LeBron James

NBA Grade the Trade: James, Garnett en Hibbert

Door

Cleveland Cavaliers v Orlando Magic

Het zal u niet ontgaan zijn: the off-season van de NBA gestart. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen, en in deze rubriek Grade the Trade alle noemenswaardige transacties voorzien van een rapportcijfer.

Lees de vorige NBA Grade the Trade hier.

De Cleveland Cavaliers behouden LeBron James
LeBron James is momenteel de beste basketballer van de wereld. Die conclusie mag getrokken worden na vorig jaar. Hoewel zijn rentree bij de Cavaliers aanvankelijk zijn medespelers leek te verlammen, veranderde alles vanaf het moment dat King James de regie overnam in Cleveland. Dat dit niet altijd via de ordentelijke manier ging, nam de forward op de koop toe, aangezien hij maar één missie had: kampioen worden. Zo ver kwam hij afgelopen seizoen (net) niet, nadat zijn ploeg in de finale met 4-2 verloor van Golden State. Dat de Cavs verloren lag niet aan James. Sterker nog, zonder zijn geblesseerde sidekicks Kyrie Irving en Kevin Love was het een mirakel te noemen dat de franchise slechts twee overwinningen verwijderd was van het kampioenschap. Met zijn prestaties bevestigde LBJ dat hij van een ploeg van niets iets kan maken. Om die reden is hij onmisbaar voor Cleveland, dat hem derhalve terecht beloonde met een contract ter waarde van bijna 47 miljoen dollar voor twee seizoenen (laatste seizoen spelersoptie).

Cleveland Cavaliers: 9,5

Kevin Garnett verlengt zijn verblijf bij de Minnesota Timberwolves
Wat is de waarde van een veteraan, waarvan duidelijk is dat zijn beste jaren achter hem liggen? Dat is een vraag waarop elke franchise met een voormalig superster op den duur zal moeten antwoorden. De Lakers beloonden Kobe Bryant met een maximaal contact, daar waar Dirk Nowitzki genoegen nam met een fikse seniorenkorting. Voor beiden valt wat te zeggen. Spelers die zo veel hebben betekend voor hun club verdienen maximale beloning. Anderzijds, hun rol wordt ook minder en minder waardoor een salarisverlaging te rechtvaardigen is. Moeilijke materie, waar ook de Timberwolves mee te maken hadden met Kevin Garnett. De teruggekeerde publiekslieveling is geen schim meer van de dominante speler uit de jaren ’90, maar kan met al zijn ervaring van ongekende waarde zijn voor het piepjonge Minnesota. Welke prijs betaal je daarvoor? De Wolves gaven KG 16,5 miljoen dollar (voor twee seizoenen). Misschien wel iets te veel voor zijn hedendaagse output, maar bij SportAmerika kunnen we er prima mee leven.

Minnesota Timberwolves: 6,5

De Washington Wizards strikken Gary Neal
Met al het transfergeweld deze zomer, kreeg de acquisitie van Gary Neal door Washington vrijwel geen aandacht. Dat is ergens wel begrijpelijk aangezien Neal nu eenmaal niet zo bepalend is als LaMarcus Aldridge, Ty Lawson of Greg Monroe, maar toch is dit stiekem een hele goede move. De Wizards hadden achter Bradley Beal, die gemiddeld minstens per seizoen zo’n vijftien wedstrijden mist vanwege blessures, eigenlijk geen echte adequate vervanger van hun shooting guard. Rasual Butler en Garrett Temple deden uiteraard hun best, maar maakten de ploeg niet beter. Met het aantrekken van de bewezen back-up Gary Neal heeft de ploeg uit de hoofdstad dat probleem normaliter opgelost. Het knappe van deze signing is dat Neal slechts een eenjarig contract tekende voor iets meer dan twee miljoen dollar (Bi-Annual Exception), waardoor de Wizards de financiële ruimte behouden volgende zomer hun droomkandidaat Kevin Durant te contracteren.

Washington Wizards: 8

De Indiana Pacers ruilen Roy Hibbert voor een toekomstig tweede ronde draft pick van de Los Angeles Lakers
Dat het snel kan gaan in de NBA, bewees Roy Hibbert. Na een geweldige eerste seizoenshelft in het seizoen 2013/2014, beleefde de center een spontane vormcrisis. Het dieptepunt beleefde de tweevoudig All-Star in de play-offs toen hij in wedstrijden vijf en zes van de eerste rondepuntloos bleef. Hoewel dit iedere speler kan overkomen, is de perceptie van de halve Jamaicaan na deze gebeurtenis volledig veranderd. Terwijl Hibbert nagenoeg dezelfde cijfers noteerde als voorgaande jaren, was het beeld rondom de league dat hij het basketballen was verleerd. Zelfs zijn eigen club, de Pacers, hoopten dat hij zijn spelersoptie niet zou lichten, wat Hibbert overigens wel gewoon deed. Omdat het duidelijk was dat het ooit zo fijne huwelijk tussen de boomlange man en Indiana zo niet verder kon, werd Hibbert in de uitverkoop gedaan, en voor slechts een toekomstig tweede ronde draft pick geruild met de Lakers, waarmee ze misschien wel het koopje van het jaar hebben.

Indiana Pacers: 3
Los Angeles Lakers: 7,5

De Brooklyn Nets verhandelen Mason Plumlee en Pat Connaughton naar de Portland Trail Blazers voor Steve Blake en Rondae Hollis-Jefferson
Wanneer er een ranglijst gemaakt zou worden met de slechtst functionele franchises, zou Brooklyn hoog eindigen. Gegijzeld door eigen toedoen, kon de club afgelopen zomer nauwelijks iets zinvols doen op de transfermarkt. In het kort kwam het er op neer dat de ploeg met de huidige selectie (en bijbehorende salarissen) hooguit een achtste plek in het Oosten zou kunnen halen, terwijl het tevens zinloos was om te tanken doordat vrijwel alle draft keuzes de komende jaren verhandeld zijn. Een benarde situatie, waarin er nauwelijks noemenswaardig talent te bespeuren valt op het roster. De enige jonge speler met transferwaarde, Miles Plumlee, was daarom voor een lange periode onbespreekbaar voor geïnteresseerde partijen. Toch deden de Nets hem, samen met Pat Connaughton, afgelopen juni van de hand, voor Steve Blake (die inmiddels al weer verhandeld is) en rookie Rondae Hollis-Jefferson. Een onbegrijpelijke transactie, die alleen te billijken valt wanneer Hollis-Jefferson zich ontwikkelt tot een bovengemiddelde speler.

Brooklyn Nets: 4
Portland Trail Blazers: 7,5

Plumlee Portland

Foto’s: Getty Images en Twitter 

Ook leuk om te lezen