Cardinals behouden macht in NFC West, 49ers blameren zichzelf in Oakland

Kansas City Chiefs v Arizona Cardinals

In de strijd om de NFC West lijken de San Francisco 49ers geen rol meer te spelen. De ploeg van John Harbaugh blameerde zichzelf in Oakland terwijl zowel de Arizona Cardinals als de Seattle Seahawks wisten te winnen. Verder hadden Peyton Manning en de Denver Broncos in eigen huis niet veel moeite met de Buffalo Bills, wiens play-off aspiraties ook een stevige deuk oplopen.

First down

In eigen huis hebben de Arizona Cardinals (10-3) hun machtspositie in de NFC met succes beschermd. In Glendale won de ploeg van Bruce Arians met 17-14 van de Kansas City Chiefs (7-6).

Gemakkelijk ging het echter niet, de Cardinals hadden al twee keer achter elkaar verloren, en aan het begin van de wedstrijd leken de Chiefs op weg om hier een derde nederlaag aan toe te voegen. Vooral runningback Jamaal Charles was ijzersterk in de beginfase, en hij was in het eerste kwart al goed voor een indrukwekkende touchdown run.

Dankzij field goals van Chandler Catanzaro, en een sterk staaltje defense, wisten de Cardinals in de buurt te blijven van de Chiefs. Wel kwamen de bezoekers nog voor rust op een 14-6 voorsprong na een drive waarin Dwayne Bowe op indrukwekkende wijze een first down behaalde.

In de tweede helft keerde het tij en gaf Kansas City het overwicht uit handen. Vooral een interception van Alex Smith (26-uit-39 voor 293 yards, één touchdown en één interception) in het derde kwart leek mentaal een doodsteek voor de Chiefs offense, want na de interception van Cardinals-linebacker Alex Okafor zou de ploeg geen enkel punt meer scoren.

Ondanks het feit dat Arizona-kicker Chandler Catanzaro twee field goals mistte, wisten de Cardinals de wedstrijd toch te winnen nadat Drew Stanton (15-uit-30 voor 239 yards en één touchdown) zijn ploeg in het derde kwart op voorsprong had gezet via een 23-yard touchdown naar rookie Jaron Brown. Dit zou een voorsprong zijn die de thuisploeg dankzij haar sterke defensie niet meer weg zou geven. Door de overwinning blijven de Cardinals momenteel de beste ploeg in de NFC, terwijl de Chiefs op achterstand geraken in de strijd om een wild-card in de AFC.

Third and long

* De San Francisco 49ers (7-6) waren de grote verliezers van de avond. Zij verloren in Oakland met 24-13 van de Oakland Raiders (2-11) waardoor de play-offs heel ver weg lijken voor de ploeg van Colin Kaepernick. De quarterback van San Francisco kreeg zijn offense nooit aan de gang, terwijl aan de andere kant het de rookie Derek Carr was die veel indruk maakte door drie touchdowns te gooien. Dit alles leidde tot een hoop frustratie aan de kant van San Francisco, zoals wel bleek uit de reactie van Kaepernick toen hij tijdens de rust richting de kleedkamer liep.

* De Cardinals zijn er echter nog niet, want waar de 49ers een steek lieten vallen, wisten de Seattle Seahawks (9-4) wel te winnen. De Philadelphia Eagles (9-4) hadden geen antwoord op de sterke verdediging van de Seahawks en verloren met 14-24. De Eagles, die de voorgaande weken veel indruk maakten in aanvallend opzicht, kwamen slechts tot 136 aanvallende yards en quarterback Mark Sanchez kwam ditmaal tot slechts 88 passing yards. Aan de andere kant was Russell Wilson met 263 passing yards, en 50 rushing yards, een stuk effectiever. En zoals gezegd, de defensie liet zich wederom gelden, tot groot genoegen van Richard Sherman.

* De Denver Broncos (10-3) begingen in eigen huis geen fout tegen Kyle Orton en de Buffalo Bills (7-6). Dankzij een sterke C.J. Anderson, die namens Denver goed was voor drie rushing touchdowns, won de ploeg redelijk eenvoudig met 24-17. Het feit dat Anderson goed was voor 21 van Denver’s 24 punten, betekent dat Peyton Manning geen enkele touchdown gooide. Hierdoor komt een reeks 51 achtereenvolgende wedstrijd met een touchdown tot einde. Het was voor de Manning sowieso geen eenvoudige middag, want ondanks de makkelijke overwinning – Buffalo kwam pas in de absolute slotfase dichterbij – gooide hij wel twee interceptions en was hij goed voor slechts 173 passing yards. Ondanks alles wonnen de Broncos wel, waardoor zij momenteel bovenaan staan in de AFC.

Foto’s: Getty Images