Wissels bezorgen veerkrachtige Celtics opnieuw zege

Veerkracht was het magische woord bij de Boston Celtics. Niet alleen revancheerde zij zich voor de zware nederlaag tegen Houston Rockets, maar in New Orleans vochten de Bostonians zich, opnieuw dankzij de bankzitters, terug in de wedstrijd.

Niet voor het eerst dit seizoen kwam het team van coach Doc Rivers moeilijk uit de startblokken. Halverwege het eerste kwart nam de thuisploeg het heft in handen en leidde met 28-14. Deze marge wisten de goedspelende Hornets te handhaven tot vlak voor rust. Maar de bezoekers reduceerden het verschil vlak voor de buzzer tot 11 punten.

Een geluk bij een ongeluk deed de wedstrijd kantelen. Point guard Rajon Rondo moest na bijna vijf minuten na de hervatting naar de kant. Zijn hand moest even in het ijs na een botsing met teammaat Kevin Garnett. De Celtics leunden op de inbreng van Delonte West. De guard, die pas zijn derde wedtrijd speelde na een hinderlijke enkelblessure, zorgde voor een nieuwe impuls.

Boston schoot 12 uit 16 en blies de Hornets in dit kwart weg met 27-13. Samen met de twee andere wissels, Glen Davis en Jeff Green, zorgde West dus voor de ommekeer in de partij. Na een 21-6 run gingen de bezoekers het vierde kwart in met een 67-64 voorsprong.

Rivers gebruikte slechts 3 van zijn 7 wisselspelers.Het trio was ,net zoals eerder in de week tegen de Pacers, van doorslaggevend belang. Ook woensdag waren West (9), Davis (20) en Green(10) goed voor 39 punten. Dat Boston kan rekenen op een deel van z’n bank is een prettige bijkomstigheid. Alleen wordt de spoeling wordt wel erg dun zo. Misschien een zorg die Rivers in z’n achterhoofd heeft.

In de laatste twaalf minuten zagen de toeschouwers een echte wedstrijd, al lukte het de Hornets niet meer voorbij de Celtcis te komen. Onder aanvoering van David West, die 32 punten maakte, werd het nog 74-74 en later naderden ze nog top op 1 punt( 81-82), maar Boston gaf de kleine voorsprong nimmer meer uit handen.

Ray Allen’s vrije worpen (2 van zijn 20 punten), met nog minder dan 3 seconden te gaan, bezegelden het lot van de Hornets: 89-85.

Hiermee heeft Boston Chicago weer achterhaald in de top van de Eastern Conference en voor Rivers leverde de 49ste overwinning van het seizoen een mijlpaal op. Het was zijn 500ste zege als coach. In zijn twaalfde 12 jaar op de bank als eindverantwoordelijke bij Orlando Magic en de Celtics staat de teller op 500-399. Hiermee is hij de 27ste coach in de NBA-geschiedenis die dit aantal haalt.

Zie hier de samenvatting tussen de Celtics en de Hornets.