Wat is er aan de hand met The Freak?

Door

Het was niet zijn wedstrijd. Tim Lincecum werd afgelopen woensdag tegen de Washington Nationals al na vier innings van de heuvel gehaald. The Freak moest acht honkslagen en vier runs toestaan. Balen. Net nu hij voor de San Francisco Giants een goede reeks had neergezet met slechts vijf runs in 20 innings. Nee, Lincecum heeft alles behalve een overtuigend seizoen met een 6-13 record en een 5.45 ERA.

Het is even wennen voor de fans in San Francisco die Lincecum toch vooral kennen als een rots in de branding die in 2008 en 2009 de Cy Young Award veroverde en mede verantwoordelijk was voor de World Series in 2010. Toch is zijn achteruitgang te verklaren als je puur naar de cijfers kijkt.

Lincecum’s changeup is het grote probleem

Zijn 2.74 ERA van afgelopen seizoen suggereert dat de 28-jarige Lincecum goed heeft gepresteerd. Dat is niet het geval. Lincecum gooide, vergeleken met 2010, juist minder strikeouts  (220 om 231) en liet meer vrije lopen toe (86 om 76). Vooral het verschil in snelheid tussen zijn fastball en zijn changeup kelderde, was dat in 2011 nog gemiddeld 8.5 mph, dit seizoen is dat 7.1 mph. Lincecum’s changeup is dit seizoen beter te lezen.

Dat zie je terug in de statistieken. Nerd Alert. Slagmannen slaan dit seizoen .261 tegen zijn changeup met een .771 OPS en 9.4 procent kans op een vrije loop. In 2011 was dat nog een .140 slaggemiddelde met een .430 OPS en 5.8 procent kans op vier wijd ballen. De sleutel voor succes is dus de changeup.

It’s been terrible. It’s a terrible feeling“, zei Lincecum over de eerste helft van het seizoen. “Je hebt het gevoel dat je het team in de steek laat. Dat is moeilijk. Dus ik werk hard in de vier dagen tussen mijn starts om uit die slump te komen.” De trainingen hebben geholpen, want Lincecum heeft een 3-3 record met een 3.30 ERA sinds de All-Star break. Stap voor stap komt The Freak weer terug.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen