund niet echt spekken. Met elke volgende diving penalty wordt de boete hoger. De boete van de coach gaat overigens niet naar het Players’ Emergency Assistance Fund, maar direct naar de NHL. De eerste speler die de een boete kreeg was Nashville Predators forward James Neal. In de wedstrijd op 13 december 2014 tegen San José Sharks liet hij zich opzichtelijk vallen:

Klik je hier, dan zie je alle officiële regels van de NHL.

Regel 64 betreft ‘diving/embellishment’. Voor de goede orde: onder ‘embellishment’ wordt het versieren of aandikken van een overtreding verstaan. Bijvoorbeeld door ‘diving’.

Diving boetes NHL

Dit seizoen zijn al zes spelers vanwege diving/embellishment naar het strafbankje verwezen. Teemu Pulkkinen (Detroit Red Wings), Zack Smith (Ottawa Senators), Jannik Hansen (Vancouver Canucks), Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets), Bobby Farnham en Jordin Tootoo (allebei New Jersey Devils) hebben zich er aan schuldig gemaakt. In het gehele seizoen 2014/2015 maakten tien spelers zich schuldig aan diving. Daarvan was P.K. Subban (Montreal Canadiens) tweemaal de schuldige. Nu was Subban al niet de meest geliefde spelers bij de NHL fans, buiten de Canadiens fans gerekend, maar dit deed zijn reputatie al niet veel goed.

Puur kijkend naar de getallen kun je concluderen dat we in het huidige seizoen, waarin we net over de helft zijn, meer te maken hebben met diving dan het vorige seizoen. De fans hebben een hekel aan dit gedrag op het ijs en de boete die er voor staat raakt natuurlijk kant noch wal. Wil de NHL diving écht verbannen uit het hockey, dan zal er wat moeten gebeuren met de straffen en/of boetes. Wat mij betreft wordt het een double minor penalty, of direct een penalty shot. Meer straffen op dit uitwas in de sport. Want het kan en mag toch niet zo zijn dat dit gedrag ook in het mooie en pure hockey een gewoonte wordt. Of moeten we diving maar gewoon accepteren als onderdeel van het spel?

2 Reacties
  1. Richard99 9 jaar ago

    Nooit accepteren als het aan mij ligt. getuigt van weinig respect voor de tegenstander. als de spelers het blijven doen moet je harder optreden.
    een verbod op “soccer kijken” bv. 🙂

  2. Richard de Weijze 9 jaar ago

    Helemaal met je eens Richard99

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen