COLUMN: Verlangen naar signature moves

Door

Kareem Abdul-JabbarEr zijn heel wat spelers gepasseerd in de NBA en evenzoveel moves. Er zijn er echter maar weinig die een persoonlijke move hadden die het basketbal heeft veranderd. Moves die voor spektakel zijn gaan zorgen. Moves die spelers van nu na willen doen.

Een aantal  weken geleden zag ik de wedstrijd tussen de Celtics en de Lakers. En daar was ineens Jeff Green. Hij deed niet zomaar een ‘fingerroll’ maar het was een kopie van een fingerroll zoals alleen George ‘the iceman’ Gervin hem uit kon voeren. Zeker met de vertraagde beelden was het een prachtige ode aan een zeer karakteristieke move.

Eigenlijk wil ik hier pleiten dat er een aantal moves weer in ere gaan worden hersteld, omdat ze gewoon te mooi zijn en niet of te weinig worden getoond. Of het is een slap aftreksel van het origineel dat wordt uitgevoerd.

Skyhook

Schoonheid, techniek, gratie. En nog het meest belangrijk, dit schot is niet te verdedigen! Na Jabbar, die het schot verfijnde en ontwikkelde, is er geen center meer geweest die dit schot tot in de perfectie eigen heeft gemaakt. Olajuwon komt denk ik nog het dichtst bij. En er zijn tot op heden centers die een soort van baby/jump hook hebben. Maar niet zo smooth als de Skyhook van Kareem Abdul-Jabbar.

Fingerroll

De bal onderhands in de basket ‘leggen’ gebeurd nog steeds en is al door veel spelers gedaan. Maar niemand doet en deed het zoals George ‘ The Iceman’ Gervin. Altijd als ik beelden van hem zie, denk ik toch aan een superheld of Inspector Gadget. Het lijkt alsof hij zijn arm en vingers kan uitschuiven zodat hij altijd de bal netjes in de basket kan laten ‘rollen’.

Dream Shake

Voetenwerk is zeer belangrijk in het basketbal en is wordt vaak toegeschreven aan de lichtvoetige guards. Toch waren er ook lichtvoetige centers. Olajuwon had dus de Dream Shake. Door wat goede voetbewegingen, head en arm fake, stuurde hij menige verdediging het bos in en had hij een vrije doorgang naar de basket.

Fadeaway

MJ, Jumpman, Air Jordan, number 23. Het is duidelijk wie dit schot tot de perfectie heeft gemaakt. Met zijn rug naar de basket, wegspringend van zijn tegenstander, leek het net of hij minuten in de lucht hing, net zo lang tot hij een goed zicht had op de ring. (deze van LeBron is ook best aardig)

Jazz ‘n’ roll

Pick ‘n’  roll is eigenlijk een aanvalsstrategie die al heel lang wordt gebruikt in het basketbal. Het is een samenspel tussen (heel vaak) een pointguard en een big man. Karl Malone en John Stockton deden de Jazz ‘n’ roll. Het duo was zo ongelofelijk dodelijk effectief en de uitvoering prachtig.

Crossover

Veel guards hebben een goede cross-over en eigenlijk ook een must om daarover te beschikken. Mijn favoriete crossover blijft die Tim Hardaway. Perfect, maar ook omdat hij hem vaak gebruikte en dus met recht een signature move mag worden genoemd (overigens komt Kyrie Irving ook langzaam in aanmerking voor de crossover signature move).

Twee mooie moves from back in the day die wat mij betreft ook genoemd moeten worden zijn: James Worthy’s Statue of Liberty Jam en Kevin McHale’s Up-and-Under.

Er zijn inmiddels toch ook wat spelers die een signature move hebben ontwikkeld. Tony Parker’s Teardrop, Chris Paul’s side hop, Rajon Rondo’s standstill pass fake, Steve Nash’s either foot runner, Dwyane Wade’s Eurostep en Al Jefferson’s no-turn jump hook.

En wat ik vooral prachtig vind om te zien is dat oud-spelers hun moves door gaan geven zoals Hakeem Olajuwon recentelijk deed met Stoudemire en LeBron James. Ook hier geldt tenslotte het principe: beter goed gejat, dan slecht bedacht.

Ook leuk om te lezen