Pick Sixteen: De NFL zorgt weer voor een zalig kerstmis

Door


Voor liefhebbers van Amerikaanse sporten moet Kerstmis het favoriete feest zijn. Want welk cadeau is beter dan drie dagen vol topsport, en dan de volgende morgen lekker uit kunnen slapen? Er is geen reden om ook maar een minuut te missen van de NFL dit weekend, want de strijd om de play-offs zijn in volle gang. Omdat er geen TNF meer is dit seizoen zit het weekend bovendien nog voller. Elk team komt de komende drie dagen in actie, waarvan de eerste vier vanavond al het spits afbijten.

Hieronder staan de picks voor dit weekend. Zoals altijd staan de thuisploegen in hoofdletters en betekenen de cijfers tussen haakjes de spread die je bij de score van het betreffende team moet optellen of aftrekken.

RAVENS (-13) vs Colts

De Ravens staan aan de vooravond van een optreden in de play-offs, de Colts aan die van een nieuwe start. Joe Flacco lijkt precies op het juiste moment in vorm te komen. De vraag is dan ook niet of Baltimore gaat winnen, maar of ze de spread van dertien punten gaan halen. Met deze verdediging mag dit geen probleem zijn en het kerstweekend zal beginnen met een blowout.

Vikings (-8) at Packers

Dit leek vorige week een leuke wedstrijd te worden na de rentree van Aaron Rodgers, maar toen besloten de Packers geen risico te nemen met hun quarterback.

De Vikings kunnen met een zege een bye in de eerste ronde van de play-offs afdwingen. Dat zou de druk van het duel volgende week af halen en er voor zorgen dat Minnesota uitgerust de play-offs in gaat. Verwacht een nieuwe topwedstrijd van Case Keenum en een nieuw optreden van Teddy Bridgewater in garbage time.

JETS (+6,5) vs Chargers

De play-off kansen voor Los Angeles hangen aan een zijden draadje. De Chargers moeten de laatste wedstrijden winnen en hopen op nederlagen van de concurrenten. Een zege tegen New York lijkt voor de hand te liggen, maar de Jets maken het bijna elke ploeg moeilijk. Ook zonder Josh McCown zullen ze lang in de wedstrijd blijven. De Chargers pakken uiteindelijk de zege, maar niet de spread.

Browns (+6,5) at BEARS

Het duel der rookie quarterbacks. Mitch Trubisky heeft bij de Bears duidelijk een betere indruk gemaakt dan DeShone Kizer in Cleveland, maar het is nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Slechts vier zeges wist Chicago te boeken dit jaar. Vorige week was Trubisky goed voor drie intercepties. Voor de Browns staat er meer op spel, omdat de ploeg toch nog wel een wedstrijd wil winnen. Vorig seizoen kwam de enige zege op kerstavond. Nu weer?

Lions (-3) at BENGALS

De Detroit Lions maken nog kans op een wild card voor de play-offs, maar hebben dit niet meer in eigen hand. Twee keer winnen is sowieso een vereiste en tegen Cincinnati mag dit geen probleem zijn. De Bengals vielen enorm tegen en Marvin Lewis heeft vast laten weten aan het einde van het jaar op te stappen. Zo kan hij in ieder geval zeggen dat hij niet ontslagen is in Cincy, maar dat was anders zeker het gevolg geweest.

Rams (-6,5) at TITANS

Het bericht kwam niet van De Speld of een ander satirische website. Jeff Fisher heeft het echt gezegd. Het succes van de Rams nu komt voor een groot gedeelte door het fundament wat hij heeft gelegd.

Fisher wil komend seizoen graag weer een ploeg coachen. Waarschijnlijk gebruikt hij dit ook in zijn sollicitatiegesprekken: als ik weg ga zien jullie onmiddellijk vooruitgang. Zoals de Rams nu, die vorig seizoen maar vier wedstrijden wonnen en nu bij een zege zeker zijn van de NFC West. Het mag geen probleem zijn tegen de Titans, die met nederlagen tegen laagvliegers Arizona en San Francisco het zicht op de play-offs kwijt dreigen te raken.

Dolphins (+10,5) at CHIEFS

Met twee cruciale zeges in de divisie lijkt Kansas toch op weg naar de play-offs. Zo goed als de uitslagen doen vermoeden is de ploeg echter niet. Miami strijdt ook nog voor haar laatste (theoretische) kans. De Chiefs gaan dit duel winnen, maar ze zijn niet 10,5 punt beter dan de Dolphins, die ondanks de nederlaag de spread wel weten te halen.

PATRIOTS (-11,5) vs Bills

De Bills staan op een wild card plaats, maar hebben een optreden in de play-offs niet meer in eigen hand. Bij een zege van de Ravens verliest Buffalo namelijk de tiebreaker met Baltimore, ongeacht het eigen resultaat. Dan moet de ploeg van Sean McDermott wel voor een stunt in Foxborough zorgen. Hoewel New England het uit beter lijkt te doen dan thuis is dit een onmogelijke opgave. De enige hoop die de Bills hebben is dat een zege op de dan waarschijnlijk uitgeschakelde Dolphins genoeg is om voor het eerst in zeventien jaar weer eens de play-offs te halen.

Falcons (+5,5) at SAINTS

Een betere reden om het kerstdiner te onderbreken is er niet, want is de mooiste wedstrijd van de week. En dat al om 19.00 uur ’s avonds. Twee ploegen die strijden om de divisietitel en een plek in de play-offs. Met Matt Ryan en Drew Brees staan er ook nog twee van de beste quarterbacks tegenover elkaar. Het wordt genieten en hopelijk een duel dat spannend blijft tot de slotminuut. Vandaar de keuze voor de Falcons en de ruime spread.

REDSKINS (-3) vs Broncos

Twee ploegen voor wie het seizoen niet snel genoeg afgelopen kan zijn. De Broncos en Redskins hadden allebei de play-offs als doel dit seizoen en het is niet gelukt. Verwacht daarom flinke veranderingen komende winter. Dit duel zal Washington haar fans nog iets willen bieden en de Redskins pakken een ruime zege.

PANTHERS (-10,5) vs Bucs

De Carolina Panthers zijn op weg naar de play-offs. Een zege op Tampa Bay is voldoende voor Cam Newton en consorten om zich te plaatsen voor de play-offs, en dat mag geen enkel probleem zijn. Met een bezoek aan Atlanta nog op het programma zal Carolina gemotiveerd zijn het verschil snel te maken en Tampa op een pak slaag trakteren.

Jaguars (-4) at 49ERS

Blake Bortles speelt het beste football van zijn loopbaan.

Met goede spel van de quarterback lijken er ineens drie ploegen in staat namens de AFC de play-offs te halen. Bij een nederlaag van de Steelers of Patriots kan Jacksonville ook nog steeds een bye in de eerste ronde halen. Of dat er in zit is nog maar de vraag, maar een zege gaat wel lukken in San Francisco. De start van Jimmy Garoppolo is fantastisch, maar de quarterback loopt hier tegen de eerste nederlaag als starter aan.

COWBOYS (-4,5) vs Seahawks

Beide ploegen zagen de hoop op het halen van de play-offs de afgelopen weken vervliegen. De Seahawks vooral door blessures, de Cowboys mede door de schorsing van Ezekiel Elliott. De running back mag morgen weer mee doen en dat maakt een groot verschil in dit duel. De verliezer kan de play-offs definitief vergeten, de winnaar (Dallas dus) mag nog een weekje hopen op een mirakel.

CARDINALS (-3) vs Giants

Het bezoek aan Arizona is voor Eli Manning een goede kans om te kijken hoe Phoenix als stad is. De kans is groot dat de Giants een nieuwe quarterback aan gaan trekken in de draft en Manning heeft aangegeven nog niet met pensioen te willen. De tweevoudig Super Bowl-winnaar heeft nog twee wedstrijden om zijn kunsten te laten zien. Bijvoorbeeld aan de Cardinals, die hun eigen problemen op die positie hebben en mogelijk interesse hebben in Manning zodat ze nog wat langer de tijd hebben om hun oplossing voor de toekomst te vinden.

Steelers (-9) at TEXANS

De nederlaag tegen de Patriots afgelopen weekend kwam hard aan, helemaal gezien de manier waarop de nederlaag tot stand kwam. In plaats van zekerheid van thuisvoordeel in de play-offs strijdt Pittsburgh nu voor een bye in de eerste ronde. Als Ben Roethlisberger dit keer geen onnodige intercepties gooit mag dit geen probleem zijn, zelfs zonder MVP-kandidaat Antonio Brown.

Raiders (+9) at EAGLES

Nick Foles bewees vorige week een van de beste backups in de NFL te zijn. Philadelphia zal dit ook nodig hebben om een kans te maken op de Super Bowl na de blessure van Carson Wentz. Een zege op de Raiders zorgt er in ieder geval voor dat de Eagles zeker weten dat ze als eerste geplaatst zullen zijn in de play-offs, zodat ze volgende week de belangrijkste spelers rust kunnen geven. Genoeg motivatie dus, maar Oakland zal het lang spannend maken. De Eagles winnen, maar de Raiders halen de spread.

VORIGE WEEK: 5-8-3
SEIZOEN: 102-106-10

Ook leuk om te lezen