3-on-3: Kobe Bryant aka Black Mamba

Door

1. Kobe is de Greatest Of All Time.

EG: De ‘Greatest of All Time’ discussie gaat nooit vervelen. Al is het alleen omdat het zo leuk is om alle statistiekjes weer eens op een rijtje te zetten. Kobe is een fenomeen, maar hoe goed hij ook is, hij is geen bedreiging voor His Airness. Zelfs niet als hij zijn zesde ring zou pakken. De lijst titels, awards en records van Jordan is en blijft veel langer dan die van Bryant. Maar laten we er vooral voor waken dat die eeuwige discussie afdoet aan de prestaties van Kobe. Dat zou onterecht zijn.

VVG: Are you kidding me? In de lijst van de allergrootsten, heeft Kobe Bryant een case voor de top 10 maar daar stopt het dan ook. Kobe is al jaren top en blijft top, ook in de nadagen van zijn carrière. Maar Kobe heeft ook zijn zwakheden, waaronder zijn ego. Hij mag dan wel 35 of 40 of 45 punten maken, als zijn team niet wint…who cares? Het probleem met Kobe is: hij kent het geheim van winnen -team play- maar hij vergeet het oh zo vaak toe te passen. En vooral daarom zal hij nooit de GOAT worden.

PH: Hij komt dichter in de buurt dan veel mensen denken. Kobe is in ieder geval de beste speler die ik ooit live heb zien spelen. Hoe hij die 81 scoorde tegen de Raptors een paar jaar geleden, niemand anders dan Jordan en Wilt hebben dat ooit gekund. Dat gecombineerd met de vijf titels en die eeuwige wil om te winnen laat hem in ieder geval in de buurt komen van de Jordans van deze wereld.

2. Kobe gaat Kareem Abdul-Jabbar passeren als topscorer aller tijden.

EG: Niet is onmogelijk, maar dan moet Kobe het wel nog een poosje volhouden in de nba. Kareem had voor zijn 38.387 punten twintig seizoenen nodig. Bryant staat nu op plek vijf in de topscorers lijst aller tijden (achter Chamberlain, Jordan, Malone en Abdul-Jabbar). Voor de koppositie moet hij nog meer dan 8.000 punten scoren. Daarvoor heeft hij na dit jaar nog minstens drie, maar waarschijnlijk vier seizoenen nodig. Dat zie ik niet gebeuren.

VVG: Nee, nee, nee, nee en nog eens nee. Kareem scoorde in totaal 38.387 punten. Dit betekent dat Kobe Bryant na dit seizoen nog minstens drie seizoenen moet spelen waarin hij minstens 2000 punten scoort. Akkoord, Kobe is tot heel veel in staat. Maar op zijn 37ste nog altijd gemiddeld 25 punten scoren? Dat is net een brug te ver, ook voor de Black Mamba. Bovendien is heel zijn loopbaan gericht op Michael Jordan. Als hij die passeert, dan stop Kobe.

PH: Dat zie ik niet gebeuren. Als je het puur statistisch bekijkt, zie je dat het enorm lastig is. Kobe is nu 34 jaar oud en zou dan tot zijn 38e minstens 27,1 punten per wedstrijd moeten maken als hij alle wedstrijden van de komende vier seizoenen speelt. Ook als hij tot zijn veertigste speelt moet hij bijna achttien punten per wedstrijd maken om Kareem in te halen. Dat zie ik niet gebeuren met staat waarin zijn knieën verkeren. Daar kan een rare dokter in Duitsland niets aan doen.

3. Kobe eindigt zijn loopbaan met zes ringen.

EG: Ik gun Kobe zijn zesde ring van harte, maar voorlopig is de finale nog heel ver weg voor LA. Helaas, want een Lakers versus Heat finale zou ik prachtig vinden. En als het dit seizoen niet lukt, gaat die ring er dan ooit nog wel komen voor Kobe? De Lakers waren met Howard en Nash op papier toch een duidelijke titelkandidaat. Ondertussen hebben ze meer wedstrijden verloren dan gewonnen, is er al van coach gewisseld en hoor ik Kobe vooral mopperen.

VVG: Kobe Bryant eindigt zijn loopbaan met vijf titels, punt. Zoals het er nu voorstaat, zijn de Lakers at best een outsider voor de titel. Kobe wil het weer allemaal alleen doen en dat is funest voor de kansen van zijn team. Hij weet dat eigenlijk wel, maar toch blijft hij op dezelfde voet doorgaan. Dat Pau Gasol en Dwight Howard amper elf schoten per wedstrijd nemen, is vrij dramatisch. De Lakers zijn een bende sterren in plaats van een hecht team. Als dat niet snel verbeterd, zullen de fans zwaar ontgoocheld worden. Kobe, doe er iets aan man!

PH: Ja. Maar dan moet hij wel switchen naar een andere rol binnen het team. We snappen het Kobe, je kan nog steeds 39 punten maken in een wedstrijd maar dat moet niet ten koste gaan van alles. Tegen de Rockets (die wedstrijd waarin hij 39 punten scoorde) nam niemand een schot in de laatste zes minuten behalve Bryant. Niemand. Als Dwight blijft en Kobe wat van zijn geld inlevert zie ik hem als role player nog wel een kampioenschap winnen. De vraag is alleen of hij dat wil en aankan.

Met dank aan Eva Gerritse, Vincent van Genechten en Pieter Horstman.


Ook leuk om te lezen