Tim Duncan leidt met triple-double Spurs langs Grizzlies

Cleveland Cavaliers v New York Knicks

De San Antonio Spurs versloegen vannacht één van de best presterende teams in de NBA, de Memphis Grizzlies. In Memphis werd het 107-101. Tim Duncan blonk uit en noteerde een triple-double.

De Spurs schoten uit de startblokken en scoorden in het eerste kwart al elf punten meer dan de Grizzlies (25-14). Vervolgens zouden ze ook in het tweede kwart een punt meer maken, waardoor ze met een voorsprong van twaalf punten (58-46) gingen rusten. Na de rust waren de Grizzlies wat beter. In beide kwarten scoorden ze meer punten dan de Spurs, maar het zou uiteindelijk niet genoeg zijn. San Antonio won met 107-101.

Het was de veertiende overwinning van het seizoen voor het team van Gregg Popovich. De ploeg staat daarmee op de vijfde plaats in de Western Conference. De overwinning maakte ook een eind aan de ongeslagen reeks van de Grizzlies. Memphis was 22 wedstrijden ongeslagen in eigen huis.

Tim Duncan werd met veertien punten, tien rebounds en tien assists de op één na oudste spelers ooit met een triple-double. Alleen Karl Malone was ouder. Manu Ginobili maakte de meeste punten aan de kant van de Spurs. Hij was goed voor zeventien punten, zeven assists en zes rebounds. Daarnaast raakte hij alle schoten van achter de driepuntlijn (5/5).

Marc Gasol speelde weer een geweldige wedstrijd aan de kant van de Grizzlies. De Spanjaard noteerde 28 punten, twaalf rebounds, twee assists en vier blocks. Ook Mike Conley was goed voor een double-double. Hij zorgde voor 23 punten en tien assists.

Tip-Off
In de Eastern Conference was er ook een wedstrijd tussen twee topploegen. De Cleveland Cavaliers versloegen namelijk de Toronto Raptors met 105-91. Zoals gebruikelijk was het LeBron James die uitblonk. Met 24 punten, dertien assists en zeven rebounds noteerde hij bijna een triple-double. Wel moet gezegd worden dat hij meer dan 42 minuten speelde. Ook Tristan Thompson speelde sterk. Hij noteerde met 21 punten en veertien rebounds een double-double. Van deze rebounds waren er negen (!) aanvallend.

Aan de kant van de Raptors blonken Amir Johnson en Kyle Lowry uit. Johnson werd met 27 punten de topscorer. Lowry noteerde in bijna veertig minuten 22 punten en negen assists. DeMar DeRozan miste zijn vierde wedstrijd op rij vanwege een blessure. Ondanks de nederlaag blijven de Raptors bovenaan staan in de Conference. Het team heeft een record van 15-5.

Cleveland staat met elf overwinningen en zeven nederlagen op plek vijf.

Three Point Play
– De Milwaukee Bucks zorgden voor de verrassing van de avond. In eigen huis vernederden ze de Miami Heat met 109-85. Miami scoorde in het eerste kwart nog de meeste punten, maar vervolgens denderden de Bucks er overheen. In het vierde kwart werd het bijvoorbeeld 29-14 in het voordeel van Milwaukee.

Kendall Marshall was erg belangrijk voor de Bucks. Hij zorgde in maar iets meer dan 24 minuten voor twintig punten, vier assists en drie rebounds. Giannis Antetokounmpo en Jabari Parker zorgden beiden voor veertien punten.

Aan de kant van de Heat waren het de vertrouwde namen, die het deden. Dwyane Wade werd met 28 punten de topscorer. Daarnaast noteerde hij acht assists. Chris Bosh maakte 21 punten en pakte zes rebounds.

Door de overwinning blijven de Bucks verrassend op een vijfde plaats staan in de Eastern Conference. Vorig seizoen eindigde de ploeg nog op de laatste plaats met vijftien overwinningen en 67 nederlagen.

– De New York Knicks en de Charlotte Hornets zorgden voor een spektakelstuk. De Hornets stonden met nog twaalf minuten te gaan zestien punten voor. Echter de Knicks kwamen dankzij een 31-12 run op voorsprong met nog 40,7 seconden te gaan, 101-102. Kemba Walker bezorgde de Hornets echter met een buzzer beater de winst, 103-102.

Carmelo Anthony werd met 32 punten de topscorer van de wedstrijd. Melo had daarnaast zeven rebounds en vier assists. J.R. Smith (14) en Tim Hardaway Jr. (13) hadden ook dubbele cijfers.

Gerald Henderson maakte 22 punten voor de Hornets. Al Jefferson en Lance Stephenson waren beiden goed voor zestien punten. Walker, die voor het winnende punt zorgde, had opnieuw geen beste avond. De point guard raakte maar vier van zijn vijftien pogingen.

De Knicks verloren alweer voor de zevende keer op rij. De Hornets wonnen na drie weken weer eens. Saillant detail: de laatste keer dat Charlotte won in eigen huis was een maand geleden. Toen beslisten ze de wedstrijd tegen de Atlana Hawks (122-119) ook met een buzzer beater.

– De Houston Rockets hadden vannacht een verlenging nodig tegen de Minnesota Timberwolves. In Minnesota werd het 114-112. James Harden was met 38 punten, zes assists en vier rebounds de grote man aan de kant van Houston. Echter Harden beging met nog iets meer dan één minuut te gaan een aanvallend fout. Het was zijn zesde en dus deed hij niet mee in overtime. Nick Johnson zou uiteindelijk de wedstrijd beslissen. Met nog 0,8 seconde te gaan, zette hij Houston op voorsprong.

Naast Harden was ook Jason Terry belangrijk voor de Rockets. Hij maakte in bijna 43 minuten negentien punten.

Shabazz Muhammad werd met twintig punten de topscorer aan de kant van de Wolves. Thaddeus Young speelde met negentien punten en vijf rebounds ook sterk.

Stats of the Night

James Harden: 37 MIN, 38 PTS, 4 REB, 6 AST, 0 STL, 0 BLK, 3 3PM, 11/17 FG, 13/14 FT

Tim Duncan: 36 MIN, 14 PTS, 10 REB, 10 AST, 0 STL, 2 BLK, 0 3PM, 6/12 FG, 2/3 FT