Voorbeschouwing NHL play-offs: San Jose Sharks

Door

Nu de NHL-competitie ten einde is, zal de play-offstrijd weer helemaal los gaan barsten. Uit beide conferences hebben de beste acht teams zich voor deze play-offs geplaatst en deze teams nemen het via best-of-seven-wedstrijden tegen elkaar op. Allereerst vindt er een strijd binnen de conferences plaats. In drie wedstrijdrondes wordt bepaald wie de sterkste is van de Eastern Conference en wie van de Western Conference.
Deze twee teams winnen niet alleen respectievelijk de Prince of Wales Trophy en de Clarence S. Campbell Trophy, ze nemen het ook tegen elkaar op in de grootste ijshockeywedstrijd van het jaar, de best-of-seven-strijd om de Stanley Cup.
Per conference zullen we hier aandacht besteden aan de grootste kanshebbers om de Stanley Cup-finale te halen. Vandaag blikken we vooruit op de Western Conference. Eerder vandaag kon u lezen over de Vancouver Canucks en de Detroit Red Wings. Het laatste team die wij uit de Western Conference naar voren schuiven zijn de San Jose Sharks.

San Jose Sharks

De San Jose Sharks zijn een relatief jonge organisatie (opgericht in 1991) en hebben dus ook nog niet zo’n indrukwekkende geschiedenis opgebouwd binnen de NHL. Toch timmeren ze de laatste jaren behoorlijk aan de weg en dit resulteerde onder meer in 2009 in het winnen van de President’s Trophy.

Ook dit seizoen zijn de Sharks een sterk team gebleken. Zo won het de titel in de Pacific Division en eindigde het op de tweede plek in de Western Conference. Deze prachtige resultaten werden behaald door middel van een uitgebalanceerd team met een goede aanval en een sterke verdediging.

De grote namen in de ploeg zijn Patrick Marleau, Dany Heatley en Joe Thornton (foto) in aanvallend opzicht en Dan Boyle en goalie Antti Niemi achterin. Gedurende het seizoen tekende het team voor een doelsaldo van +35 en dat was het op een na beste van de Western Conference.

De resultaten aan het einde van de competitie waren echter bijzonder wisselend. De mooiste winning streaks werden afgewisseld met slechte losing streaks. Er moet dus meer consistentie komen op dit vlak en dan zouden de Sharks misschien net zo ver of misschien wel verder kunnen komen dan vorig jaar toen de ze tot de conference-finale reikten.

Allereerst moet er dan zien worden afgerekend met de Los Angeles Kings. Dit team maakte ook een goed seizoen door, maar werd een tijdje terug geconfronteerd met redelijk wat rampspoed.

Binnen een week raakte het team uit LA namelijk zijn topscorers Anze Kopitar (voor de rest van het seizoen uitgeschakeld) en Justin Williams (wellicht tijdens de eerste ronde van de play-offs weer inzetbaar) kwijt in verband met blessures. Hierdoor is het team ook aardig afgezakt nadat het lange tijd rond de vierde plek bivakkeerde, maar wist het zich dus wel nog te plaatsen voor de play-offs.

Foto: bigmouthsports.com

Ook leuk om te lezen