MLS Saturday Round-up: Timbers grijpen de titel in de Western Conference

Norwich City v Portland TimbersDe Portland Timbers grepen vannacht de titel in de Western Conference. Uit in Carson tegen Chivas USA werd er met 5-0 gewonnen. Na vierendertig minuten stonden de bezoekers al op 3-0 door doelpunten van Rodney Wallace en Diego Valeri (tweemaal). Na rust wisten ook Ryan Johnson en Will Johnson nog het net te vinden namens de Timbers, en was de titel een feit.

Voorafgaand op het duel wist de ploeg uit Portland al zeker dat de algehele titel in de MLS er niet meer in zat, na een zege eerder op de dag van Sporting Kansas City op Philadelphia Union.
Desalniettemin trokken de bezoekers vanaf de eerste minuut fanatiek ten strijde. Dit leverde al snel kansen op, en in de vijftiende minuut was het dan ook niet verrassend dat de bezoekers uit Portland op 0-1 kwamen. Diego Valeri schoot vanaf vijftien meter raak. Ruim tien minuten later was het wederom raak. Valeri verschalkte doelman Tim Melia vanaf de rand van de zestien meter met een briljante stiftbal, en bracht de Timbers op 2-0. Dit was alweer de tiende treffer dit seizoen voor de middenvelder van Portland. Nog voor rust was het wederom Valeri die een hoofdrol opeiste. Hij bediende Rodney Wallace op maat die makkelijk de derder treffer van de avond kon binnen tikken.

Na rust zagen wij hetzelfde spelbeeld. De thuisploeg kreeg geen voet aan de grond in het eigen stadion. De Timbers bleven hongerig naar meer doelpunten. Het duurde nog tot de zeventigste minuut voordat de 4-0 viel. Rodney Wallace schoot op doel maar goalie Melia kon de bal nog stoppen, maar uit de rebound scoorde Ryan Johnson vervolgens alsnog namen de Timbers. Het slotakkoord van de avond was voor Will Johnson die een vrije trap hard binnenschoot voor de Portland Timbers. En daarmee de eindstand bepaalde op 0-5.

Door de zege is het conference kampioenschap in het westen een feit. Het sportieve hoogtepunt in de geschiedenis van de nog jonge club.
In de play-offs zijn de Portland Timbers als eerste geplaatst en hebben het thuisvoordeel in de eerste ronde.

Philadelphia 1 – 2 Sporting K.C.

Door een doelpunt in blessuretijd mag Sporting Kansas City blijven hopen op het winnen van de Supporters Shield. Jake McInerney leek die hoop in duigen te schieten door vlak voor de tijd de 1-1 binnen te schieten voor de Union. Nadat Kansas City vlak na rust eerst op voorsprong was gekomen door een treffer van Graham Zusi. Maar Lawrence Olum bezorgde Sporting Kansas uit een counter alsnog de volle buit. Door de nederlaag kwam het seizoen voor Philadelphia Union vroegtijdig ten einde.
Bij een verlies of gelijkspel van de New York Redbulls later vandaag tegen de Chicago Fire, Mag de ploeg uit Kansas zich kampioen van het reguliere seizoen noemen. Bij winst is New York juist winnaar van de Supporters Shield.

Toronto FC 1 – 0 Montreal

San José 2 – 1 FC Dallas