Nigel de Jong: ‘Ray Lewis is een voorbeeld voor me’

Door

Netherlands v Chile: Group B - 2014 FIFA World Cup Brazil

De onverzettelijke Nigel de Jong heeft het Nederlands elftal er tijdens het WK in Brazilië meerdere malen doorheen gesleept. Zijn vechtlust is een voorbeeld voor velen, maar tegen TC/Tubantia doet de middenvelder een boekje open over zíjn voorbeeld.

‘Ik haal mijn inspiratie veel uit Amerikaanse topsporters’, aldus De Jong. ‘Uit gasten van de NFL of het basketbal. Die gasten reizen zo veel, maar ze zijn alleen maar bezig met winnen, winnen, winnen. Ik keek en luisterde vaak naar Ray Lewis van de Baltimore Ravens. Dat was een beest, zo groot, zo sterk.’

Lijfgevechten
De twee atleten vertonen inderdaad dezelfde kenmerken, want in Baltimore – en wellicht in de gehele National Football League – was Lewis tijdens zijn carrière de belichaming van onverzettelijkheid. De voormalig linebacker wist spelers te raken met zijn emotionele speeches, maar was op het veld inderdaad een beest.

De Jong: ‘Alles wat op zijn pad kwam, vrat hij op. Ik heb nooit angst voor pijn. Als ik een duel inga, ga ik vol. Fiftyfifty ken ik niet, ik wil dat er niemand doorheen komt, klaar. Lijf-aan-lijf-gevechten, ik hou er van. Een fantastische tackle waarmee ik een doelpunt kan voorkomen, vind ik veel geiler dan een goal of een pass.’

Onverzettelijkheid leverde Lewis onder andere twee Super Bowl-ringen op, het hoogst haalbare in de NFL. Laten we hopen dat De Jong over zestien dagen ook kan zeggen dat hij het hoogst haalbare in zijn voetballoopbaan heeft bereikt.

Ook leuk om te lezen