Penguins winnen thriller na shoot-outs

Donderdagnacht was het dan zover. In het Verizon Centre in Washington barstte een strijd los tussen de Washington Capitals en de Pittsburgh Penguins. Wedstrijden tussen de twee teams zijn steeds belangrijker geworden, sinds Alex Ovechkin (Capitals) en Sidney Crosby(Penguins) hun teams als ware supersterren door de NHL loodsen. Na de opwinding die onstond door de HBO documentaire over de rivaliteit tussen beide teams en het feit dat dit de eerste ontmoeting is in het seizoen waren de verwachtingen hoog gespannen.

En aan de verwachtingen werd ruimschoots voldaan. Al na veertig seconden deelde Ovechkin een enorme bodycheck uit aan landgenoot Evgeni Malkin, die hard tegen het ijs ging (dat de kraker veel agressie bovenbrengt in beide teams bleek overigens ook uit het aantal straffen dat werd uitgeeld. Beide teams kregen maar liefst zeven keer een twee minuten straf tegen).

Binnen vier minuten was het echter Ovechkin’s rivaal Crosby die de score opende. Na een goeie pass van Chris Letang tikte de topscorder in de NHL de puck in het net. Hiermee verlengde Crosby tevens zijn puntenstreak van 22 naar 23 wedstrijden, en kan zijn snor nog even blijven staan. Verder was het Penguins goalie-Marc André Fleury die in de eerste periode een hoofdrol opeiste door veel schoten, van met name Ovechkin, tegen te houden.

Ook de tweede periode begon flitsend, toen Malkin bij een één-op-één uitbraak onregelementair werd gehinderd en een penalty shot toegewezen kreeg. Washington goalie-Neuwerth stopte de inzet van Malkin echter in stijl. Aan het eind van de tweede periode werd de goedspelende Fleury echter toch geklopt. Na een sterk uitgespeelde powerplay (vijf tegen drie) kwam Capitals-Mike Green oog in oog te staan met de Penguins-goalie en hij faalde niet.

Vroeg in de derde periode nam Sidney Crosby, wie anders, zijn team weer op sleeptouw. Na een sterke actie wist de Canadees met een enkelhandige backhand de puck voor het doel te brengen waarna Chris Kunitz de puck handig binnen schoot. Die voorsprong bleef niet langs staan, want nog geen tien minuten later was het Mike Knuble die de 2-2 eindstand op het bord bracht.

De Capitals lieten een betere indruk achter gedurende de wedstrijd, maar Penguins-goalie Fleury maakte de meest ongelooflijke saves en eindigde de wedstrijd met een saving percentage van maar liefst 94,1%. Mede dankzij dit ongelooflijke keeperswerk draaide de wedstrijd uiteindelijk uit op een penalty shoot-out.

Ovechkin scoorde zijn penalty shot na een paar zeer soepele bewegingen met de puck, waarbij Fleury eindelijk een keer geen antwoord had. Echter bleek dit niet voldoende voor de zege. Na een lange serie waarin beide teams maar geen afstand van elkaar konden nemen, zorgde Pascal Dupuis uiteindelijk voor de overwinning na een gemaakt penalty shot. De Penguins wonnen de eerste ontmoeting lichtelijk onverdiend dankzij Man of the Match Fleury.