Upsets over #2 Duke, #4 Wisconsin en #7 Arizona

Door

Duke NC State

Enkele seconden na het fluit signaal bestormden de fans van North Carolina State de vloer van de arena. Een déjà vu van 2010 toen Duke ook van de Wolfpack verloor. Het is zelfs zo dat Duke in dit gebouw vier uit de laatste vijf wedstrijden heeft verloren, inclusief de verloren wedstrijd in de eerste ronde van het NCAA toernooi vorig jaar tegen Mercer.

Voor Duke was het de eerste verliespartij van het seizoen. De Blue Devils waren maar 7 uit 27 qua drie punters en schoten maar 37 procent overall vanuit het veld. Nou moet hier wel bij gezegd worden dat North Carolina State, die voor deze wedstrijd twaalfde in de NCAA stond qua blocks per wedstrijd, in totaal tien blocks had in deze wedstrijd.

Jahlil Okafor eindigde met 23 punten en twaalf rebounds. Duke guard Quinn Cook was goed voor achttien punten en vier rebounds. Cook zei na de wedstrijd dat zowel deze wedstrijd als de nipte overwinning op Wake Forest eerder deze week laten zien dat Duke ook kan verliezen, zeker als ze niet elke dag hun beste spel laten zien. Dinsdag krijgen ze weer de kans om zich van hun beste kant te laten zien als Miami op bezoek komt.

Slechte tweede helft kost Wisconsin de winst

Aan het einde van de wedstrijd kon Rutgers coach Eddie Jordan het niet droog houden. Hij heeft zo veel moeten verduren de afgelopen seizoenen met verliespartijen, fluitconcerten van eigen fans en iedereen die geen vertrouwen meer had in hem of Rutgers basketball. De overwinning op Wisconsin is waarschijnlijk de grootste upset door Rutgers in de geschiedenis van de universiteit uit New Jersey. En daarnaast was er ook een Nederlands aandeel in deze grote upset in de Big Ten: Shaquille Doorson, geboren en getogen in Amsterdam, speelde vanaf de bank veertien minuten mee voor Rutgers en was goed voor twee punten en vier rebounds.

Wisconsin stond na de eerste helft voor met 35-23, maar in de tweede helft kwam Rutgers sterk terug, mede door het goede spel van Rutgers guard Miles Mack die 19 van zijn 21 punten in de tweede helft maakte. Wisconsin kwam in het laatste minuut nog terug tot twee punten achterstand, maar ze konden vooral Mack niet tegen houden aan het eind. Wisconsin krijgt dinsdag Nebraska op bezoek terwijl Rutgers op bezoek gaat bij de nummer elf van de plaatsingslijst, Maryland.

Oregon State blijkt lastiger voor Arizona dan staatsgenoot Oregon

Arizona won donderdag overtuigend van Oregon. Zondag was het tegen Oregon State een stuk spannender. Uiteindelijk won Oregon State zelfs door een lay-up van guard Langston Morris Walker. Voor Oregon State is dit de eerste overwinning tegen een top 10 team sinds 2000, en ook bij deze upset was er Nederlandse inbreng. Olaf Schaftenaar, die vorige week nog uitviel met een blessure, stond weer in de basis en mede dankzij negen punten en vier rebounds van de Utrechter kon Oregon State één van de grootste overwinningen in haar geschiedenis boeken.

Als je de statistieken bekijkt hoef je niet lang zoeken hoe Oregon State heeft kunnen winnen. Arizona was beter in zowel offensive rebounds en turnovers maar schoot een dramatische 38 procent qua field goals en maar 67 procent van de vrije worpen.

Arizona speelt donderdag thuis tegen Colorado. Oregon State mag donderdag op bezoek bij Washington.

Overige uitslagen:

#15 Wichita State 67-53 Loyola (IL) (video)
Florida State 57-70 Syracuse (video)
Stanford 78-76 USC (video)

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen