Voorbeschouwing NHL play-offs: Detroit Red Wings

Door

Nu de NHL-competitie ten einde is, zal de play-offstrijd weer helemaal los gaan barsten. Uit beide conferences hebben de beste acht teams zich voor deze play-offs geplaatst en deze teams nemen het via best-of-seven-wedstrijden tegen elkaar op. Allereerst vindt er een strijd binnen de conferences plaats. In drie wedstrijdrondes wordt bepaald wie de sterkste is van de Eastern Conference en wie van de Western Conference.

Deze twee teams winnen niet alleen respectievelijk de Prince of Wales Trophy en de Clarence S. Campbell Trophy, ze nemen het ook tegen elkaar op in de grootste ijshockeywedstrijd van het jaar, de best-of-seven-strijd om de Stanley Cup.

Per conference zullen we hier aandacht besteden aan de grootste kanshebbers om de Stanley Cup-finale te halen. Allereerst behandelen we de Western Conference. Waar we eerder vandaag al de Vancouver Canucks door hadden gelicht, is het nu de beurt aan de Detroit Red Wings.

Detroit Red Wings:

De Detroit Red Wings zijn natuurlijk niet weg te denken uit de NHL. Van alle ploegen uit de Western Conference hebben de Red Wings de meeste Stanley Cups gewonnen (elf in totaal) waarvan de laatste in 2008 werd binnengehaald.

Detroit eindigt steevast boven in het klassement van de Western Conference en ook dit seizoen was geen uitzondering. Het team van coach Mike Babcock won ondanks verschillende ernstige blessuregevallen uiteindelijk toch de titel in de Central Division en behaalde met 104 punten de derde plek in de conference, achter de San Jose Sharks en de ongenaakbare Vancouver Canucks.

De Red Wings beschikken over een bijzonder sterke aanval, met sterspelers als Pavel Datsyuk, Henrik Zetterberg en Johan Franzen. Dit blijkt wel uit het feit dat het team gedurende dit seizoen na de Canucks de meeste doelpunten heeft gescoord van de NHL. Het is echter wel een grote tegenvaller dat Zetterberg op dit moment geblesseerd is. Het is dan ook nog maar de vraag of hij de eerste wedstrijden van de nacompetitie inzetbaar is.

Er bestaan wel veel twijfels over de kwaliteit van de verdediging want het team heeft van alle play-offteams ook de meeste goals tegen gehad. Detroit heeft misschien wel een aantal grote namen in de verdediging, maar deze zijn alweer aardig op leeftijd. Zo heeft captain Nicklas Lidstrom de veertig inmiddels bereikt en is Brian Rafalski toch ook al zevenendertig. Natuurlijk levert dit een schat aan ervaring op achterin, maar het zorgt ook voor enkele beperkingen.

Ook vanuit de goal wordt er op dit moment weinig zekerheid gegeven voor een hechte defensie. Jimmy Howard, de eerste goalie dit seizoen, laat op dit moment goede wedstrijden volgen door slechte en dat is natuurlijk niet iets wat je tijdens de play-offs kunt gebruiken.

In de eerste ronde nemen de Red Wings het op tegen de Phoenix Coyotes en dat is een lastige tegenstander. Dit bleek vorig jaar wel toen Detroit eveneens in de eerste ronde van de play-offs pas na een zevende wedstrijd de tweestrijd wist te beslissen.

Foto: freep.com

2 Reacties
 1. Ruud de Lange 12 jaar ago

  Hallo,

  Leuke stukjes over de kanshebbers voor de stanley cup. Echter 1 opmerking wat betreft de Red Wings, zij hebben zeker niet de meeste stanley cups gewonnen dat zijn (met voorsprong, nl. 23) de Canadiens! verder hebben ook de mapleleafs er meer gewonnen (13)

  vriendelijke groet
  Ruud de Lange

 2. Sport Amerika 12 jaar ago

  De toevoeging ‘van alle ploegen uit de Western Conference’ ontbrak. Bedankt voor de tip!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen