Football Pool: Voorspellingen Week 3 geanalyseerd

Door

Cleveland Browns v Baltimore Ravens
Iedere week bespreken we op deze plaats de voorspellingen van de deelnemers van de SportAm Football Pool 2013. Daarbij geven we extra aandacht aan opvallende voorspellingen. In Week 3 hebben we 103 inzendingen mogen ontvangen (Week 2: 109).

In een beladen duel stonden afgelopen donderdagnacht de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs tegenover elkaar in Philadelphia. Coach Andy Reid leidde zijn nieuwe team, de Chiefs, naar een overwinning tegen zijn oude team, 26-16 (https://www.archief.sportamerika.nl/nfl/chiefs-defense-maakt-eagles-offense-vleugellam/). Onder de deelnemers aan de SportAm Football Pool was grote verdeling, beide ploegen kregen 50% van de deelnemers achter zich.

chart010

Zondag worden de overige twee wedstrijden in de categorie ‘Pick the winner’ afgewerkt, te weten Houston Texans @ Baltimore Ravens en Green Bay Packers @ Cincinnati Bengals. De titelverdedigers hebben in hun eerste twee wedstrijden nog geen indruk kunnen maken. Dat wil zeggen, slechts 34% van de deelnemers is van mening dat de Ravens deze wedstrijd winnen. De Texans hebben nog niet verloren, al hadden ze daar wel een game-winning field goal en een touchdown in overtime voor nodig. Het zorgt er wel voor dat ze licht favoriet zijn. Overigens, mochten de Texans met 1 punt verschil winnen, dan heeft iedere deelnemer deze vraag goed. In de toekomst zal de organisatie van de SportAm Football Pool alleen met halve odds gaan werken.

chart011

Ondanks een weergaloze teamprestatie tegen de Washington Redskins zijn de Packers volgens de bookmakers geen favoriet in hun uitwedstrijd bij de Bengals. Het overgrote deel van de deelnemers heeft hierop ingespeeld. Maar liefst 83% van hen denkt dat de Packers met niet meer dan twee punten verschil zullen verliezen of zelfs zullen winnen.

chart012

De trend van de afgelopen weken wordt doorgezet in Week 3. Een groot deel van de deelnemers gokt dat er geen upsets gaan plaatsvinden bij de door de organisatie geselecteerde wedstrijden. Echter, voor het eerst is het niet de meerderheid die denkt dat er geen upsets zijn deze week, 49%. De Pittsburgh Steelers, die het seizoen dramatisch zijn begonnen, zijn het meest aangevinkt als mogelijke upset in hun thuiswedstrijd tegen de Chicago Bears (21x). Op hun beurt zijn de Bears juist prima gestart met een 2-0 record, al hebben zij in die wedstrijden slechts vier punten meer gescoord dan hun tegenstanders. Er zijn vier echte gokkers in ons midden, zij voorspelden twee upsets. Als zij gelijk krijgen slaan zij een mooie slag in het klassement, want zij scoren dan 75 punten.

chart013

Dan de favoriete vraag onder de deelnemers, de ‘Lock of the Week’. Deze week spelen een aantal hoogvliegers tegen ploegen die kansloos lijken voor een plaats in de play-offs. De Denver Broncos (85x geselecteerd) nemen het op tegen de Oakland Raiders (1x), de Seattle Seahakws (81x) spelen een thuiswedstrijd tegen de Jacksonville Jaguars (1x) en de New England Patriots (46x) proberen een 3-0 record te behalen door te winnen van de Tampa Bay Buccaneers (1x). De deelnemers denken niet dat running back Trent Richardson, deze week over gekomen van de Cleveland Browns (https://www.archief.sportamerika.nl/nfl/breaking-news-trent-richardson-van-browns-naar-colts/) direct impact heeft op de uitslag van de wedstrijd van de Indianapolis Colts (0x) tegen de San Francisco 49ers (41x). Tot slot is het opvallend dat de Carolina Panthers niet 1x zijn aangevinkt voor hun thuiswedstrijd tegen de New York Giants, die op hun beurt ook niet uitzonderlijk vaak zijn geselecteerd (15x).

De laatste keer dat Frank Gore van de 49ers meer dan 100 rushing yards liet noteren, was in de Superbowl van vorig seizoen. Nu heeft hij 101 rushing yards nodig tegen de Colts om de grens van 9.000 rushing yards in zijn carrière te bereiken. Tot dusver is zijn seizoen niet denderend, slechts 44 en 16 rushing yards in respectievelijk Week 1 en 2. Dit maakt hem geen favoriet onder de deelnemers om de grens van 9.000 rushing yards te bereiken. Slechts 26% schat in dat Gore genoeg rushing yards bij elkaar schraapt.

chart014

Eli Manning van de Giants gooide in de eerste twee wedstrijden gemiddeld meer dan 400 passing yards. 65 deelnemers gokken op een vervolg van deze streak en hebben aangevinkt dat Manning meer dan 300 passing yards zal verzamelen tegen de Panthers. Een relatief groot deel van de deelnemers denkt dat de andere geselecteerde quarterbacks, Tony Romo van de Dallas Cowboys en Colin Kaepernick van de 49ers, ook meer dan 300 passing yards bij elkaar zullen gooien. Er zijn zelfs negen deelnemers die hebben gegokt dat alle quarterbacks meer dan 300 passing yards laten noteren. Mocht dit het geval zijn, dan scoren zij 100 punten in de SportAm Football Pool.

chart015

Opvallend is dat C.J. Spiller van de Buffalo Bills de favoriet onder de deelnemers is voor het bereiken van 80 rushing yards of meer tegen de New York Jets (47x geselecteerd). Dit is opvallend omdat de Jets op de vierde plaats staan als wordt gekeken naar het aantal toegelaten rushing yards. In de eerste twee wedstrijden behaalden hun tegenstanders niet meer dan gemiddeld 60 rushing yards. Op dit moment in het seizoen kan dat nog liggen aan de tegenstanders die de Jets hebben gehad, maar het kan ook zomaar zo zijn dat de Jets een sterke verdediging hebben staan.

chart016

Dat Demaryius Thomas het favoriete eindstation van de passes van Peyton Manning (beiden van de Broncos) is, komt bij de vraag ‘Catch!’ deze week goed uit voor veel deelnemers. Liefst 72 deelnemers verwachten dat Thomas tegen de kwalitatief matige Raiders meer dan 80 receiving yards zal verzamelen. De resterende receivers/tight ends zijn eveneens vaak geselecteerd, wat tot gevolg heeft dat er slechts zeven deelnemers zijn die verwachten dat geen enkele receiver/tight end meer dan 80 receiving yards zal behalen.

chart017

De categorie ‘Defense’ blijft een lastig te voorspellen categorie. De verwachting is dat de back-up quarterback van de Browns, Brian Hoyer, het lastig gaat krijgen om Jared Allen van de Minnesota Vikings van zich af te houden. Allen is 52x geselecteerd door de deelnemers. 30 deelnemers hopen dat Cameron Wake van de Miami Dolphins, gedeeld 8e op de lijst van de meeste sacks dit seizoen, het Matt Ryan van de Atlanta Falcons lastig gaat maken.

chart018

Tenslotte de Superbowl picker. De enorme uithaal van de Seahawks tegen de 49ers hebben de deelnemers die vorige week nog op de 49ers gokten veelal op een ander pad gebracht. Vorige week konden de 49ers nog rekenen op de steun van 32% van de deelnemers, nu is die steun afgenomen tot 15%. De Seahawks (23%; Week 2: 16%) en de New England Patriots (10%; Week 2: 7%) hebben het grootste deel van deze steun ontvangen. In tegenstelling tot Week 2 is er in Week 3 wat meer verdeeldheid onder de deelnemers. Zo kregen de Ravens, de Bears, de Vikings, de New Orleans Saints en de Eagles allemaal één stem, de Texans kregen er zelfs twee. Grote favorieten voor het winnen van de Superbowl blijven echter de Broncos, zij ontvingen 40% van de stemmen (Week 2: 39%). Mocht het zo zijn dat de Broncos daadwerkelijk de Superbowl winnen, dan krijgen degene die dit in Week 3 hadden voorspeld maar liefst 95 punten bijgeschreven aan het eind van het seizoen.

Ook leuk om te lezen