Season in Review 2017: Minnesota Twins

Door

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 20: Minnesota Twins.

Paul Molitor had zijn zaken afgelopen seizoen weer goed voor elkaar. Een rol in de marge leek weggelegd voor zijn Minnesota Twins, maar de jonge groep eiste een heel aardige bijrol op. In de divisie waren de Cleveland Indians slechts een heel klein stipje aan de horizon, maar de Twins sloegen meer dan genoeg punten bij elkaar om de tweede wildcard te pakken. Molitor won 85 wedstrijden met zijn mannen en dat waren er 17 minder dan de Indians.

YANKEES BRUG TE VER

In de Wild-Card Game legden de New York Yankees op pijnlijke wijze de zwakke punten bloot, maar desondanks kan Minnesota terugkijken op een succesvol seizoen. De franchise loopt voor op schema, want de talenten zouden pas vanaf 2018 echt een gooi naar de play-offs kunnen doen.


WAT GING GOED IN 2017?


Er ging behoorlijk veel goed voor de Twins in het afgelopen seizoen. Aanvallend dan. Verdedigend hield het opnieuw niet over, maar met de knuppel in de aanslag was Minnesota een gevaarlijke klant. Miguel Sanó miste in september veel wedstrijden vanwege een blessure, maar kwam toch tot een zeer respectabel aantal van 28 homeruns. Met zijn slaggemiddelde maakte de 24-jarige derdehonkman een stap voorwaarts. In 2016 was dat soms een puntje van kritiek, maar in 2017 noteerde hij een keurige slashline van .264/.352.507.

 

Ook de rappe Byron Buxton kwam aan slag iets beter uit de verf. De 24-jarige outfielder staat vooral bekend om zijn defensieve acties, maar met de knuppel lijkt hij ook stappen te maken. Zijn slaggemiddelde ging van .225 in 2016 naar .253 in 2017.

DOZIER BLIJFT EEN TWIN

Met Sanó moet Buxton het gezicht van de nieuwe Twins worden. Joe Mauer en Brian Dozier zijn inmiddels dertigers én zijn na 2018 free agent. Dozier heeft opnieuw een sterk jaar achter de rug. In 152 wedstrijd sloeg de infielder de bal 34 keer het stadion uit. Dat waren er weliswaar wat minder dan in 2016, toen Dozier 42 homeruns sloeg, maar je hoorde de Twins niet klagen.

Het was eigenlijk een klein mirakel dat Brian Dozier nog te bewonderen was in Minnesota. Volgens een stroom van geruchten zou de infielder betrokken worden in een trade, maar GH Thad Levine kon schijnbaar geen geschikte danspartner vinden.

SANTANA EN BERRIOS UITZONDERINGEN

Met een gemiddeld ERA van 4.59 joegen de pitchers de tegenstanders bepaald niet de stuipen op het lijf. Ervin Santana was echter de positieve uitzondering. De inmiddels 35-jarige werper uit de Dominicaanse Republiek begon voortreffelijk aan het seizoen en verloor zijn eerste wedstrijd pas in mei. Op 7 mei kregen Santana en de Twins een pak slaag van de Red Sox. Tot dat moment was Ervin Santana nauwelijks te raken. De veteraan sloot het seizoen af met een ERA van 3.28.

Dat was iets beter dan zijn veel jongere ploeggenoot José Berrios. In 2012 pikten de Twins de pitcher op in de draft en vier jaar later maakte Berrios zijn debuut in de MLB. In 2016 startte hij 14 wedstrijden, verloor er daarvan zeven en noteerde een ERA van 8.02. Afgelopen seizoen revancheerde de werper uit Puerto Rico zich meesterlijk. Zijn ERA ging naar 3.89 en hij won 14 van zijn 26 wedstrijden. Berrios lijkt één van de stenen waarmee Molitor kan blijven bouwen aan een mooi en succesvol team.


WAT GING FOUT IN 2017?


De Minnesota Twins lopen voor op schema, dus erg veel fout ging er niet. De achterstand op de Cleveland Indians was nog altijd groot, maar 17 wedstrijden klinkt toch al heel wat beter dan de 35,5 in 2016. Het gat met de oppermachtige Indians zal echter ook niet zomaar verdwijnen. De pitching rotation was in 2017 het zwakke punt in Minnesota. Op Santana en Berrios na was er geen startend werper met een ERA onder de 4.50.

COLON KAN OOK VERSCHIL NIET MAKEN

Kyle Gibson had na Santana de meeste starts achter zijn naam. Erg indrukwekkend was het allemaal niet wat de 30-jarige pitcher liet zien. Net als in 2016 kwam zijn ERA uit op 5.07. Gibson sloot het jaar echter wel af met 12 zeges tegenover 10 nederlagen. Tijdens het seizoen gaven de Twins Bartolo Colon de kans wraak te namen voor zijn waardeloze tijd in Atlanta. In de 15 wedstrijden die hij speelde voor de Twins bewees Colon echter het gelijk van de Braves. De 44-jarige publiekslieveling sloot het seizoen af met een ERA van 5.18.

ZWAKKE BULLPEN

Het was ook niet zo dat Molitor de bal met een gerust hart aan zijn relievers gaf. Brandon Kintzler startte het seizoen als closer, maar was bepaald niet het slot op de deur waar de Twins op hoopten. De 33-jarige Amerikaan uit Las Vegas nam eind juli afscheid van Minnesota en kwam als lid van de Nationals nog in de play-offs terecht. In 45 wedstrijden voor de Twins kwam Kintzler tot 28 saves en een ERA van 2.78.

De organisatie lijkt ook nog altijd niet goed te weten wat het aan Tyler Duffey heeft. De Texaan debuteerde in 2015 als starter en liet een goede indruk achter. In zijn tweede jaar als starting pitcher viel de toen 25-jarige Duffey ver terug. Zijn ERA ging van 3.10 naar 6.43 en de Twins besloten hem in 2017 als reliever te gebruiken. Helaas voor club en speler werd dit ook geen doorslaand succes. In de 71 innings die hij gooide, kreeg Duffey 41 runs tegen en kwam hij uiteindelijk tot een ERA van 4.94.


WAT BRENGT 2018?


Volgend seizoen zijn de jonge honden weer een jaartje ouder en voor de Twins zou het mooi zijn als ze zich ook daadwerkelijk ontwikkelen. De franchise hoopt dat in navolging van Sanó en Buxton ook Max Kepler echte stappen gaat maken. De nog altijd slechts 24-jarige Duitser sloeg in 2017 weliswaar meer RBIs en homeruns dan in zijn debuutjaar, maar Kepler speelde ook veel meer wedstrijden. Ook verdedigend moet de in Berlijn geboren outfielder stappen gaan zetten.

 

Joe Mauer en Brian Dozier beginnen aan hun laatste contractjaar. Mauer heeft de respectabele leeftijd van 34 bereikt en maakte in 2004 zijn debuut in de MLB voor de Twins. Het kind van de club heeft een redelijk jaar achter de rug, maar lijkt zijn beste tijd toch te hebben gehad. Dat geldt niet voor Dozier. Ook hij werd door de Twins gedraft en debuteerde in 2012. Zijn eerste jaren waren aardig, maar toch niet zo goed als 2016 en 2017. De trade die vorig jaar al werd verwacht, zou de komende maanden wel eens werkelijkheid kunnen worden.

RODNEY RULES… OF ZOU DAT MOETEN DOEN

Op de laatste dag van de Winter Meetings wisten de Twins nog een closer te strikken. Fernando Rodney, inmiddels 41 lentes jong, zal deze rol volgend jaar gaan vervullen in Minnesota. Of de veteraan uit de Dominicaanse Republiek het antwoord is op de vragen van de Twins zal de toekomst uitwijzen.

In dienst van de Arizona Diamondbacks kwam de veteraan vorig seizoen tot 61 wedstrijden, 39 saves en een ERA van 4.23. Fernando Rodney heeft inmiddels 15 seizoenen in de MLB in zijn rugzak en daarin won hij 44 wedstrijden, verloor hij er 63 en noteert hij een gemiddeld ERA van 3.73.

(Cover photo: Hannah Foslien/Getty Images)

Ook leuk om te lezen