Keane schenkt Los Angeles Galaxy vijfde MLS-titel

460108326
Los Angeles Galaxy heeft voor de vijfde keer in haar bestaan de MLS Cup gewonnen. Het team van Bruce Arena won na verlenging van New England Revolution: 2-1. Aanvaller Robbie Keane maakte het beslissende doelpunt in het StubHub Center in Los Angeles.

Voor doellijn gered
Galaxy begon voortvarend aan de wedstrijd. De aftrap was amper verricht of verdediger Robbie Rodgers kon het doel van Revolution onder vuur nemen, maar zijn schot werd geblokt en kon daarna net voor de doellijn gered worden. De toon leek gezet.

Donovan komt goed weg
Niets was minder waar, want daarna hielden beide teams de boot af. Los Angeles kwam wel tot enkele kleine mogelijkheden, maar uitgespeelde kansen vielen niet te noteren. Het moment waar over werd na gesproken was een gele kaart voor Landon Donovan, die in de laatste wedstrijd van zijn loopbaan een flinke beuk uitdeelde aan A.J. Soares. Daar kwam de spelmaker nog goed mee weg.

460111702

Recordbrekend doelpunt
Het zou tot de tweede helft duren voordat de ban gebroken werd. Niet geheel verwonderlijk gebeurde dat door een recordbrekend doelpunt van Galaxy. Op aangeven van Stefan Ishizaki kon Gyasi Zardes als eerste home grown-speler ooit scoren in de finale van de MLS Cup.

Echt ontbrand
Even daarvoor had Lee Nguyen wellicht een strafschop moeten hebben, maar Marc Geiger, die opmerkelijk mild floot, zag geen overtreding. Het was in ieder geval duidelijk dat de wedstrijd nu echt was ontbrand.

2014 MLS Cup - New England Revolution v Los Angeles Galaxy

Duur betaald
Galaxy kreeg vervolgens via MVP Robbie Keane een enorme kans op de 2-0, maar hij wilde afleggen op Landon Donovan, waar hij voor eigen succes had moeten gaan. New England-doelman Jaime Penedo kon de bal simpel oppakken.

De gemiste kans van Keane moest later duur worden betaald voor Galaxy, want Revolution kwam eigenlijk vanuit het niets op gelijke hoogte. Chris Tierney kreeg de bal goed op links aangespeeld, kon met zijn aanname de bal direct klaarleggen en schieten voor de gelijkmaker: 1-1.

Drie wissels
De thuisploeg probeerde daarna nog wel, maar New England hield stand. Het raakte wel Lee Nguyen kwijt, die met kramp het veld moest verlaten. De drie wissels die trainer Jay Heaps al had gebruikt, zou de ploeg in de verlenging uiteindelijk opbreken.

Vijfde MLS-zege
Het laatste half uur van Donovan’s carrière werd een ware slijtageslag, met vermoeide spelers aan beide kanten. Een doelpunt zou toch vallen. Keane wist wel raad met een prachtige pass van Marcelo Sarvas en schoot Galaxy zo naar de vijfde MLS-zege, een record.

Afscheidstitel Donovan
De carrière van Donovan zit er definitief op. Met een afscheidstitel sluit de middenvelder annex aanvaller zijn loopbaan als voetballer op een passende manier af. Donovan brak in het laatste seizoen het ene na het andere record. ‘Een Hollywood-einde’, zo wordt het afscheid al betiteld in Amerikaanse media.

Foto’s: Getty Images