2019 NFL Draft Prospects: Cornerbacks

Door

Vrijdag 28 april klinkt als een doodnormale dag. Toch is het voor fans, spelers en NFL-teams een dag waarop de toekomst van een NFL-club een wending kan krijgen. Elke week zullen wij bij SportAmerika een positie doornemen richting de NFL Draft van 2019. De vijf best beschikbare spelers worden per positie geanalyseerd. In het laatste deel bespreken we de vierde positie van de verdediging: cornerbacks.


GREEDY WILLIAMS – LSU

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.88 m | Gewicht: 82 kg | Sophomore


Er is een duidelijke top-vijf in deze draft, maar de vraag is wie de beste optie is. Greedy Williams was voorafgaand aan de Draft Combine voor veel mensen de nummer één, maar na een teleurstellende combine is hij wat gezakt in de pikorde. Na twee seizoenen bij LSU, waarin hij (wanneer fit) altijd in de basis stond, besloot de sophomore de NFL Draft in te gaan. Zijn prestaties tijdens zijn eerste seizoen waren indrukwekkender, vooral op het gebied van interceptions. Ondanks dat was hij samen met zijn team wel succesvoller dan in 2017.

THE GOOD: LENGTE/WINGSPAN/POSITIONERING

Greedy Williams is gemaakt voor de cornerback-positie. Hij is lang, snel, atletisch en heeft een enorme wingspan. Met zijn wingspan kan hij, zelfs als hij een keer uit positie is, nog steeds bij de bal komen om een catch te voorkomen. Dit is voor een cornerback ideaal en eigenlijk bijna een must have. Daarnaast heeft hij het voetenwerk om bij snelle receivers te blijven en zichzelf goed te positioneren.

Williams staat ook nooit met zijn rug naar de bal toe. Nadat hij op snelheid is en in positie is switch hij zijn focus altijd naar de bal. Dit klinkt heel simpel, maar er zijn cornerbacks in de NFL die deze fout maakten. Williams is, voor iemand die nog zo onervaren is, bijna op geen fout te betrappen. Met wat meer ervaring lijkt Williams voorlopig lang mee te gaan doen op het hoogste niveau.

THE BAD: REACTIEVERMOGEN/FYSIEK

Toch zijn er wel degelijk dingen die beter kunnen. Ondanks dat dit bijna elke cornerback overkomt, wordt hij soms op reactievermogen verslagen. Bij Greedy Williams gebeurt het echter wel vaak. Hij kan het meestal goedmaken omdat hij zo snel is en een grote wingspan heeft, maar hij moet vaak onnodige achterstand goedmaken. Sowieso valt op dat hij een paar keer per wedstrijd behoorlijk laat na de snap pas in beweging komt. Dit kan tactiek zijn, maar lijkt gewoon een kwestie van reactievermogen.

Wie het postuur van Greedy Williams ziet, zal ook de conclusie trekken dat hij niet de sterkste is. Tegen fysieke receivers zou hij in de NLF nog wel eens problemen kunnen krijgen, ondanks dat het gebruik van handen behoorlijk snel en makkelijk afgestraft wordt. Op blocks heeft Greedy Williams tevens geen antwoord, omdat hij weet dat hij daar niet sterk genoeg voor is. Toch mogen we het amper een probleem noemen, omdat hij met zijn lengte en snelheid daar wel omheen kan spelen.


BYRON MURPHY – WASHINGTON

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.80 m | Gewicht: 82 kg | Sophomore


Byron Murphy is misschien wel de belangrijkste concurrent van Greedy Williams. De sophomore van Washington was in zijn eerste seizoen bij de Huskies al succesvol, terwijl hij toen niet eens het hele seizoen in actie kwam. Afgelopen seizoen speelde hij alle duels en verbeterde hij logischerwijze al zijn statistieken. Vooral zijn interception-statistieken vallen enorm op. Hij was samen met Ben Burr-Kirven bij Washington onderdeel van een meer dan goede verdediging.

THE GOOD: FYSIEK/ FOOTBALL-IQ/REACTIEVERMOGEN

De speelwijze van Murphy is compleet het tegenovergestelde van die van Greedy Williams. Daar waar Williams vooral gebruik maakt van zijn lengte, wingspan en atletisch vermogen, doet Byron Murphy het op kracht en football-IQ. Hij heeft fantastisch inzicht en is fysiek gezien ijzersterk. Meerdere malen raakte hij receivers zo hard dat hun helm bijna van hun hoofd afvloog. Hiermee forceerde hij dan ook een paar keer een dropped pass of zelfs een fumble. Hij is bereid flink wat risico’s te nemen, omdat dit bij zijn speelstijl past. Ook één-tegen-één is hij uitstekend. Zijn voetenwerk is goed, zijn reactievermogen is fantastisch en hij loopt nooit achter op zijn tegenstander. Hij stopte afgelopen seizoen 13 keer een pass en greep vier interceptions.

Murphy is zelfs gevaarlijk in pash rush, hoe gek dat ook klinkt. Soms wordt hij in een all out blitz gebruikt als rusher vanaf de zijkant, wat QB’s niet verwachten. Hij heeft de fysieke kracht om het fysieke geweld in de buurt van de QB aan te kunnen. Echter valt het niet te verwachten dat hij dit in de NFL vaak zal doen.

THE BAD: LENGTE/POSITIONERING

Het eerste minpunt wat we gaan benoemen komt voort uit iets goeds. Murphy heeft bijna altijd zijn oog op de bal, wat als cornerback heel erg belangrijk is. Soms focust Murphy zich echter zo erg op de bal, dat hij de eerste beweging van een receiver niet ziet en hem daardoor kwijt is. Dit gebeurt niet elke wedstrijd, maar er waren een paar momenten afgelopen seizoen waarbij dit zichtbaar was.

Verder is Murphy absoluut niet de langste cornerback. Zijn wingspan is aardig, maar zeker niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld die van Greedy Williams. Dit kan, zeker tegen langere receivers, een probleem opleveren. Met zijn fysieke kracht en football-IQ weet hij overigens dit lengteprobleem wel redelijk te minimaliseren. Toch zal hij in de NFL hierop getest worden.


DEANDRE BAKER – GEORGIA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.80 m | Gewicht: 83 kg | Senior


Deandre Baker is de meest ervaren cornerback in de 2019 NFL Draft. Baker heeft zijn vier jaar volgemaakt bij Georgia, waarmee hij zelfs de Championship Game haalde. Tijdens zijn freshman-seizoen kwam Baker amper in actie. Pas vanaf zijn sophomore-seizoen begon hij reguliere minuten te maken. Zijn echte doorbraak kwam tijdens het 2017 seizoen, waarin hij elk duel speelde en zichzelf op de kaart zette. Afgelopen seizoen was statistisch gezien wat minder, maar nog steeds uitstekend.

THE GOOD: ATLETISCH/SNEL/INZICH/POSITIONERING

Als cornerback beschikt Deandre Baker eigenlijk over het complete pakket. Baker is snel, atletisch en ijzersterk. Hij speelt niet zo fysiek als Byron Murphy dat doet, maar kan in het open veld meer dan prima zijn mannetje staan en tackles afmaken. Toch zijn het zijn positionering en spelinzicht waarin hij echt uitblinkt. Hierbij kijkt hij voornamelijk naar de receiver, en niet naar de QB. Dit is vergeleken met andere cornerbacks wel een wat andere tactiek, wat ook een nadeel kan zijn (zie kopje THE BAD).

Toch heeft hij in college laten zien succesvol te kunnen zijn met deze tactiek. Man-tegen-man is er bijna geen betere cornerback in deze draft te vinden. Dit heeft natuurlijk ook voornamelijk te maken met zijn ervaring. Met zijn spelinzicht en football-IQ heeft Baker geleerd om aanvallers te lezen om goed te kunnen reageren. Baker gaat een hele populaire keuze zijn tijdens de eerste draft-dag.

THE BAD: MAN WATCHING

Het enige waar we enigszins commentaar op kunnen leveren is zijn verdedigende tactiek. Zoals eerder besproken kijkt hij vooral naar de receiver om te weten wanneer hij in actie moet komen. Dit betekent wel dat hij minder naar de bal en de QB kijkt dan andere cornerbacks. Hij reageert op de arm- en heupbewegingen van zijn tegenstander, die hem daarmee ook in de maling kan nemen.

In college gebeurde dit amper, maar in de NFL zou dit heel goed tegen hem gebruikt kunnen worden. De NFL-coaches zullen dit ook ontdekken en hun receivers speciale opdrachten geven om zo toch succesvol te kunnen zijn tegen Baker. Het gaat interessant zijn om te zien of hij zich zal moeten aanpassen of dat zijn tactiek ook in de NFL succesvol zal blijven.


JULIAN LOVE – NOTRE DAME

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.80 m | Gewicht: 87 kg | Junior


Julian Love is bijna een kopie van Byron Murphy. Het is dat ze een andere naam hebben en bij een andere universiteit hebben gespeeld, anders waren ze moeilijk uit elkaar te houden. Belangrijk verschil tussen beide is dat Julian Love een jaar langer in college gespeeld heeft en ook meteen vanaf zijn eerste wedstrijd in de basis stond en zijn wedstrijden speelde. Toch was het pas vanaf zijn sophomore-seizoen dat hij hoge ogen begon te gooien. Sindsdien houdt iedereen de junior van Notre dame in de gaten.

THE GOOD: INZICHT/NEUSJE VOOR DE BAL/SNELHEID

Julian Love heeft, op zijn lengte na, fysiek gezien alles wat je van een cornerback verwacht. Hij is snel, atletisch, sterk en heeft een hoog football-IQ. Net zoals Deandre Baker is hij moeilijk te verslaan in een één-tegen-één situatie en kun je hem maar beter niet in het open veld tegenkomen. Hij kan goed tackelen en tevens zijn kracht gebruiken om daarna nog een statement te maken.

Love heeft op elk moment zijn oog op de bal, zowel bij het verdedigen als bij het tackelen. Hij forceert fumble’s na een catch, pakt ballen af en weet ze zelfs redelijk vaak terug te brengen voor een touchdown. Dit komt vooral omdat hij behoorlijk snel is en zichzelf zo kan positioneren dat hij een vrije doortocht heeft naar de endzone.

THE BAD: CONSISTENTIE/LENGTE

Zijn lengte is net zoals bij Byron Murphy niet ideaal. Hij heeft dan weliswaar een wat grotere wingspan, maar hij moet toch vooral gebruik maken van zijn sprongkracht en positionering. In college deed hij dit uitstekend, maar het is afwachten of dit in de NFL ook zo succesvol zal zijn. Hij zal het ermee moeten doen, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Met goede coaching kunnen veel zwakke plekken verborgen worden.

Daarnaast was Love afgelopen seizoen in sommige wedstrijden ook afwezig. Soms was dit omdat de QB bang was om in zijn richting te gooien, maar soms speelde hij ook gewoon geen goede wedstrijd. Op het hogere niveau zal dit worden afgestraft.


ROCK YA-SIN – TEMPLE

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.88 m | Gewicht: 86 kg | Senior


Na vier jaar college was Rock Ya-Sin nog steeds niet in beeld om een potentiële pick te zijn in de eerste twee ronde van de draft. Inmiddels heeft hij zichzelf gemanifesteerd tussen de grote namen. Zijn college-carrière was tot vorig jaar niet eens fantastisch, maar afgelopen seizoen blonk hij uit. Ya-Sin viel, naast zijn naam, ook op omdat hij een atletisch wonder is met enorm veel snelheid. Het sprak veel mensen aan, en zo langzamerhand beginnen ook NFL-teams interesse te tonen.

THE GOOD: ATLETISCH/SNEL/LENGTE/FYSIEK

Een beter gebouwde cornerback ga je in deze draft niet tegenkomen. Ya-Sin is één van de snelste cornerbacks in de draft en heeft het atletisch vermogen van een receiver. Hij is daarnaast ook nog eens bijna 1.90 en heeft enorm lange armen. Dit komt natuurlijk goed van pas als je een receiver aan het verdedigen bent. Hij heeft een fysieke speelstijl en probeert meestal met zijn handen contact te blijven met zijn tegenstander.

Dit is natuurlijk heel gevaarlijk, zeker in de NFL. Toch heeft Rock Ya-Sin laten zien dat hij op het juiste moment zijn tegenstander weet los te laten om een overtreding te voorkomen. Hij wordt door nagenoeg geen enkele receiver op snelheid verslagen en door de lucht wordt dat vanwege zijn lengte ook een lastig verhaal.

THE BAD: CONSISTENTIE/RUW

Rock Ya-Sin is, ondanks dat hij een senior is, nog een ruw talent. Zijn positionering is soms nog niet helemaal wat het moet zijn en de consistentie ontbreek nog. Sommige wedstrijden valt hij helemaal niet op en sommige wedstrijden kun je niet om hem heen. Het is dus nog een ruwe diamant die waarschijnlijk wel wat tijd nodig zal hebben voordat hij op het hoogste niveau elk weekend top kan presteren. De potentie is in ieder geval daar.


CONCLUSIE


Normaal gesproken worden er een stuk of twee/drie cornerbacks in de de eerste ronde gekozen. Greedy Williams staat voorlopig op pole position om als eerste gekozen te worden. Daarachter zullen Julian Love, Deandre Baker, Byron Murphy en zelfs Rock Ya-Sin hopen op een plekje bij de eerste 32. Na de eerste twee ronden zullen deze vijf namen niet meer beschikbaar zijn. Het is dan aan spelers als Justine Layne (Michigan State), David Long (Michigan), Sean Bunting (Central Michigan), Amani Oruwariye (Penn State) en Trayvon Mullen (Clemson) om gekozen te worden.

(Top/Cover Photo: Michael Woods, Associated Press)

Ook leuk om te lezen