Touchdowns & Fumbles – #1

Door

In de serie Touchdowns & Fumbles zal ik wekelijks mijn visie geven op de afgelopen NFL-week. We gaan kijken wie er de afgelopen week op positieve wijze opvielen, maar kijken daarnaast ook naar een paar minpunten, zowel op als naast het veld. Niemand wordt gespaard en wie goed zijn best doet komt in de touchdown sectie terecht!

Joe Flacco Goes To Disney World Following Super Bowl XLVII Victory

$$$

Het was zonder meer de week van Joe Flacco. In 2004 was Flacco een backup quarterback bij de University of Pittsburgh achter niemand minder dan Tyler Palko. Nu, anno 2013, is Joe Flacco de bestbetaalde quarterback in de geschiedenis van de NFL. Tyler Palko is momenteel een free agent nadat hij in 2011 nog sporadisch speelde voor de Kansas City Chiefs. Het toont aan hoe gek het soms kan lopen, Joe Flacco is een soort anti-held: weinig sensatie op het veld, daarbuiten zeer politiek correct (op een enkele uitzondering na), en quarterback van een team dat meer bekend staat om zijn defense dan om zijn spectaculaire offense.

En dan was er nog de ‘elite’ discussie, Flacco was toch zeker niet meer geld waard dan een Drew Brees of een Peyton Manning? Dat laatste klopt ook, maar Flacco’s timing was gewoon subliem. Je aflopende contract niet verlengen totdat je de Super Bowl wint en ook nog eens de MVP van de Superbowl wordt, hij gaf de Ravens simpelweg geen poot meer om op te staan. Ze moesten schuiven met het geld, en nu krijgt Flacco 120 miljoen dollar overgeschreven over een termijn van zes jaar. Goed geregeld Joe!

Aan de andere kant was er dan nog Tom Brady die juist geld inleverde bij de New England Patriots. Met deze hometown discount hoopt hij de Pats te helpen om het team om hem heen sterker te maken. Als Jets sympathisant kan ik alleen maar gruwelen van deze nobele daad die de Patriots alleen maar sterker kan maken. Toch zijn credits op zijn plaats, al is het te hopen dat Tom nog wel genoeg geld overhoudt voor zijn Uggs. Ondertussen bid ik verder en hoop ik dat Revis niet naar de Patriots gaat.

Alleen maar winnaars

Niet vaak kom je langs een trade waarvan je zegt dat beide partijen er direct beter van worden. Afgelopen week was dit echter wel het geval: Alex Smith ging van de San Francisco 49ers naar de Kansas City Chiefs. Andy Reid en Kansas City blij omdat ze een capabele quarterback hebben. San Francisco blij omdat ze de 34ste pick in de aankomende draft er voor terug krijgen plus nog een pick in 2014. De Chiefs worden hiermee meteen een gevaarlijke klant in de AFC West, de basis was al goed, maar vanwege het dramatische spel van zowel Cassel als Brady Quinn werd het een desastreus seizoen.

Aan de andere kant hebben de San Francisco 49ers een hoge pick waarmee ze enkel meer talent kunnen toevoegen aan hun al getalenteerde team. Smith was overbodig en met goed scoutwerk kan zelfs in de opkomende draft een goede backup gevonden worden voor Colin Kaepernick. Gezien zijn spel is het immers maar de vraag of hij  Kortom, winnaars aan beide zijden! En daar kan je met trades niet altijd van spreken

Homo-acceptatie

De NFL staat nu niet bepaald bekend als een sport waar homoseksualiteit geen taboe is, neem bijvoorbeeld deze opmerking alleen al. Maar dan zijn daar Chris Kluwe en Brendon Ayanbadejo. Kluwe, punter van de Minnesota Vikings, staat bekend om zijn uitgesproken karakter en bundelt nu zijn krachten met Ravens linebacker Brendon Ayanbadejo om de homo-acceptatie in Amerika te vergroten.

Kluwe en Ayanbadejo over hun strijd: ‘Wanneer wij zeggen dat bepaalde mensen anders behandeld moeten worden omdat zij anders zijn, dan zijn wij tegen gelijke rechten voor ieder mens en dat is niet waar de wet voor staat.’

Dit zijn nog eens wijze woorden, ook al zal het nog wel even duren voordat deze strijd gewonnen is, is het bewonderenswaardig dat NFL-spelers zo opkomen voor de rechten van homoseksuelen. Ook al zijn het alleen maar de punter van Minnesota en een Special-Teamer van Baltimore, zij verdienen meer respect dan een zekere cornerback van San Francisco.

2013 NFL Combine

NFL-Scouts

De NFL Combine is overschat, receivers rennen snelle tijden waardoor ze een ronde eerder gedraft worden, linemen die meer bankdrukken ook, en hoe vaker je zegt hoe ambitieus je wel niet bent en wat je er allemaal niet voor hebt moeten opofferen om zover te komen, hoe beter je kansen zijn om hoog gedraft te worden.

Dat laatste doelt dus op het zogeheten ‘vragenuurtje’. Nick Kasa, tight end van de University of Colorado, vond het maar een vreemde ervaring: ‘Ze stellen vragen als: Heb je een vriendin? Ben je getrouwd? Val je op vrouwen? Het voelt vreemd aan dat ze dit van je vragen, en ze vragen het ook nog eens met een stalen gezicht.’

Seriously? In het tijdperk waar scouts met video-analyse zoveel te weten kunnen komen over de prestaties van spelers op het veld houden sommige scouts zich bezig met deze vorm van amateur-psychologie. Het gaat de scouts er naar verluidt om hoe prospects reageren, en komt er dus op neer dat wanneer er na de vraag ‘Val je op vrouwen?’ een ‘eeeeuh’ volgt je eigenlijk wel kan vergeten dat dat team jou gaat draften.

Het is triest maar waar, en doet mij denken aan deze scene uit de film ‘Moneyball’ waar scouts er naar verluidt ook een nogal aparte manier van scouten op nahielden.

Oh Oh Te’o

Manti Te’o. Waar we het bij Flacco erover hadden hoe snel het soms wel niet kan gaan, kunnen we daar bij de linebacker van Notre Dame ook wel over spreken. Van een nationale held, tot een slechte prestatie in de BCS finale, het uitkomen van een bizar en vernederend verhaal, en nu nog eens een slechte combine, hoeveel kan er nog fout gaan voor Te’o?

Je krijgt zo langzamerhand medelijden met Te’o, hoewel ik zijn rol met betrekking tot de hoax nog altijd discutabel vindt (dagen praten met een man die een vrouwenstem opzet?) komt het uiteindelijk neer op zijn prestaties op het veld. Met uitzondering van zijn spel tegen Alabama was hij altijd ijzersterk. Desalniettemin zal bij welk team dat hem ook draft de spotlight erop staan, een soort Tim Tebow in New York effect ga je dan krijgen. Elke week zal bij Sportscenter een highlight voorbij komen wanneer Te’o een tackle maakt, of wanneer hij juist volledig mistast.

En daar zit het gevaar in, ook al heeft Te’o al zoveel te verduren gehad, elke stap van hem wordt gevolgd. En ik betwijfel of hij met al die druk op zijn schouders ooit een succesvolle NFL linebacker kan worden.

Ondertussen maken NFL teams zich niet eens zo zorgen over Te’o’s 40-yard dash, maar meer over andere zaken. Zucht…

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen