College Football Championship Game Preview

Door

College Football Playoff National Championship - Media Day

Na een seizoen vol spektakel is eindelijk het langverwachte slotstuk van het seizoen hier. Oregon en Ohio State nemen het tegen elkaar op in de allereerste college football play-off championship in Arlington Texas. Twee teams die in het oude systeem niet in de finale zouden hebben gestaan. Volgens de oude FBS methode zouden deze twee teams namelijk op de plekken drie en vier hebben gestaan. De play-offs hebben hun nut dus gelijk bewezen.

Goed om te weten: De wedstrijd is komende nacht om 02:30 uur Nederlandse tijd en zal live uitgezonden worden op Fox Sports 2

De route naar de play-offs
Oregon begon sterk aan het seizoen met onder andere een overwinning op Michigan State. Tijdens de vijfde wedstrijd van het seizoen was er echter weer de gebruikelijke kink in de kabel. Mede dankzij blessures van enkele essentiële spelers werd er verloren van Arizona en ineens zag het er minder zonnig uit voor de Ducks. Oregon wist zich echter meer dan uitstekend te herstellen met de ene dominante overwinning na de andere. Hoogtepunt van deze reeks was de halve finale in de play-offs waarin er gehakt werd gemaakt van uittredend kampioen Florida State.

Voor Ohio State leek het seizoen al verloren voor het begon. Braxton Miller moest met een blessure aan de kant en menigeen dacht dat het einde verhaal was voor de Buckeyes. Onder leiding van vervanger J.T. Barrett werd ook nog eens de tweede wedstrijd van het seizoen verloren tegen Virginia Tech, waarna niemand meer rekening hield met Ohio State. In alle rust begon Ohio State echter aan een indrukwekkende aanvallende machine te bouwen die wedstrijden met groot verschil wist te winnen.

Vlak voor het einde van het seizoen sloeg het noodlot echter opnieuw toe. J.T. Barrett moest ook met een blessure afhaken. Derde quarterback Cardale Jones moest het overnemen. Met een derde quarterback het tegen het almachtige Alabama opnemen, dat kon alleen maar fout gaan. Wonder boven wonder leek het voor Ohio State helemaal niets uit te maken en ook Alabama ging, ternauwernood, onderuit. Tegen alle verwachtingen in staan de Buckeyes dus in de finale.

Spelers om in de gaten te houden
Aan de kant van Oregon is er eigenlijk maar één man om echt in de gaten te houden en dat is uiteraard de winnaar van de Heisman Trophy: Marcus Mariota. De man is bijna een machine, zo weinig fouten maakt hij. Mariota is dit seizoen al goed voor 4121 yards en 40 touchdowns, tegen slechts drie interceptions en zal naar alle waarschijnlijkheid als eerste gedraft worden in de aanstaande NFL draft.

Bij Ohio State is Devin Smith de man om in de gaten te houden. Smith is wide receiver en zal de bal waarschijnlijk maar twee of drie keer in de handen hebben, maar ga er maar van uit dat iedere keer bepalend zal zijn voor de wedstrijd. Smith is goed voor bijna 30 yards per reception en ongeveer 40% van zijn balcontacten veranderen in een touchdown. Op de belangrijke momenten mag je hem geen seconde uit het oog verliezen.

En de favoriet is…..
Ohio State heeft een onwaarschijnlijk seizoen achter de rug. Voortdurend werden ze afgeschreven, maar ze staan toch maar mooi in de finale. Dit is vooral te danken aan coach Urban Meyer. Hij heeft Ohio State in een strak systeem weten te krijgen, waarbij het systeem en dus het team sterker is dan de verzameling individuen. Dit is ook de reden waarom Ohio State probleemloos verder kan spelen met een derde quarterback aan het roer. Niets lijkt onmogelijk bij de Buckeyes dit seizoen en een nationale titel zou dus ook zomaar kunnen.

Oregon blijft echter toch de favoriet. De Buckeyes zijn ijzersterk in het analyseren en gebruikmaken van zwakheden van de tegenstander, maar waar zijn de zwakheden van Mariota? Wij hebben ze nog niet kunnen vinden. Belangrijkste reden waarom Oregon voor ons favoriet is, is echter een onderdeel van de Ducks dat velen over het hoofd zien. De verdediging is namelijk beter dan menigeen denkt.

Het zal een spectaculaire wedstrijd worden tussen twee teams die vaak en eenvoudig scoren. Twee teams die gezien hun prestaties dit seizoen ook echt in de finale horen te staan. Zet je wekker, want dit wil je niet missen. En om ons dan toch nog aan een voorspelling te wagen: 42-36 Ducks.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen