32-in-32: Oakland Raiders

Door

San Francisco 49ers v Oakland Raiders

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2014. Vandaag het vierde deel van de serie, 32-in-32: Oakland Raiders.

Terugblik

Het seizoen begon slecht voor de Oakland Raiders. Na drie verliespartijen werd coach Dennis Allen ontslagen en werd Tony Sporano aangesteld als interim coach. Nog zeven verliespartijen later werden de 0-10 Raiders als eerste uitgeschakeld voor de play-offs. Van de laatste zes wedstrijden werden er echter drie gewonnen en dus eindigden ze met een record van 3-13. De Raiders sloten daarmee het twaalfde seizoen op rij af zonder plek in de play-offs, een streak die al bezig is sinds 2002 toen Jerry Rice nog bij de Raiders speelde.

Transfers

IN
DT Dan Williams (Arizona Cardinals)
TE Lee Smith (Buffalo Bills)
CB James Dockery (Carolina Panthers)
RB Trent Richardson (Indianapolis Colts)
C Rodney Hudson (Kansas City Chiefs)
QB Christian Ponder (Minnesota Vikings)
OT J’Marcus Webb (Minnesota Vikings)
CB Chimdi Chekwa (New England Patriots)
LB Curtis Lofton (New Orleans Saints)
WR Michael Crabtree (Oakland Raiders)
SS Nate Allen (Philadelphia Eagles)
LB Malcolm Smith (Seattle Seahawks)
WR Kris Durham (Tennessee Titans)
RB Roy Helu (Washington Redskins)

Out
DE LaMarr Woodley (Arizona Cardinals)
QB Matt Schaub (Baltimore Ravens)
TE Scott Simonson (Carolina Panthers)
WR Denarius Moore (Cincinnati Bengals)
DT Pat Sims (Cincinnati Bengals)
RB Darren McFadden (Dallas Cowboys)
DE Antonio Smith (Denver Broncos)
TE David Ausberry (Detroit Lions)
WR Vincent Brown (Indianapolis Colts)
C Stefen Wisniewski (Jacksonville Jaguars)
SS Tyvon Branch (Kansas City Chiefs)
WR James Jones (New York Giants)
OG Kevin Boothe (free agent)
LB Nick Roach (free agent)
FS Usama Young (free agent)
RB Maurice Jones-Drew (pensioen)

De Oakland Raiders waren één van de meest actieve teams dit offseason waarbij de nieuwe head coach Jack Del Rio fors heeft geïnvesteerd in talentvolle jonge spelers om mee verder te gaan. Er werd onder andere afscheid genomen van quarterback Matt Schaub, running backs Darren McFadden en Maurice Jones-Drew, center Stefen Wisniewski en defensive end Antonio Smith.

De grootste aanwinsten voor de Raiders zijn center Rodney Hudson, wide receiver Michael Crabtree, safety Nate Allen en defensive tackle Dan Williams. Vooral het aantrekken van Hudson zal goed uitkomen, want vorig seizoen was de offensive line de zwakke plek van de aanval.

NFL Draft

Raiders 2015 NFL Draft

Met de vierde keuze in de 2015 NFL Draft kozen de Oakland Raiders voor Amari Cooper, één van de grootste talenten op de wide receiver positie in de afgelopen jaren. Veel mensen twijfelden of hij de hype waar kon maken, maar tijdens training camp laat hij al spectaculaire dingen zien.

Naast Cooper is het ook te verwachten dat defensive end Mario Edwards en tight end Clive Walford gaan starten op hun posities. Op alle andere posities lijkt het vooral er op dat de Raiders hebben gekozen voor breedte in plaats van specifieke versterkingen op posities zoals right tackle, middle linebacker of free safety. Op die laatste plek staat nu de toekomstige hall-of-famer Charles Woodson nog, maar de 38-jarige speler wordt elk jaar zichtbaar ouder.

Offense

Ratings zijn van ProFootballFocus en zijn van vorig seizoen of van 2013 wanneer een speler het hele jaar geblesseerd is geweest. Deze ratings zijn een indicatie van de kwaliteit/vorm van een speler en zijn niet meteen een absolute waarde van hoe goed een speler is. Wel geven zij, zoals gezegd, een goede indicatie van waar de betreffende speler staat in vergelijking met zijn collega’s. Spelers die nog een rookie zijn of waar niet genoeg data van is, hebben daardoor ook geen PFF Rating.

Raiders Offense

De grootste naam op de aanvallende plaat is de 37-jarige kicker Sebastian Janikowski. De geboren Pool die in het bezit is van vier NFL records begint aan zijn zestiende seizoen bij de Raiders en elk jaar is hij weer belangrijk. Het is niet voor niets dat hij de meeste punten in de geschiedenis van alle Raiders heeft gemaakt. Dat de kicker de grootste naam is zegt wel wat, namelijk dat de Raiders een grote groep talenten heeft die (tot nu toe) nog weinig heeft laten zien.

Derek Carr had een dramatisch seizoen, maar veel daarvan lag aan zijn offensive line en aan de slechtste running game in de NFL. Met Rodney Hudson als center moet running back Latavius Murray kunnen laten zien dat hij een bepalende back kan zijn, en dat moet ook Carr wat ruimte geven. Wide receiver Michael Crabtree maakt dezelfde stap als Jerry Rice vijftien jaar geleden en komt over van de San Francisco 49ers waar hij geen goed seizoen speelde. Aan Crabtree de taak om te laten zien dat hij nog mee kan op het topniveau of dat Amari Cooper gelijk al de nummer één wide receiver wordt voor de Raiders.

Defense

Raiders Defense

Jack Del Rio is een verdedigende coach, en dat past goed bij de zowel de geschiedenis van de Raiders als bij het huidige team. Linebacker Khalil Mack had een fantastisch rookie seizoen en haalt met gemak de Pro Bowl als hij hetzelfde niveau haalt. Ken Norton Jr. is dit seizoen aangetrokken als defensive coördinator en die brengt een 4-3 variant met zicht mee waarvoor een sterke defensive line nodig is. Met Justin Tuck, Dan Williams, Justin Ellis en Mario Edwards moet dat geen probleem zijn en dus staat de basis als een huis.

Door deze basis kan Mack dit seizoen nog belangrijker worden, maar er zal daarom wel meer gevraagd worden van de secondary in dit systeem, en de vraag is of dat lukt. Charles Woodson is niet meer in de vorm van zijn leven en van D.J. Hayden en Travis Carrie weet niemand echt wat te verwachten als die onder druk worden gezet met een linebacker minder in het midden. Het kan dus goed zijn dat de run verdediging van de Raiders gaat verbeteren, maar dat het nog een jaartje duurt voordat de secondary ook goed genoeg is om echt op de pass verdediging te kunnen vertrouwen.

Prognose

De Raiders hebben een goede basis neergezet voor de toekomst. Zoals altijd zullen er wat spelers die nieuw zijn binnengehaald tegenvallen en zal daar volgend jaar een vervanger voor gezocht moeten worden. Gelukkig heeft Jack Del Rio die tijd en mag hij bouwen aan een team die er over drie of vier jaar moet staan wanneer de hoogtijdagen van Philip Rivers en Peyton Manning voorbij zijn.

Record: 5-11

1 Reactie
  1. Jeroen 8 jaar ago

    Voor wie zich afvraagt waarom Khalil Mack een 55.3 rating heeft; check de NFL top 100 players van 2015. Nummertje 49:
    https://www.youtube.com/watch?v=PuT_B9QzTQA

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen