NHL 30-in-30: Florida Panthers

Door

Washington Capitals v Florida Panthers

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Florida Panthers.

Seizoen 2014-2015
Florida had er een teleurstellend seizoen opzitten (29e in 2013-2014) en hoopten dus op beterschap. Daardoor besliste men om het roer helemaal om te draaien. De jeugd (met enkele ervaren rotten) zouden hun kans krijgen en dat zou tijd kosten. De jeugd greep hun kans, vooral rookie Ekblad maakte indruk. Het seizoen liep een stuk beter dan het jaar ervoor, maar net niet genoeg om de play-offs te halen. Ze deden nochtans lange tijd mee, maar de Panthers strandden op 91 punten, zeven punten van de laatste wildcard. Uiteindelijk lag dit allemaal wel geheel in de verwachtingen, maar komend seizoen hopen ze in Florida nog een stap vooruit te zetten: een plekje in de play-offs.

De Draft
Florida haalde zes spelers uit de afgelopen draft. Als belangrijkste speler kozen ze Lawson Crouse. Hij werd misschien iets te vroeg gekozen, maar Florida wou hem er heel graag bij hebben. Onder andere door zijn sterke skill set valt de keuze van Florida enigszins te begrijpen.

Verder haalden de Panthers ook nog de Zwitser Denis Malgin. Deze kleine speler werd in de vierde ronde gedraft en kan volgens kenners een top-six forward worden. Het werd niet de perfecte draft voor de Panthers, maar ze kunnen toch wel redelijk tevreden zijn in Florida.

Nieuwe talenten
Een jong talent die we dit seizoen mogen verwachten in de NHL is Rocco Grimaldi. Hij kreeg vorig seizoen al enkele kansen, nadat hij indruk maakte op training, maar de echte stap kon hij nog niet zetten. Hij had concurrentie van enkele ervaren spelers, deze zijn er nu niet meer, dus de weg ligt helemaal open voor Grimaldi.

Een andere naam om te onthouden is Michael Matheson, al wordt hij pas verwacht in de NHL in 2016/2017. Hij komt uit de draft van 2012, hij werd gekozen in de eerste ronde. Hij wordt geroemd voor zijn kracht en schaatskwaliteiten. Andere top prospects om te onthouden zijn Ian McCoshen en Jonathan Racine.

New additions
Reilly Smith: Smith is een 24-jarige aanvaller die is overgenomen van Boston, samen met Marc Savard, in ruil voor Jimmy Hayes. Deze deal moeten we zien in het licht van de salary caps. Zie hieronder voor meer uitleg.

Marc Savard: Op het eerste zicht een hele rare transfer. Savard speelt al niet meer sinds 2011 (problemen door verschillende hersenschuddingen) en heeft een zwaar contract van 4 miljoen dollar. Waarom doet Florida dit dan? Wel, er is niet alleen een maximum aan salaris die je mag uitgeven, maar ook een minimum! Florida kon Savard goed gebruiken om aan dat minimum te geraken. Als je weet dat ze de komende seizoenen maar 500K moeten uitbetalen aan Savard en dat dit de enige mogelijkheid was om Reilly te kunnen ruilen voor Hayes, kunnen we besluiten: knap werk van Florida.

Departed
Jimmy Hayes: Deze 25-jarige RW maakte dus de omgekeerde beweging naar Boston. Hayes inruilen voor Smith is een goede trade van de Panthers.

Scottie Upshall: 31-jarige LW, wiens contract afliep. Hij speelde vorig seizoen nog mee in 63 wedstrijden en haalde daarin 15 punten. Upshall moest plaats ruimen voor het jong geweld in Florida.

Tomas Kopecky: 33-jarige RW uit Slowakije. Ook hij moest plaatsmaken voor jong talent. Haalde vorig seizoen 8 punten in 64 wedstrijden.

Dan Ellis: 35-jarige goalie, contract liep af. Speelde grotendeels voor de tweede ploeg van de Panthers. Hij heeft nu een contract bij Washington.

Brad Boyes: 33-jarige RW, ook zijn contract liep af en wou men in Florida niet verlengen om de jeugd niet te blokkeren. Boyes haalde vorig seizoen nog een mooie 38 punten uit 78 wedstrijden.

Roster
Beste verdedigers: Aaron Ekblad, Brian Campbell

Beste aanvallers: Jonathan Huberdeau, Nick Bjugstad, Aleksander Barkov, Reilly Smith

Keep an eye on: Rocco Grimaldi

Special teams
Powerplay had een succesratio van 16,3% en de Panthers waren daarmee 24e in 2014-2015. Deze cijfers zijn al beter dan het seizoen daarvoor (10,0%), maar dat kan nog wel een stukje beter. Vorig seizoen ging het al beter door toevoegingen als Pirri en Jagr aan de powerplay. Dit seizoen komt daar nog eens Reilly Smith bij. Samen met Bjugstad, Barkov en Huberdeau zijn er heel wat opties om uit te kiezen voor de spelmaker.

De Penalty Kill was ook 24e. In 80,0% konden ze de tegenstander van het scoren houden. Over heel het seizoen gezien was de Penalty Kill van de Panthers goed, maar een dipje middenin het seizoen haalt deze cijfers een stuk naar beneden. Dat is maar enkele keren gebeurd en voor de rest was de Penalty Kill consistent goed. De Panthers moeten zich daar niet meteen zorgen over maken. Ze hebben de spelers en de strategieën om het beter te doen dit seizoen.

Off season grade
6

Florida heeft er een rustig tussenseizoen opzitten. De voornaamste vermeldingen zijn het re-signen van Jagr (ondertussen al 43 jaar!) en het binnenhalen van Reilly Smith in ruil met Jimmy Hayes. Het aantrekken van Marc Savard’s zware contract is een verrassing, omdat ze al enkele zware contracten hebben in de ploeg. Volgend seizoen kunnen ze alle salary-ruimte gebruiken om de vele jonge talenten te kunnen houden in Florida.

Zorgen voor later, dit seizoen hebben de Panthers met onder andere Huberdeau, Barkov, Nick Bjugstad en Aaron Ekblad een paar jonge talenten die de ploeg moeten dragen. Aangevuld met ervaren rotten als Luongo, Campbell en Jagr is dat een mooie basis om te beginnen. Ze moeten in staat zijn om het vorige seizoen te evenaren, dat stapje bijzetten richting de play-offs wordt weliswaar moeilijk. Als het vele jong geweld de nodige stappen zet, kan er veel gebeuren in Florida.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen