Zware NBA-kalender weegt op spelers

Door

Het huidige NBA-seizoen telt ‘slechts’ 66 wedstrijden in plaats van de normale 82. Maar meer rust hebben de spelers daardoor niet, integendeel. Door veel ‘back-to-back’ wedstrijden en zelfs een aantal ‘back-to-back-to-back’ wedstrijden is het aantal blessures nu al hoog opgelopen, met o.a. blessures voor sterren Dwayne Wade en Derrick Rose. Commissioner David Stern lijkt een fout gemaakt te hebben door teveel wedstrijden te willen redden.

Met 66 wedstrijden in slechts 124 dagen zijn er heel wat wedstrijden op elkaar gepakt. Dit in combinatie met het extra lange voorseizoen omwille van de lockout zet de lichamen van alle NBA-spelers sterk onder druk. Een heel aantal deed tijdens de zomer wel mee aan vriendschappelijk wedstrijden, die overigens vaak competitief bleken, maar dat is nauwelijks te vergelijken met een competitiewedstrijd. Ook degene die naar Europa trokken speelden niet op hetzelfde niveau. Vele spelers startten dus ‘out of shape’ aan het trainingskamp. Het was namelijk verboden om tijd door te brengen in de trainingsfaciliteiten en dus waren de spelers aangewezen op hun eigen materiaal. En omdat Stern graag op Kerstmis begon met de reguliere competitie werden de trainingskampen dan ook nog eens sterk ingekort. Gevolg: vele spelers startten ook ‘out of shape’ aan een gruwelijke kalender.

Dit alles heeft ertoe geleid dat na bijna een maand competitie een groot aantal spelers op zijn minst last heeft van een of andere blessure. Deze hoeft niet zo erg te zijn dat ze wedstrijden moeten missen maar een blessure is nooit positief. Vooral de ‘back-to-back-to-back’ wedstrijden zijn echte ‘killers’. Orlando Magic-coach Stan Van Gundy heeft er zo zijn bedenkingen bij: “De jongens spelen veel minuten en ze spelen een wedstrijd per twee weken meer dan ze gewoon zijn. Er is hen minder voorbereiding en een zwaarder programma gegeven. Vooral vroeg in het seizoen is dat niet goed voor de spelers.”

De lijst van geblesseerden is te lang om hier op te lijsten maar het is duidelijk dat ook de sterren niet gespaard worden. Dwayne Wade, Chris Paul, Paul Pierce, Manu Ginobili, Eric Gordon, Brook Lopez, Nêne, Al Horford, Zach Randolph, Stephen Curry… het zijn allemaal zekere of potentiële All Stars. En dan zijn er nog Kobe Bryant, die voor elke wedstrijd een spuit nodig heeft in zijn pols om te kunnen spelen, en LeBron James, die een wedstrijd miste uit voorzorg.

Sommige blessures, zoals die van Ginobili, zijn natuurlijk het gevolg van brute pech. Maar er zijn dit jaar ongekend veel spelers die een spierblessure, zoals een verrekking, oplopen. En dan zijn er nog de bizarre blessures van Al Horford en Kwame Brown. Beide centers zijn maanden out met een gescheurde borstspier, geen normale blessure in het basketbal. Vaak gaat het in deze sport over blessures aan de knieën, enkels, handen en soms de schouders.

Het meest onbegrijpbare aan de hele lockout was het feit dat er niet kon gecommuniceerd worden met spelers. Er mocht namelijk geen contact zijn tussen spelers en hun respectievelijke clubs zolang de lockout duurde. Voor iemand als Stephen Curry was dat uiterst negatief. Curry onderging tijdens de zomer een operatie aan zijn rechterenkel maar zijn club, de Golden State Warriors, mocht geen deel uitmaken van zijn herstel. Raar toch, die NBA? Stephen Curry ligt nu opnieuw in de lappenmand, twee weken out met…een enkelblessure.

Magic-guard Jason Richardson denkt er het zijne van: “Het heeft me verbaasd dat er niet nog meer spelers geblesseerd zijn geraakt. Er is zeker een correlatie. Je kan een NBA-wedstrijd gewoon niet simuleren. Zeker voor de jonge spelers is dit echt negatief. Ik denk dat de lockout hun vooruitgang afgeremd heeft.”

Stephen Curry gaat hiermee akkoord: “Er bestaat geen substituut voor wedstrijdconditie. Op een bepaald moment haalt die korte voorbereiding je toch in.”

Er kunnen dus grote vraagtekens geplaatst worden bij de beslissing van David Stern om toch nog 66 wedstrijden af te werken. Spelers en clubs voelen aan dat dit simpelweg teveel gevraagd is. De NBA leeft van sterren dus als die sterren wegvallen, door blessures dan nog, zit de NBA in problemen. Deze zware belasting is overigens voor niemand goed, ook niet voor degenen die gespaard blijven van blessures. Je lichaam wordt ook op lange termijn aangetast door de overtollige inspanningen.

Dus zowel op korte als op lange termijn is deze beslissing negatief voor de lichamelijk toestand van de spelers. David Stern maakte een vergissing, zo simpel is het. Het is maar te hopen dat er niet snel nog slachtoffers vallen want de NBA kan zware blessures missen als kiespijn.

Ook leuk om te lezen