Voorbeschouwing NBA play-offs: Orlando Magic

Door

Vandaag starten in de NBA de play-offs. Na een seizoen vol hoogte en dieptepunten hebben zestien zich geplaatst voor de knockoutfase. Al deze ploegen hebben maar één doel: het winnen van de Larry O’Brien NBA Championship Trophy.

In deze serie belichten we alle deelnemers aan de play-offs. Vrijdag kon je alle deelnemers (Memphis Grizzlies,Denver Nuggets, Oklahoma City Thunder, New Orleans Hornets, Portland Trailblazers, Dallas Mavericks, San Antonio Spurs, Los Angeles Lakers,) van de Western Conference lezen, vandaag gaan we verder met de acht ploegen uit de Eastern Conference.

Orlando Magic

Gretig zoomt de camera in op het gelaat van Stan van Gundy. Eigenlijk durft hij niet te kijken, hij wil niet meer kijken naar de verrichtingen van zijn ploeg. Hij verbijt de pijn letterlijk op zijn wijsvinger. Tegelijkertijd trekt de flamboyante coach een zuur gezicht alsof hij net azijn uit een bidon heeft gedronken. Prachtige televisie, prachtig gezicht.

In 2010-2011 schoot Van Gundy vaker in de zuurpruimenstand dan hem lief was. Het was op en af voor de Magic. Dan waren ze weer goed en niet te verslaan om een wedstrijd later volstrekt kansloos ten onder te gaan tegen een laagvlieger. Gek werd de kleine en opvliegerige coach er van.

Van Gundy’s team kwalificeerde zich weliswaar precies een maand voor de start voor de playoffs voor de seizoensverlenging, maar tevreden is hij niet. De Magic eindigden als vierde met 52-30. Ze hadden in Florida op meer gerekend na de 59-23 en tweede plaats in 2010.

Door de eigen mindere jaargang, de verrassend presterende Bulls, het aandachttrekkende Miami en het weerbarstige Boston kwam Orlando op het tweede plan. Daardoor is eigenlijk niet duidelijk tot wat de ploeg in staat is. Zijn ze constant genoeg om net zoals in 2009 heel ver te komen?

Tot wat is Orlando in staat? Zijn ze constant genoeg? Wordt het een duveltje uit een doosje of een vluchtige verdwijntruc? Nieuwe ronden, nieuwe kansen denken ze in Orlando, waar ze zich vastklampen aan het succesverhaal van de Boston Celtics van vorig jaar: met matige cijfers vierde worden en dan toch bijna het kampioenschap pakken. Het team van Van Gundy hoopt die blauwdruk in handen te krijgen.

,,We zijn de hele tijd onder de radar geweest. Niemand heeft ooit over ons gesproken, behalve dan dat er gezegd is dat we niet zo’n goed team zijn. Dat is het enige dat ik hoor. Maar ik hou ervan. Ik ben graag de underdog, want het houdt iedereen scherp als er niet over ons gesproken wordt. Dan moeten we ons bewijzen,” klinkt Dwight Howard strijdlustig.

Zaterdag begint het avontuur voor de Magic. De Atlanta Hawks komen naar Orlando. Deze opponent werd in 2010 in de tweede ronde van de playoffs uiterst eenvoudig opzij gezet. Na vier wedstrijden hadden Howard en co de Hawks opgerold met een verschil van 25 punten per wedstrijd. Zo’n sweep kende de NBA nog niet. Daardoor kunnen ze erop rekenen dat de Hawks-messen vlijmscherp geslepen zijn.

Aan de andere kant heeft Orlando nog wat goed te maken tegen de Hawks. Dit seizoen versloeg Atlanta de Magic in 3 van de 4 potjes. Nederlagen waarin het gezicht van Van Gundy vast weer op onweer stond.

Foto: cdn.majicatl.com

Ook leuk om te lezen