MVP Race (8): Noah stijgt tot grote hoogten

Door

Welke speler schitterde, welke speler faalde? Elke maandag belicht SportAmerika de tien beste spelers in de league op weg naar de ultieme individuele award, de Maurice Podoloff Trophy. Wie wordt de opvolger van LeBron James als nieuwe league MVP, of gaat de King er voor de vierde maal mee aan de haal? Week 8 in de MVP Race: Noah stijgt tot grote hoogten.

1mvp2

Joakim Noah is bezig aan een fenomenaal seizoen en dat is een van de belangrijkste redenen dat de Chicago Bulls zo lekker meedraaien in de Eastern Conference. Hoewel het de laatste weken een stuk minder gaat bij de Bulls, verloren negen van de laatste zeventien duels, blijft Noah op een voor hem ongekend hoog niveau presteren. Het hoogtepunt van zijn verbeterde spel kwam afgelopen week in de vorm van een triple-double (zijn tweede van het seizoen) tegen de Philadelphia 76ers.

Noah scoorde 23 punten, pakte maar liefst 21 rebounds en was goed voor wel elf geblokte schoten. En ook nog drie steals. Noah heeft career highs in punten (12.1), rebounds (11.4), assists (4.2), steals (1.3) en blocks (2.2). Hij is een van de meest energieke spelers in de league en een leider voor een Bulls-team dat met smart wacht op Derrick Rose. Die komt voorlopig nog niet terug en tot die tijd vervult Noah zijn rol met verve.

Zonder Rose zitten de Bulls op dit moment aan hun plafond qua prestaties, maar het moge duidelijk zijn dat Noah de huidige MVP is in het team van coach Tom Thibodeau.

#1 (1) | LeBron James

Miami Heat, 43-14

27.1 P (0.563 FG%, 0.747 FT%) / 8.2 R / 7.3 A / 1.7 S

Na een historische maand februari waarin James zijn vierde speler van de maand-award opeiste, moet er de komende twee maanden wel het nodige gebeuren wil James die vierde Maurice Podoloff Trophy nog ontgaan. Hij is op weg naar de hoogste PER ooit (voorbij Wilt Chamberlain en Michael Jordan), is ongekend efficiënt met zijn hoge schotpercentages en heeft met de Miami Heat nu een winstreeks van veertien wedstrijden. Het wordt saai langzamerhand, maar James staat op eenzame hoogte.

 

#2 (2) | Kevin Durant

Oklahoma City Thunder, 43-16

28.6 P ( 0.509 FG%, 0.907 FT%) / 7.8 R / 4.6 A / 1.5 S  / 1.2 B

Dat Durant een completere  speler is geworden en niet alleen maar veel punten scoort, bleek vorige week maar weer eens tegen de Hornets. KD noteerde al weer zijn derde triple-double van het seizoen met 18 punten, 11 rebounds en 10 assists. Hij blijft daarnaast ook consequent boven de 50% FG, 40% 3PT en 90% FT. Maar de Thunder verloren vier van de laatste acht duels en lijken verdedigend niet zo scherp. Het leiderschap van Durant zal de komende weken worden getest.

 

#3 (4) | Chris Paul

Los Angeles Clippers, 43-19

16.4 P (0.473 FG%, 0.894 FT%) / 3.6 R / 9.5 A / 2.5 S

Zo. Het moge duidelijk zijn hóe belangrijk CP3 is voor de Clippers. Héél belangrijk. Sinds de kersverse All-Star MVP terugkeerde van zijn blessure wonnen de Clips acht van hun elf duels. Tijdens de afwezigheid van Paul gingen 7 van de twaalf duels verloren. De kleine guard maakt het verschil of LA een topteam is of dat het tot de middenmoot behoort. De impact en leiderschap van Paul zijn zowel aanvallend als verdedigend merkbaar en dat maakt hem tot de belangrijke schakel die hij is.

 

#4 (3) | Tony Parker

San Antonio Spurs, 47-14

21 P (0.533 FG%, 0.829 FT%) / 3.1 R / 7.6 A

Vorige week verklaarde ik hier de liefde aan Tony Parker en pardoes vloog de server eruit bij onze hostingpartner en het artikel ging verloren. Nog in diezelfde week blesseerde Parker zich aan zijn enkel met als gevolg een maand langs de kant. Er lijkt haast een causaal verband te bestaan. De kwetsuur komt de positie van Parker in de MVP-race niet ten goede, want de Spurs lijken zijn verlies  dankzij Cory Joseph (?) zonder problemen op te kunnen vangen. Verwacht dat Parker de komende weken nog wel een aantal plaatsen zakt.

 

#5 (6) | James Harden

Houston Rockets, 33-28

26.2 P (0.453 FG%, 0.854 FT%) / 4.8 R / 5.7 A / 1.9 S

Harden heeft de zwaren taak om de Rockets naar de playoffs te leiden, terwijl er een bloeddorstig LA Lakers-team hijgend in de nek hangt. Ontegenzeggelijk kent Harden een uitstekend seizoen, maar als Houston het naseizoen mist zal dat toch een smet op zijn prestaties zijn. Ongeacht dat de Rockets bijna het jongste team hebben in de league. Na twee onnodige nederlagen op rij tegen Washington en Milwaukee, herstelden Harden en co zich met zeges op Orlando en Dallas.

 

#6 (7) | Kobe Bryant

Los Angeles Lakers, 30-30

27.3 P (0.472 FG%, 0.840 FT%) / 5.5 R / 5.6 A

Bryant is een mister Do-It-All geworden. Hij scoort, rebound, geeft assists en is energiek als een speler van 25 jaar. En de Lakers winnen weer. Dertien van de laatste achttien duels werden in winst omgezet en voor het eerst in twee maanden staan de Lakers weer op een winstpercentage van vijftig procent. Tegen de Hawks was Bryant zondag geniaal, hoewel Atlanta de Lakers aan de zege hielp door enkele kansen te verprutsen. Neemt niet weg dat Kobe het in LA in de belangrijkste periode van het jaar weer op de rit lijkt te hebben.

 

#7 (5) | Carmelo Anthony

New York Knicks, 35-21

28.6 P (0.442 FG%, 0.831 FT%), 6.3 R / 2.8 A

Carmelo leidt de NBA in meeste punten. Hij kan nog iets effectiever spelen, maar hij heeft gewoon een goed seizoen. Tegen de Miami Heat speelden Anthony en de Knicks bijna drie kwarten een perfecte wedstrijd. Maar aan het einde van de rit stonden ze alsnog met lege handen. Het is tekenend voor de tweede helft van het seizoen voor New York. Anthony vervalt in oude fouten, is te egocentrisch en dat komt het team zowel aanvallend als verdedigend niet ten goede.

 

2011-12 Pacer Game 007 vs Nets
#8 (9) | Paul George

Indiana Pacers, 38-22

17.6 P (0.426 FG%, 0.808 FT%) / 7.9 R / 4 A / 1.8 S

De Pacers blijven maar winnen. Langzaam maar zeker is duidelijk dat George en zijn kornuiten de tweede plek gaan opeisen. Met de afgenomen druk nu Danny Granger is teruggekeerd, kan George weer iets meer vrijuit spelen. Maar de Pacers hebben als team de laatste weken enkele stappen gezet, waardoor George meer een onderdeel van het geheel is geworden, dan een echt beslissende speler. Desondanks een van de grootste talenten in de league.

 

act_joakim_noah
#9 (-) | Joakim Noah

Chicago Bulls, 34-26

12.1 P ( 0.469 FG%, 0.749 FT%) / 11.4 R / 4.2 A / 2.2 B

Een triple-double met maar liefst 21 rebounds en 11 geblokte schoten? Dat is een absurde statistiek. Noah is een echte krijger en strijd voor elke bal met alles wat hij in zich heeft. Het is niet de meest gepolijste speler, maar, god wat is hij goed. Door de grote verantwoordelijkheid en meer minuten is hij wel minder effectief dan normaal en verliest de bal ook vaker. Maar als Noah op dreef is, is hij een van de meest interessante spelers om te bekijken.

 

act_david_lee
#10 (8) | David Lee

Golden State Warriors, 33-27

18.8 P (0.511 FG%, 0.798 FT%) / 11.3 R / 3.8 A

Het probleem bij de Warriors zit hem niet in de aanval, maar in de verdediging. En laat dat nu juist net het zwakke punt zijn van Lee. Waar hij de Warriors voorziet van punten, rebounds, assists en effectief spel, zorgt hij ook voor wanorde in de defensie. Ga eens een wedstrijd van de Warriors kijken en je zult zien dat Lee altijd zenuwachtig zit te duwen, te laat is in de rotatie, of de verkeerde switch maakt. Desondanks blijft Lee van onschatbare waarde voor de Warriors.

 

Uit de lijst: Paul Pierce (Boston Celtics)

Ook leuk om te lezen