Carriere Chris Pronger lijkt voorbij

Door

Los Angeles Kings v Philadelphia Flyers

Droevig nieuws uit Philadelphia, waar aanvoerder Chris Pronger hoogst waarschijnlijk nooit meer aan spelen toekomt. De 38-jarige Canadees belandde halverwege vorig seizoen na herhaaldelijke hersenschuddingen in de ziekenboeg en lijkt niet meer voldoende te kunnen herstellen om op het ijs terug te keren.

Pronger is het zoveelste slachtoffer van het zogenaamde post-commotioneel syndroom, dat eerder onder meer Marc Savard deed stoppen en Derek Boogaard indirect het leven kostte. PCS betekent dat de nasleep van een hersenschudding dusdanig ernstig is dat lichte hersenbeschadiging mogelijk is en een nieuwe hersenschudding zelfs hersentrauma kan opleveren. Savard speelde zo lang door dat hij al meer dan twee jaar  (bericht uit februari 2011) niet meer pijnvrij door het leven kan en Boogaard raakte dusdanig verslaafd aan pijnstillers tegen de hoofdpijn, dat hij uiteindelijk aan een cocktail van medicijnen en alcohol overleed.

Chris Pronger, die eigenlijk nog voor vijf jaar een contract bij de Flyers heeft, heeft aangekondigd zich zondag wel te melden bij aanvang van het training camp, maar voegde daaraan toe dat hij met geen enkele mogelijkheid de medische keuring zal doorstaan. Sean Pronger speculeerde op Deadspin dat zijn jongere broer Chris zijn carriere op korte termijn gaat beëindigen. “Het gaat soms wat beter met hem,” zei Sean, “maar ik denk dat hij stopt.”

Hoe moeilijk dat besluit ook mag zijn voor Pronger, en hoe vervelend ook voor zijn team, het is gezien de toenemende zorg over hersenbeschadiging in contactsporten wel buitengewoon verstandig.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen