College ‘Ball MVP: Andrew Wiggins maakt hype waar

Door

Kansas State v Kansas

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 11: Andrew Wiggins maakt hype waar. (vorige editie: lees hier)

College MVP: Andrew Wiggins (Kansas)

Hij liet even op zich wachten maar sinds conference play begonnen is in college basketball is er geen houden aan Andrew Wiggins. Het Canadese fenomeen bracht zijn Kansas Jayhawks (8) terug in de top tien van de rankings met leiderschap, offensieve exploten en vooral erg sterke defense. Wiggins tekende voor 27 punten, vijf rebounds en vijf assist in de zege tegen TCU. De 18-jarige forward maakt zijn hype helemaal waar en de Jayhawks zijn daarmee plots een zware favoriet voor de NCAA-titel.

Sterrenwacht: Parker laat veelzijdigheid zien, Smart heeft het lastig

Jabari Parker wordt vaak vergeleken met Carmelo Anthony. Terecht want beide heren kunnen scoren op ontzettend veel verschillende manieren. Parker kan echter meer dan punten maken. Zo pakte hij deze week in twee wedstrijden liefst 29 rebounds, vijftien tegen Miami (video) en veertien tegen Florida State. De laatste wedstrijden laat vooral zijn driepuntschot het afweten maar Parker draagt altijd bij in een wedstrijd. Hij is nooit afwezig!

Hetzelfde geldt voor Marcus Smart, hoewel die deze week het echt moeilijk had. In wedstrijden tegen Kansas en West Virginia kon Smart amper 4 op 21 schoten maken, waarvan nul op tien driepunters. Gelukkig was de point guard van Oklahoma State (11) wel aanwezig met defense, steals, rebounds en assists. Net als Parker is Smart elke wedstrijd van waarde, ook al vertaalt zich dat niet altijd in geweldige statistieken.

Verrassing van de week: Michigan Wolverines

De Michigan Wolverines (21) zorgden voor een grote verrassing door de burenstrijd met de Michigan State Spartans (3) te winnen. Dit team is on a roll want de Wolverines wonnen al voor de derde keer op rij van een team uit de top tien van de rankings. Eerder werden ook Iowa (10) en Wisconsin (9) een nederlaag toegediend. Tweedejaars wing Nick Stauskas was in die wedstrijden goed voor gemiddeld 23 punten en een schotpercentage van 51.  

Het is de week van de verrassende teams. De Texas Longhorns verrassen al even vriend in vijand. Het team uit de sterke Big 12 is al vijf wedstrijden ongeslagen en klopte drie ranked teams op rij. Eerst moest Iowa State (16) eraan geloven, daarna Kansas State (22) en vervolgens Baylor (24). Next up zijn de Kansas Jayhawks, die de borst dus mogen natmaken. De Longhorns leven vooral van inside scoring, rebounding en hun diepte.

Statline van de week: LeBryan Nash 29-9 vs West Virginia

De beste statistische prestatie van de week komt op naam van LeBryan Nash. De wing van de Oklahoma State Cowboys tekende namelijk voor 29 punten en negen rebounds in de 81-75 zege tegen West Virginia. Nash maakte liefst tien op dertien schoten en had ook twee blocks. Deze junior werd aanzien als een groot talent maar blijft sinds zijn eerste jaar wat hangen. Dit seizoen lijkt zijn potentieel er toch wat door te komen.

De Villanova Wildcats (4) blijven het erg goed doen. In de zege tegen Marquette lieten twee spelers het beste van zichzelf zien. James Bell was goed voor 30 punten, vier rebounds en drie assists. Point guard Ryan Arcidiacono sloot af met 20 punten, elf assists en geen enkel balverlies in 39 minuten. Tot slot was Aaric Murray in een zege van de Texas Southern Tigers tegen Mississippi Valley State goed voor 26 punten, negentien rebounds en zes blocks.

De knapste actie van de week komt op naam van Markel Brown. De shooting guard van Oklahoma State deed een 360 dunk in de zege tegen West Virginia!

Foto’s: Getty Images

3 Reacties
 1. Ed 9 jaar ago

  Zijn jullie Joel Embiid (Kansas) vergeten?

 2. Thijs 9 jaar ago

  Inderdaad….beetje kort door de bocht om Joel Embiid weg te laten (14 punten, zes rebounds, twee assist en drie blocks in 19 minuten) welke op dit moment door menigeen als # 1 prospect wordt gezien. Daarnaast is de opmars van de Jayhawks zeker niet volledig toe te dichten aan Wiggins….dat was vorige week toch zeker een team effort waar Embiid het voortouw nam.

 3. Vincent Van Genechten 9 jaar ago

  Aan beiden: Joel Embiid was vorige week de College MVP. Hij is dus helemaal niet vergeten, wat je ook zal merken in onze komende Mock Draft. Ik had er de voorbije weken al een aantal keren iets van gezegd, vandaar dat het tijd was voor anderen. Wiggins speelde niet goed tegen Oklahoma State maar de voorbije week was hij uitstekend. Hij laat gewoonweg zien tot wat hij in staat is, vandaar zijn nominatie deze week.

  Bedankt voor de reacties!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen