WK: Team USA overleeft poule des doods

Team USA v Germany: Group G - 2014 FIFA World Cup Brazil

Team USA is door naar de achtste finales van het WK voetbal in Brazilië. Tegen alle verwachtingen in wist Amerika een poule met Duitsland, Portugal en Ghana te overleven. Gisteravond werden de laatste poulewedstrijden gespeeld, waarbij Team USA het opnam tegen Duitsland. Beide teams hadden aan een gelijkspel genoeg, vandaar dat het woord ‘salonremise’ veelvuldig viel in zowel het Duitse als het Amerikaanse kamp.

Allesbehalve een salonremise
De wedstrijd mondde echter niet uit in een vooraf bekokstoofd gelijkspel. Zoals altijd ontbrak het de Amerikanen niet aan inzet en vechtlust en ook de Duitsers waren niet bereid zich zomaar even neer te leggen bij een remise. Amerika moest het nog altijd doen zonder Altidore, maar mét maar liefst zeven MLS-ers in de basis. Omar Gonzalez van LA Galaxy maakte zijn basisdebuut en kan terugkijken op een prima eerste keer.

De wedstrijd begon met een behoorlijke blitzkrieg van Duitse zijde. Toch wist Team USA, met als uitblinkers Howard, Bradley en Jones, in de eerste helft een tegendoelpunt te voorkomen. Naar verloop van tijd kreeg Amerika wat meer controle over de wedstrijd, waarbij zelfs enige kansjes werden gecreëerd door Dempsey en Zusi.

Duits doelpunt
Bij rust was het dus nog 0-0, maar ook in de tweede helft waren het opnieuw de Duitsers die beter uit de kleedkamer kwamen. Klose verving Podolski in de aanval, en meteen werd Duitsland gevaarlijker. Het duurde niet lang voordat Duitsland het overwicht in doelpunten omzette: krap tien minuten in de tweede helft maakte Müller zijn vierde WK-doelpunt. Die Mannschaft wist de voorsprong tot het einde vast te houden. De Duitsers hadden nog enkele kansen, Amerika niet.

Achtste finales
Ondanks de nederlaag is Team USA toch door naar de volgende ronde. Omdat Portugal won van Ghana, konden deze twee landen de Amerikanen niet meer inhalen. Hoewel niemand erin geloofde is Klinsmann er dus toch in geslaagd zijn team door de groepsfase heen te loodsen. Dit betekent ook een nieuwe impuls voor voetbal in Amerika: de wedstrijd werd weer massaal gevolgd in The States en hoe spannender het wordt, hoe meer Amerikanen hun land zullen aanmoedigen.

In de achtste finales wachten de Rode Duivels van België. Deze wedstrijd wordt dinsdagavond om tien uur gespeeld. Lees dinsdag alvast een voorbeschouwing op deze wedstrijd op SportAmerika.nl. Ook in het magazine van woensdag zal weer veel aandacht aan voetbal en Team USA worden geschonken.