Jonge Bradley imponeert bij Celtics

Door

 

Paul Pierce werd maandag uitgeroepen tot de Eastern Conference Player of the Week. De Boston Celtics kenden in die week een 4-0 record waarin Pierce goed was voor 25 punten, 8 rebounds en 2,5 assists per wedstrijd. Weg van alle spotlights begint een jong talent zich steeds beter te ontwikkelen: Avery Bradley. De 21-jarige guard vervangt de geblesseerde Ray Allen tot dusver uitstekend, met als slagroom op de taart zijn prestatie van afgelopen zondag tegen de Miami Heat.

Bradley, in de draft van 2010 als negentiende door Boston gekozen, scoorde tegen de Heat dertien punten in veertig minuten speeltijd als starter. De kleine guard maakte bovendien het leven zuur van sterren als Dwyane Wade en Lebron James (zijn block op D-Wade was fantastisch). Wade gaf Bradley een tik op de billen en zei: “You looked like me on that play.” Bradley is meer dan die ene block, want de Celtics hebben een 11-4 record in wedstrijden waarin de guard start. De Celtics hebben echter vooral profijt van zijn verdedigende kwaliteiten.

Defense 

De tweedejaars van Texas University is verschrikkelijk snel op zijn voeten. Bradley is een meester in het maken van slides en houdt zijn directe tegenstander bijna altijd voor zich. Hij kruipt als het ware in het shirt zijn opponent. Bradley moest afgelopen seizoen genoegen nemen met een kleine rol vanaf de bank (slechts vijf minuten per wedstrijd). Zijn manco was dat hij in de aanval geen rol van betekenis speelde, maar daar heeft hij hard aan gewerkt. De laatste vijf games scoort hij bijna vijftien punten in zo´n veertig minuten.

Coach Doc Rivers staat straks voor een lastige keuze als Ray Allen fit genoeg is om te spelen. Blijft Bradley een starter en komt Allen als schutter vanaf de bank? Rivers loopt niet op de zaken vooruit. “We spelen op dit moment goed, maar we speelden ook goed met Ray”, meent Rivers. “The good thing is that we have options.” De Celtics hebben inmiddels de eerste plaats in de Atlantic Division overgenomen van Philadelphia 76ers dankzij een 15-5 record na de All-Star Break.

Vanavond staan de Celtics in eigen huis tegenover de Spurs. Dan neemt Bradley het op tegen Tony Parker, een van de beste guards in de league.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen