NCAA Hockey: Boston College maakt verwachting waar

Nu de wedstrijd op ESPN America is uitgezonden, kunnen we veilig verklappen dat de Boston College Eagles alweer hun vijfde nationale titel in ’t college hockey hebben gewonnen. Het is de tweede titel in drie seizoenen. Uitstekend keeperswerk van Milner en een vroege goal hielden het goed spelende Ferris State in bedwang. Eindstand 4-1, maar het was zeker niet eenzijdig.

Natuurlijk was winst voor Boston College vooraf de makkelijke voorspelling en het was een van de grootste upsets, zo niet dé grootste, in college hockey aller tijden geworden als Ferris State had kunnen winnen, maar het was geen walk-over voor BC. Ze kwamen namelijk vroeg op voorsprong, maar nog geen twee minuten later sloeg Ferris State al terug en ondanks de 2-1 achterstand na de eerste periode bleven de onbekende heren uit Michigan enthousiast aanvallen.

Zonder angst en met fantastische inzet toonde Ferris State waarom zij zo’n sprookjesachtig seizoen beleven en keer op keer verrasten tegen zeer goede scholen. Er spelen geen NHL draftees in hun ploeg, maar een aantal van deze gasten hebben zich gisteravond en tijdens het gehele toernooi op de radar van zowel Noord-Amerikaanse als Europese profclubs gespeeld.

De tweede periode kwamen de Bulldogs zelfs ongeschonden door en met maar één doelpunt verschil op het bord kon de derde periode en wedstrijd nog alle kanten op. Pas toen Ferris State echt all-in ging in de laatste minuten kon Boston College opnieuw toeslaan. Met nog amper drie minuten te spelen gooide Johnny Gaudreau met 3-1 de wedstrijd definitief in het slot. Steven Whitney’s tweede treffer was nog slechts de kers op de taart voor de Eagles, die met deze 4-1 overwinning hun negentiende overwinning op rij pakten.

Het Division-1 ijshockeyseizoen voor universiteiten is hiermee voorbij. Zij weten na de zomer pas welke spelers eventueel professioneel gaan of terugkeren voor hun laatste jaar. Het nieuwe seizoen begint in oktober van dit jaar weer.