Zweden en Zwitsers beginnen met zege

Door

Ice Hockey - Winter Olympics Day 5 - Czech Republic v Sweden

Zweden en Zwitserland zijn het Olympische toernooi in Sotsji goed begonnen. Zweden won van Tsjechië (4-2), terwijl Zwitserland in de slotseconden afrekende met Letland (1-0).

Zweden – Tsjechië

Aanvankelijk leek het een simpel karwei voor Zweden te gaan worden. In de eerste periode werd een 2-0 voorsprong genomen. Die voorsprong dankte het onder andere aan het zwakke optreden van doelman Jakub Kovar, die verassend de voorkeur kreeg boven Winnipeg Jets-doelman Ondrej Pavelec. Binnen een paar minuten spelen in periode 2 stond het al 4-0. Erik Karlsson was met twee treffers van groot belang voor Tre Kronor.

Tsjechië kwam echter in diezelfde periode nog knap terug. Marek Zidlicky maakte uit het niets 4-1 en Zweden leek spontaan van slag. Jaromir Jagr zorgde met een frommelgoal voor 4-2 en er volgde een periode van forse Tsjechische druk op het doel van Henrik Lundqvist. De vedette van het Zweedse team bleef echter op de been en zorgde er voor dat de pauze werd bereikt met een 4-2 voorsprong.

In de laatste periode drong Tsjechië nog wel aan, maar het mocht niet baten. Lundqvist liet nog enkel prachtige reddingen zien en bezorgde daarmee zijn ploeg de eerste drie punten van het toernooi.

Zwitserland – Letland

Van Zwitserland mocht verwacht worden dat de ploeg weinig moeite zou hebben met Letland, maar dat liep even anders. In een slechte wedstrijd stelden de Zwitsers de zege pas veilig met nog 8 seconden te spelen. De puck belandde via de Letse doelman en een Letse verdediger in het eigen doel. Simon Moser werd aangewezen als matchwinner. Daarmee staan Zweden en Zwitserland na één wedstrijd met drie punten bovenaan in poule C. Morgen beginnen de andere ploegen aan de Olympische Spelen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen