Adam Gase ondergang

Adam Gase verder onder vuur na nederlaag tegen Broncos

Door

De wedstrijd tussen de Broncos en Jets stond eigenlijk in het teken van één ding: is dit het laatste duel van Adam Gase als hoofdcoach van de New York Jets? De ploeg uit de Big Apple is dramatisch aan het seizoen begonnen. Kan Gase de boel nog omdraaien en zijn baan redden? De Jets waren voor het eerst competitief, maar daar was ook alles mee gezegd. Gang Green verloor thuis van de Broncos, die onder leiding van Brett Rypien met 37-28 wél de eerste zege van het seizoen wisten te pakken.

De start van de Jets was nog wel goed. In de eerste drive pikte Sam Darnold een blitz van de Broncos op en begon aan een run. De quarterback ontweek meerdere tackles voor een 47-yard touchdown. Illustratief voor het seizoen van de Jets: het was hun eerste voorsprong van het seizoen.

ONGEDISCIPLINEERDE JETS-DEFENSE

Lang konden de Jets niet genieten van de voorsprong. In de eerstvolgende drive scoorden de Broncos een field goal en in het tweede kwart volgde een touchdown. Hoewel de Jets hier de voorsprong uit handen gaven, was het een serie die ervoor kan zorgen dat Gase het seizoen af mag maken in New York.

Bij een ontslag van Gase zal een opvolger pas volgend seizoen aan de baan gaan beginnen. De beste interim-coach die de Jets hebben, is Gregg Williams. Het leek er donderdag niet op dat hij de ploeg wel onder controle kan krijgen. De Jets-verdediging is ongedisciplineerd en maakt te veel overtredingen. De zesde roughing the passer-penalty van het seizoen bracht de Broncos over de middellijn. Rypien gooide vervolgens zijn eerste touchdown pass.

Het was een 48-yard lange pass naar Jerry Jeudy, maar het was een wonder dat deze pass aan kwam. De bal leek namelijk recht in de handen van Jets-cornerback Pierre Desir te komen. Hij liet de bal echter uit zijn handen trekken en Jeudy kon vervolgens eenvoudig de endzone inlopen.

BRETT RYPIEN INTERCEPTIES

In de volgende drive van de Broncos herstelde Desir zich wel met een interceptie, maar door de touchdown stonden de Broncos met 10-7 voor. De avond leek even nog dramatischer te worden toen Darnold naar de kant moest met een blessure. Korte tijd zagen we Joe Flacco in een Jets-uniform op het veld staan, maar de starter kon na een paar plays zijn taken als leider van de aanval weer op zich nemen.

Het lukte Darnold echter niet om zijn ploeg echt op sleeptouw te nemen. De thuisploeg had een paar lange drives, maar de laatste beslissende pass ontbrak vaak. De Jets moesten daarom genoegen nemen met field goals, terwijl Rypien in zijn eerste start de Broncos wel touchdowns wist te bezorgen. Hierdoor keken de Jets met nog veertien minuten te gaan tegen een 27-16 achterstand aan.

In het slotkwart lieten de Jets zien toch nog over veerkracht en vechtlust te beschikken. Sam Ficken schoot een lange field goal tussen de palen en een minuut later was New York heel dicht bij de gelijkmaker. Rypien gooide de bal onder druk van de Jets-defensie naar een ploeggenoot die omringd was door drie tegenstanders. Desir ging er met de bal vandoor voor een touchdown. Sam Darnold kon beide ploegen op gelijke hoogte brengen met een two-point-conversion, maar zijn pass werd door Denver uitstekend verdedigd.

DARNOLD NAAR HET GRAS

Toch kwamen de Jets op voorsprong. Rypien gooide namelijk zijn derde interceptie, waarna kicker Ficken de stand op 28-27 bracht. De Broncos-quarterback herstelde zich voldoende van deze tegenslagen om via een field goal zijn ploeg weer de leiding te geven. In de slotminuten werd het duel in twee plays beslist. Darnold bracht zijn ploeg naar midfield, maar op fourth down werd hij door de verdediging van de Broncos naar het gras gebracht. Denver kreeg de bal en op de eerstvolgende down kon Melvin Gordon langs de Jets-defensie lopen. Daarmee bracht hij de eindstand op 37-28.

BESCHIKBAARHEID ANDERE COACHES

De aandacht voor, tijdens en na de wedstrijd was vooral gericht op Adam Gase en zijn toekomst bij de ploeg. Vanuit de Jets-organisatie kwamen vorig weekend berichten dat de leiding de wedstrijden tegen de Colts en Broncos aan wilden kijken voor ze een beslissing zouden nemen. Twee nederlagen verder beginnen die verhalen iets genuanceerder te worden. De hoofdcoach wordt niet direct ontslagen, maar de geruchten dat de directie al bij makelaars aan het informeren is naar de beschikbaarheid van coaches voor volgend seizoen worden steeds sterker. Het lijkt hoe dan ook opnieuw een verloren seizoen te worden voor de Jets, die ook vorig jaar dramatisch begonnen. Toen kon een 6-2 finish de zaken nog redelijk verbloemen. Een 7-9 seizoen is voor de Jets tenslotte niet eens zo slecht.

NEGENDE QUARTERBACK VAN DE BRONCOS

In alle verhalen over de Jets ging verloren hoe Rypien zijn allereerste NFL-start om wist te zetten in een zege. Hij is al de negende startende quarterback van de Broncos sinds de start van het 2017 seizoen. Hij kreeg de kans door blessures bij Drew Lock en Jeff Driskel en de vraag is of hij genoeg gedaan heeft om zijn baan te behouden. De quarterback begon goed met een aantal prima touchdown-passes. Hij gooide echter ook drie intercepties, waaronder een pick-six. Tegen de Jets maakte het allemaal niet uit, maar de ploeg gaat verder niet veel winnen met zoveel fouten. Dat besefte coach Vic Fangio zich ook na afloop.

“Obviously, I thought there was some good things. We hit some big plays, which is always important. Throwing three interceptions, you’re not going to win many times in this league, but we found a way to win tonight in spite of that.”

Of Rypien ook tegen de Patriots mag starten, liet Fangio nog even in het midden. Lock gaat dat duel zeker niet halen, maar de Broncos hebben ook Blake Bortles vastgelegd. Door de extra lange week die de ploeg heeft zal de beslissing in de komende dagen genomen worden.

Ook leuk om te lezen