Nieuwe arena Edmonton op losse schroeven

Door

Ondanks maandenlange onderhandelingen met Edmonton Oilers eigenaar Daryl Katz heeft de gemeenteraad van de stad in de Canadese provincie Alberta besloten om vooralsnog geen deal te sluiten voor de bouw van een nieuwe arena. De belangrijkste reden voor deze nieuwe wending is een eis van Katz voor nog meer publiek geld voor het project. De nieuwe arena had in 2014 moeten openen, maar lijkt op dit moment van de baan.

De roemruchte Oilers spelen al sinds 1974 in Rexall Place, eerst als WHA-team en vanaf 1979 in de NHL, maar met slechts 16.800 zitplaatsen behoort het tot de kleinste arena’s in de National Hockey League en het stadion is vooral de afgelopen jaren verouderd gebleken. Als de club de ongekende successen van de jaren tachtig wil herhalen en maximaal wil profiteren van hun talentvolle ploeg zullen zij op korte termijn naar een moderner onderkomen moeten en de Katz Group zette de afgelopen tijd alles op alles om dat mogelijk te maken.

Financieel bestaat er echter een behoorlijk verschil tussen de plannen die alle betrokken partijen hebben. Een nieuw voorstel van Katz voor meer investeringen van de gemeente Edmonton is de raad nu in het verkeerde keelgat geschoten en de onderhandelingen liggen daarmee voor onbepaalde tijd stil. Ze lijken daarmee niet geschrokken van het bezoek dat Daryl Katz vorige maand bracht aan het Amerikaanse Seattle in de staat Washington, waar recentelijk een nieuwe arena is goedgekeurd en Oilers-icoon Wayne Gretzky een lans voor brak als mogelijke locatie voor een succesvolle franchise.

Hoe reëel een verhuizing van de historische franchise is is niet duidelijk, maar het is een slecht teken dat de gesprekken zijn stilgelegd en dat de Katz Group andere steden bezoekt als pressiemiddel richting de raad. Als er niet op korte termijn schot in de zaak komt zullen geruchten echter toenemen en money talks voor de economisch minder sterke franchises. Een NHL zonder Edmonton Oilers is na vier decennia echter moeilijk voor te stellen en het is te hopen dat de beide partijen na een periode van bezinning alsnog tot een compromis komen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen